Hromadná recenze levných tlačítkových Alcatelů: dinosauři žijí
recenze

Hromadná recenze levných tlačítkových Alcatelů: dinosauři žijí

8

Před nějakou dobou měly číselnou klávesnici prakticky všechny telefony, než je postupem času vystřídaly nejrůznější smartphony. Ze čtveřice dnes testovaných přístrojů si vybere prakticky každý. Pokud tedy hledáte přístroj pro zálohu nebo pro své (pra)rodiče, podívejte se, co současný trh zhruba nabízí.

Alcatel OT-1016G: naprostý základ

Pokusili jste si někdy položit otázku, kam až lze stlačit cenu nového telefonu? Jedna z odpovědí může být 350 korun včetně DPH – to je cena, na které startuje tento Alcatel na českých e-shopech. V podstatě je to cena lepšího oběda. A co za ní v telefonním světě dostane?

Alcatel OT-1016G. Potěší klasický vzhled i konektory microUSB a jack 3,5 mm.

Prakticky nic. Představte si telefony z roku 1997, jen s barevným displejem – žádný fotoaparát, žádné přehrávače toho či onoho nebo třeba adresář omezený na sto kontaktů. Mezi zajímavé funkce, které lze zmínit patří, integrovaná LED svítilna, FM rádio nebo možnost hlasitého handsfree, dále pak kalkulačka, jednoduchý úkolovník a možnost filtrace hovorů pomocí black nebo white listu. A to je všechno. V menu se sice nachází nabídka ke stažení dvou her, ale za ty je potřeba zaplatit.

Na druhou stranu to znamená velice kompaktní rozměry. Zvláště pak hmotnost 63 gramů neustále vyvolává pocit, že vám telefon vypadnul z kapsy. Jak ale možná začínáte tušit, nese to s sebou nevýhodu v malé baterii. Ta má 400 (slovy čtyři sta) mAh, což je dnes hodnota, jakou disponují například některé chytré hodinky.

Výdrž tak není natolik přesvědčivá, jak byste od tak primitivního telefonu čekali. Slibovaných 160 hodin v pohotovosti je spíše teoretická hranice, v praxi počítejte spíše se dvěma dny. Ovšem při volání jde baterie hezky rychle dolů a uváděný čas hovoru 3 hodiny spíše odpovídá. V praxi se tak nejspíše nevyhnete dennímu nabíjení. To trvá něco přes dvě hodiny.

Alcatel OT-1016G

Zprávy na telefonu moc použitelné nejsou. Ani by moc nevadila paměť omezená na 50 kousků, ale chybějící T9. Postupné klikání na klávesy vás přestane bavit asi tak u třetího slova. Dalším zklamáním jsou chybějící vibrace. Můžete jenom vypnout zvonění a o příchozím hovoru se dozvíte jen z rozsvíceného displeje. Verdikt si asi uděláte sami. Zdá se to být jako ideální přístroj pro děti, ale ty budou dnes už spíše náročnější. Pro seniory to taky úplně není, pokud se chtějí dostat dál než jen k příjmu hovorů. Nejvíce se tak telefon hodí jako druhý nebo záložní s tím, že poslouží jen pro telefonování.

Líbilo se nám:

  • kvalitní konstrukce
  • opravdu nízká cena
  • dobrá ergonomie

Nelíbilo se nám:

  • chybí T9
  • chybí vibrace
  • nepřesvědčivá výdrž

Technické parametry Alcatel OneTouch 1016G

Kompletní specifikace
Konstrukce108 × 45 × 13,5 mm, 63 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 1,8" (160 × 120 px)
Fotoaparát
Chipset
PaměťRAM: 4 MB, vnitřní paměť: 4 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systém
Akumulátor400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 350 Kč

Alcatel OT-1054D: náznak multimédií

Cena tohoto přístroje činí zhruba 550 korun. Příplatek zhruba dvou stovek oproti nejlevnějšímu modelu, kterému se jinak velmi podobá, se nezdá jako zásadní, ale rozdíly tu vidět jsou. V první řadě se jedná o integrovaný fotoaparát. Ten má VGA rozlišení neboli 640 na 480 bodů. Samo o sobě to není moc a navíc v sobě kombinuje všechny možné nectnosti levných fotoaparátů.

Alcatel OT-1054D: vzhledově se podobá levnějšímu kolegovi, je však o mnoho vybavenější.

Pro ukládání fotografií slouží microSD karta do maximální kapacity 32 GB. Může se to zdát málo, ale vzhledem k tomu, že se velikosti snímků počítají spíše v desítkách kilobajtů, to bohatě stačí. Zapomeňte ale na to, že byste si z telefonu udělali levný hudební přehrávač. Stejně tak je omezené GPRS, které slouží akorát pro posílání multimediálních zpráv. Naštěstí zde najdeme vibrace a dokonce i T9.

Alcatel OT-1054D

Dalším plusem je Bluetooth ve specifikaci 2.1. To stačí pro přenos hovorů, takže telefon může posloužit i jako levný pracovní stroj, například do auta, kde se střídají řidiči. Kapacita paměti povyrostla na 800 mAh, což v praxi znamená i tři dny výdrže. Pokud se ale rozhodnete obsadit oba dva sloty SIM kartami, počítejte opět s každodenním nabíjením. To trvá jako u ostatních telefonů 2 až 3 hodiny.

Ukázkové snímky.

Líbilo se nám:

  • Dual SIM
  • Bluetooth
  • umí T9 i vibrace

Nelíbilo se nám:

  • pořád slabá výdrž
  • slabý fotoaparát

Technické parametry Alcatel OneTouch 1054D

Kompletní specifikace
Konstrukce108 × 45 × 12,7 mm, 63 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 1,8" (160 × 120 px)
Fotoaparát0,3 Mpx
Chipset
PaměťRAM: 4 MB, vnitřní paměť: 4 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systém
Akumulátor800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 550 Kč

Alcatel OT-2051D: když chcete véčko

Véčkové konstrukce byly kdysi velice populární. Jejich majitelé si mohli dopřát velké displeje i velká tlačítka, aniž by to mělo nějaký výrazný vliv na rozměry celého telefonu. Pokud vám tedy nevadí tloušťka, která se v tomto případě pomalu blíží dvěma centimetrům, ale upřednostníte kompaktní půdorysné rozměry, pak by to mohla být zajímavá volba.

Alcatel OT-2051D: stýská se vám po tomto druhu konstrukce?

Co se výbavy týče, vede si OT-2051D podobně jako 1054D, jen někde o kousek lépe. Máme tu tedy opět sloty pro dvě SIM a také možnost vložení microSD karty na fotografie. Jejich rozlišení v tomto případě činí 2 megapixely – kvalitě to moc nepomohlo, ale alespoň to při prohlížení na monitoru počítače vypadá přirozeněji.

Zbytek zůstává víceméně stejný, což se týká i kapacity baterie (zde 750 mAh). Výdrž v praxi je kvůli většímu displeji nižší. Co však poskočilo výrazně nahoru, je cena, která se pohybuje lehce nad tisícovkou. V absolutních číslech to není moc, ale zase skoro dvakrát tolik než u zmiňovaného 1054D.

Ukázkové snímky.

Líbilo se nám:

  • Dual SIM
  • náznak stylu
  • velká tlačítka i displej

Nelíbilo se nám:

  • relativně vysoká cena

Technické parametry Alcatel OneTouch 2051D

Kompletní specifikace
Konstrukce105,7 × 52,5 × 17,3 mm, 90 g, konstrukce: véčková, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 1,8" (320 × 240 px)
Fotoaparát2 Mpx
Chipset
PaměťRAM: 8 MB, vnitřní paměť: 8 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systém
Akumulátor750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 1 050 Kč

Alcatel OT-2008G: ideální pro seniory?

V úvodu jsme naznačili, že tlačítkové telefony mají velkou oblibu u dříve narozených, kteří už se nechtějí přizpůsobovat novým dotykovým přístrojům. Výrobci to dobře vědí a některé své modely tomu přizpůsobují. A to je přesně případ i tohoto kousku. V první řadě si všimnete jeho netradičních rozměrů – telefon je výrazně širší než bývá zvykem, takže tlačítka jsou pořádně velká a výrazná. Totéž platí i o displeji a použitém písmu.

Alcatel OT-2008G: „Babičko, proč má tvůj telefon tak velká tlačítka?“

Z hlediska hardwaru zde najdeme ještě další zajímavosti. Zámek klávesnice je realizován posuvným jezdcem na boku, moc pohodlné to ale není. Dále pak nechybí svítilna a tlačítko SOS pod fotoaparátem na zadní straně. To dokáže po dlouhém stisku vytáčet libovolné číslo. A nesmíme zapomenout ani na příslušenství: v balení naleznete také kolébku, do které lze telefon postavit a také jej v ní nabíjet.

Funkčně se opět jedná o model osekaný až na dřeň. Máme tu sice fotoaparát s rozlišením 2 megapixely, FM rádio nebo Bluetooth, ale tyto funkce nejspíše zůstanou nevyužity. Větší užitek udělá spíše baterie s kapacitou 1 400 mAh, která zajistí, že budete reálně necelý týden na příjmu. Doba jejího nabíjení se blíží třem hodinám. Potěší i takový detail jako hlasité předčítání čísel, která zadáváte na klávesnici.

Ukázkové snímky.

Samozřejmě i tady se najdou nějaké chyby. Kupříkladu ovládání není příliš intuitivní. I taková obyčejná věc jako vytočení čísla z adresáře se dokáže pěkně zkomplikovat. Poté, co číslo naleznete, jej musíte zobrazit a až pak dát vytočit. Naštěstí to lze snadno obejít přiřazením rychlých voleb pod klávesy 2 až 9. A leckomu taky může vadit nutnost stisknout zelené tlačítko pro příjem hovoru dvakrát.

Alcatel OT-2008G

Za tisíc korun tak dostanete mobil, který na specifické požadavky seniorů odpovídá správným směrem. Chtělo by to ještě trochu poladit ergonomii ovládání a bylo by to stoprocentní. Vzhledem k ceně jde ale rozhodně o dobrou volbu.

Líbilo se nám:

  • přizpůsobený design
  • praktický stojánek
  • silná baterie

Nelíbilo se nám:

  • nelogičnosti v ovládání

Technické parametry Alcatel OneTouch 2008G

Kompletní specifikace
Konstrukce117 × 62 × 12,5 mm, 90 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (320 × 240 px)
Fotoaparát0,3 Mpx
Chipset
PaměťRAM: 4 MB, vnitřní paměť: 4 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systém
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 999 Kč
Diskuze ke článku
Jab
Něco na úrovní Samsungu S5611 by nebylo? Sice jeho minulá generace byla asi lepší, ale i tahle už se doprodává a náhradu za něj nikdo nenabidl. Přitom pokud někdo chce hloupý telefon, tak je ideální. Stejně tak se ujme jako telefon do zaměstnání nebo jako tzv. "hospodský telefon". 3G sítě se pak hodí na ten základ, aby se člověk mohl podívat na idos atp.
Marek Molčan
Ďakujem za test tlačítkových mobilov. Prosím Vás aj o test, respektíve o prehľadný článok tých najlepších tlačítkových mobilov. Či vôbec niečo také ešte existuje. Fotoaparát na fotenie dokumentov, kvalitný display, dobrá výdrž, možnosť synchronizovania kontaktov na google účet a výborná kvalita hovoru - zvuku.
Miroslav Hrach
Miroslav Hrach
Nejlepší by bylo mít nějakej časovej tunel a vozit to do toho roku 1997. Ten levnější prodávat za 3500 a ten dražší za 5500. To by byl bussines.
Štefan Kohút
Z ALCATEL 2008G sa neda poslat SMS. Po odoslani spravy sa chvilu snazi
a potom napise, ze odosielanie zlyhalo. Potrebujeme tento model, lebo jediny z tohto druhu ma dobre citatelne "kontakty", teda mena a cisla z tlf. zoznamu.
To znamena, ze cierne pismena dostatocne velke na bielom podklade. To vyhovuje slabozrakym. Ine znacky maju napr. tenke cierne male pismena na tmavomodrom podklade, a pod. Je to absurdne, ze nevedia vyrobit dobry mobil pre seniorov. Zbadate to az ked tam date SIMkartu a tak sme kupili uz asi 5 mobilov zbytocne. Zakupeny ALCATEL 2008G nedokazali v opravovni na 4 reklamacie za 4 mesiace opravit. Vratili nam v obchode peniaze.

Nie je dobre pisat o dinosauroch, lebo manzeka (pisem v jej mene) ma 9 rokov Parkinsona, rakovinu a na 80% zhorseny zrak. Komunikacia je pre nu velmi vyznamna. Od roku 1976 do 2006 robila systemoveho administratora na roznych pocitacoch co sa vam dnes ani nesniva. Vtedy sa nedalo "klikat" az sa urobi to co chcem, ale bolo treba vediet sa s pocitacom "rozpravat".

Ak niekto viete o tejto chybe ALCATEL 2008G napiste.
Alebo priamo mne na adresu: stevo.kohut@gmail.com
Lebo sme kupili v inom obchode ten isty model a ani ten nevie poslat SMS-ku.

Dakujem
Stevo Kohut

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze