Huawei P8 oficiálně: luxusní design a špičkové vnitřnosti

30

Huawei P8 je tu. Funkční výbava je dle očekávání špičková, novinka se zaměřuje také na fotografický výkon a nezapomnělo se ani na luxusní unibody kovové zpracování. Telefon bude dostupný hned ve dvou variantách, přičemž lišit se budou kromě ceny také velikostí paměti. Neurazí ani cena, která se zastavila na 13 000 Kč.

Huawei P8

Hliník a sklo

Co se společnosti Huawei nedá upřít je zájem o stylový a funkční design. To dokázal jak předchůdce Ascend P6, tak i Ascend P7. Na konstrukci se vždy podílelo sklo a kovový rám, přičemž tato kombinace působila nejenom efektně a až luxusně, ale také účelně – kvalita konstrukčního zpracování byla totiž špičková. Špatně na tom pochopitelně nemůže být ani novinka a aby nám Huawei ukázal, že si dal záležet na postupu výroby, podíváme se na hlavní aspekty, které vývoj nového modelu P8 doprovázely:

  • Proces nano-lisování: aby byla zachována co nejtenčí tloušťka zařízení, která nakonec zůstala na hodnotě 6,4 milimetrů, Huawei vsadil na postup nano-lisování, které vede k mimořádně těsnému a bezešvému spojení displeje s vnitřní podpůrnou deskou.
  • Trojvrstvý design: působí nejenom efektně na pohled, ale napomáhá také odolnosti zařízení. Inspirován je žraločími žábrami.
  • Použití oceli: zadní kryt je ocelový, což se opět skvěle podepisuje na odolnosti zařízení.
Huawei P8

Tělo novinky je kompletně kovové, tedy i zadní kryt, i když zde se kousek skla nachází, a to v modulu fotoaparátu. I tak ale celek působí ještě o kus luxusněji, než u modelu P7. To doprovází také fakt, že vyrobit tělo novinky trvá 810 minut, tedy 13,5 hodin. Telefon se bude prodávat ve čtyřech barevných variantách, a to konkrétně Mystic Champagne, Prestige Gold, Titanium Grey a Carbon Black. Huawei tedy vsadil na dvojici zlatých odstínů, kromě toho se mohou zákazníci těšit na šedou a klasickou černou variantu. Rozměry telefonu činí 144,9 × 72,1 × 6,4 mm, hmotnost je pak 144 gramů.

Porovnání Huawei P8 a P7

Interaktivní Huawei

Ještě než se pustíme do detailního popisu funkční výbavy, zaměříme se na množství interakcí, které novinku doprovází. Tak třeba pořízení screenshotu. Většinou otravné přehmatávání a mačkání různých hardwarových tlačítek je u konce, u modelu P8 stačí dvakrát poklepat kloubem prstu a následně se pořídí celkový otisk obrazovky. Pokud potřebujete zachytit pouze obsah, stačí jednoduše nakreslit kolečko na displej.

Huawei P8

Velice zajímavou funkcí je také přivolání smartphonu. Ano, přivolání. Jistě znáte nepříjemnou situaci, kdy spěcháte a telefon je někde položený. Při vší smůle si vypnete i zvuky a telefon je k nenalezení. Na nový Huawei P8 stačí zavolat „kde jsi?“ (where are you?) a ten se skrze reproduktor sám ohlásí a rozbliká. Jak bude tato funkce fungovat v praxi jsme opravdu zvědavi. Huawei si vyhrál také se zvukem, kdy je telefon schopen v závislosti na okolních podmínkách rozeznat hluk a podle toho přizpůsobit hlasitost, typicky například u hovoru. Huawei se také dušuje, že po připojení sluchátek dokáže telefon eliminovat až 90 % větru. Interní audio dekodér umožňuje až zdvojnásobit hlasitost hudby při zachování stejné kvality.

Huawei P8

Displej a výkon

Co se týče displeje, Huawei P8 nabídne 5,2palcový FullHD panel a Huawei si samozřejmě neodpustil srovnání. A jak jinak, než s iPhonem. Na výšku je novinka i přes 5,2palcový displej srovnatelně velká jako iPhone se 4,7palcovým displejem, navíc je o dost menší než iPhone s 5,5palcovým displejem. Mohou za to tenké rámečky okolo displeje a celkově vhodné využití místa k poměru těla zařízení. Technologie je v tomto případě IPS neo a jemnost činí 424 pixelů na palec.

Huawei P8

Huawei nenechal nic náhodě a do novinky implementoval nový osmijádrový procesor Kirin 930 s taktem 2,0 GHz, respektive 1,5 GHz, který je postaven na 64bitové architektuře a který se má pochlubit nejenom svým výkonem, ale také úsporným chodem. Proč Huawei zmiňuje úsporný chod je celkem jasné, baterie totiž disponuje nevalnou kapacitou 2 600 mAh. Na druhou stranu by novinka měla obsahovat speciální firewall, který automaticky „usměrňuje“ aplikace s velkou spotřebou energie. Huawei slibuje, že při velké zátěži by měl model P8 vydržet minimálně jeden den. Paměť RAM činí 3 GB, ta interní pak nabídne 16 GB. Uvnitř samozřejmě nalezneme operační systém Android 5.0 Lollipop s vlastní grafickou nadstavbou EMUI 3.1.

Huawei P8

Neméně zajímavou funkcí je také podpora Dual SIM, navíc při zachování podpory 4G sítí na obou slotech, což se často nevidí. To zákazníkovi umožní používat dvojici SIM karet na datové přenosy bez rozmýšlení toho, kam jakou SIM kartu umístí. Druhý slot navíc může posloužit i pro paměťové karty microSD, záleží pouze na uživatelovi. Huawei se navíc v této souvislosti chlubí také stabilitou signálu díky technologii Signal+. Ta má zaručit například to, že se telefon připojí až 3× rychleji v romaingové síti, případně zvyšuje pravděpodobnost úspěšných telefonátů i ve vlaku, který jede rychlostí více než 300 km/h. Příjemnou vlastností je také rychlé rozpoznávání uchycení zařízení. V případě, že uživatel zakryje jednu část antény, přesune se záběr na druhou stranu tak, aby nedocházelo k výpadkům kvůli ztrátě signálu. Co se týče konektivity, kromě Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.1 LE samozřejmě nemůžeme zapomenout ani na LTE. Novinka nedisponuje čtečkou otisků prstů, odemknout telefon však můžete skrze důvěryhodné Bluetooth zařízení, například TalkBandem od Huawei. Novinka bude odolná prosti stříkající vodě, ovšem zcela voděodolná nebude.

Huawei P8 ve zlaté barvě

Fotoaparát především

Na co se v Huawei zaměřili především je kvalita fotoaparátu, respektive výsledných snímků. Fotoaparát má rozlišení 13 Mpx a je předurčen k tomu pořizovat skvělé snímky i za špatných světelných podmínek, i když světelnost f/2.0 nepatří mezi současnou špičku. P8 má optickou stabilizaci, celosvětově první 4barevný 13Mpx RGBW senzor a nový procesor. Za co si ale novinka opravdu zaslouží obdiv je čočka fotoaparátu, která i přes přítomnost optické stabilizace nevystupuje z těla telefonu. Optická stabilizace se pohybuje ve dvojnásobném úhlu oproti iPhonu 6 Plus, konkrétně 1,2°. Huawei P8 má samostatný Image Signal Processor, který se prý může kvalitou rovnat tomu používanému v zrcadlovkách. To vše ale samozřejmě odhalí až naše podrobné testování.

Huawei P8

Huawei sází také na zajímavé režimy. Například režim luminografie (Light Painting), jeden ze čtyř profesionálních režimů pro snímání za slabého osvětlení, využívá manuální závěrku fotoaparátu Huawei P8 pro zachycení širokých záběrů světla. Režim luminografie (Light Painting) dokáže v noci zachytit snímek tak, že v průběhu dlouhé závěrky kreslíte světlem, navíc je k dispozici živý náhled toho, jak bude vypadat výsledná fotografie. Další první technologie v oboru pro fotografování za slabého světla je režim kontroly expozice a náhledu. Huawei P8 uživatelům umožňuje si prohlédnout, jak snímek bude vypadat a tak usnadňuje tvůrčí experimentování ve tmě. Model P8 bude disponovat také režisérským módem pro spojení 4 telefonů dohromady a vytvoření videa s více úhly záběru. Přední selfie kamera nabídne rozlišení 8 Mpx a nezapomnělo se ani na speciální „Perfect Selfie“ režim, který dle slov společnosti Huawei vyzdvihne přirozenou krásu každého z nás. Tak na to jsme zvědavi.

Huawei P8 začínám hned v Londýně testovat

Dostupnost

Co se týče doplňkového příslušenství, k novince si budete moci pořídit například nacvakávací e-ink displej s úhlopříčkou 4,3 palce, chybět nebudou ani speciální pouzdra s průhledem na displej. Huawei P8 bude dostupný po celém světě v následujících týdnech, v České republice by se měl začít prodávat za doporučenou koncovou cenu 12 999 Kč. Prodávat se bude také verze Premium, která bude o 100 dolarů dražší a paměť nabídne kapacitu 64 GB. Tato verze se však prozatím v České republice prodávat nebude. Rozlišit budete moci obě verze také díky barvám, nižší verze se bude prodávat v odstínech zlaté, vyšší verze pak v černé a šedé barvě.

Technické parametry Huawei P8

Kompletní specifikace
Konstrukce144,9 × 72,1 × 6,4 mm, 144 g, konstrukce: klasická, odolnost: IPx3
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetHuawei Kirin 930, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T624
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 680 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:00 hodin
Dostupnostčerven 2015, 12 999 Kč
Diskuze ke článku
Filip
Hmmm velmi zajímaví telefon. To bude mít one+ co dělat aby tuhle vlajkovou loď potopil
Palko
Nevypadá špatně,ale ty rozměry mě nějak nepotěšili. Taková LG G2 má stejný displej a přitom má rozměry 139x71. Ale jinak to bude dobrý telefon si myslím. Jo a ještě měli dát tloušťku třeba 8mm a baterku 4000mAh.
Chlup
Pecka!
Vratislav
No já té úspoře moc nevěřim. 2 600 mhA je hodně málo na tak velký displey. Čekal jsem teda větší kapacitu. Jinak je vše perfektní a myslim si, že tenhle mobil potopí právě ta baterie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze