HTC One X v Praze: vyzkoušeli jsme, jak fotí (video)

HTC One X se již brzy začne prodávat na českém trhu a bude novou vlajkovou lodí tchajwanského výrobce. Ultimátní výbava zahrnuje velký displej nebo čtyřjádrový procesor. Zajímavý je však také 8Mpx fotoaparátem s kvalitní optikou i čipem. Díky tomu by konečně i HTC mohlo mít velmi kvalitní fotomobil. Jak tedy HTC One X vlastně fotí?

Letošní série telefonů HTC s názvem One má v množině vylepšení jednoho společného jmenovatele. HTC se rozhodlo skoncovat s pověstí výrobce, jehož telefony konstantně nefotí nijak dobře a v roce 2012 přichází mnoha inovacemi. Nový a velmi kvalitní fotoaparát dostaly modely One X, One S i nejlevnější One V. HTC údajně zvětšilo snímač a výrazně vylepšilo optiku, která má světelnost f/2.0, což je výborná hodnota. Konkurenční telefony mají běžně hodnoty f/2.2 nebo f/2.4. Bleskově rychlé je nastartování fotoaparátu a reakce na spoušť. HTC se chlubí také velmi rychlým sekvenčním snímáním, kdy při podržení spouště pořídíte mnoho snímků rychlostí až 4 fotografie za vteřinu při plném 8Mpx rozlišení.

Nepřehlédněte: první pohled na HTC One X z MWC Barcelona

Vylepšení se dočkaly také funkce a samotné prostředí aplikace fotoaparátu, která se spouští velmi rychle. I v praxi je pořizování fotografií v podstatě okamžité a odezvy jsou srovnatelné s etalonem v této kategorii – novou Xperií S od Sony, která má rovněž velmi rychlý fotoaparát. Praktickou novinkou je možnost natáčet video a zároveň fotografovat v plném 8Mpx rozlišení, což se v mnoha situacích může hodit. Zamrzí absence spouště fotoaparátu na boku přístroje.

Novinkou je také HDR režim, který funguje poměrně dobře a rozhodně poskytuje lepší výsledky, než například u Apple iPhonu. Nechybí ani režim panorama a u videa zaujme možnost snímání s vyšší snímkovou frekvencí zpomaleně. To se hodí například a nejen na analýzu golfového úderu. U námi testovaného vzorku se však video poměrně sekalo a nebylo příliš kvalitní. Je však třeba mít na paměti, že firmware telefonu ještě nebyl finální a i tato konkrétní věc se může zlepšit. Celé prostředí fotoaparátu jsme pro vás natočili. Video naleznete pod tímto odstavcem.

HTC One – ukázka fotografování

Testovací fotografie z HTC One X

Než začneme s hodnocením, je nutno znovu zmínit, že se nejedná o telefon s finálním softwarem, který se uvolňuje právě v těchto dnech. Konečná kvalita fotografií tak může být ještě trochu lepší.

Celkově lze říci, že oproti předchozím modelům ze stáje HTC fotí One X opravdu velmi pěkně a srovnává krok s konkurencí. Kvalita fotografií je dobrá, nikoliv však výborná. One X je ve finále mírně nadprůměrně fotící fotomobil, ale ze židle z jeho snímků rozhodně nespadnete. Fotografie jsou ostré, s reálnými barvami, přičemž některé barvy (zelená, červená, modrá) jsou saturovány trochu více pro dosažení líbivějších snímků. Pozitivní je kvalitní optika, díky které jsou fotografie nezdeformované a ostré po celé ploše. Nelze si ale nevšimnout trochu výraznějšího a necitlivého postprocessingu, kvůli kterému se detaily snímků ztrácí. Čím méně je světla, tím je tento jev znatelnější. HTC lze pochválit za HDR režim a dobře fungující makro. Menším neduhem byl příliš dlouhý expoziční čas v interiéru, což v kombinaci s absencí hardwarové spouště fotoaparátu znamená, že musíte telefon držet pro pořízení ostrého snímku opravdu pevně. Například ani jeden ze tří makro snímků květin níže nebyl správně ostrý. Ostatně kvalitu fotografií můžete posoudit ze snímků níže.

HTC One X: testovací fotografie

Ukázka HDR režimu a pro porovnání stejná scéna bez HDR - zvýšení dynamického rozsahu je výrazné

S telefonem jsme pořídili i dvě krátká videa. První je standardní Full HD video a druhé v režimu zpomaleného záběru. Doufejme ale, že se kvalita u obou režimů zlepší, protože zejména roztřesení záběru a trhané pohyby nedělají dobrou vizitku.

Co říkáte na fotoaparát HTC One X? Líbí se vám prostředí, kvalita fotografií a videa, nebo má podle vás HTC stále rezervy?

Diskuze ke článku
stepo
Ano. Jsou celkem kvalitni,ale samozrejme ma htc jeste co zlepsovat. Na druhou stranu,asi nemuzeme cekat ze budou vysledne fotografie na stejne urovni jako digitalni fotaky. Ale na pomery mobilniho telefonu je to dost dobre.ale stejne je v tomto ohledu XPERIA S lepsi!!:-D
Koliq___
Tak podle mě je to samozřejmě velký skok vpřed. I když to na úplnou špičku konkurenčních zařízení nejspíš ještě nestačí, je dobré vidět, že se něco děje a že přicházejí výsledky, takže klobouk dolů před HTC.
Já jsem momentálně vlastníkem telefonu HTC Sensation XE a přemýšlím, že bych jej prodal a koupil tenhle kousek. Myslíte, že se to vyplatí? Nebylo by lepší ještě počkat? Protože pokud chci XEčko prodat za nějaký pro mě dobrý peníz, mám nejvyšší čas...
Lukáš
Úplně klidně ti můžu říct, že Galaxy Nexus fotí řekl bych dost průměrně a podle fotek jsem ted tady viděl bych řekl, že je HTC One X výrazně lepší. HTC One X jsem už objednal a těším se na něj a Galaxy Nexus půjde do světa...
pepa z depa
Bude mít FM rádio?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze