HP Spectre x360: porovnání variant a kompletní fotogalerie

11

Kvalitní materiály, zpracování, dobrý výkon a elegantní vzhled. To je jen několik předností HP Spectre x360 pro rok 2016, které je v cenové kategorii 30 až 40 tisíc korun velmi prodávaným zařízením a není divu. My jsme pro vás připravili průvodce nákupem, porovnání jednotlivých variant, nejpodstatnější klady i zápory a také rozsáhlou galerii, která vám může pomoci s výběrem.

V naší recenzi si HP Spectre x360 vedlo více než dobře. Na trhu si jeho minulá varianta s procesorem Broadwell též vedla skvěle a nová, námi testovaná varianta, tento úspěch opakuje. HP navíc přidalo i atraktivní tmavo-zlatou variantu, která na první pohled zaujme především ženy, ale ani muži jí jistě nepohrdnou.

HP Spectre x360 – videopohled

Technické parametry HP Spectre 13 x360 13-4102nc

Kompletní specifikace
Konstrukce325 × 218 × 15,4 mm, 1 510 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 6500U, CPU: 2×2,5 GHz, GPU: Intel HD Graphics 520
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory3× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: HDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor56 Wh, udávaná výdrž: ? hodin
DostupnostQ1 2015, 36 000 Kč

TIP: Recenze HP Spectre x360 – Luxus samozřejmostí

Ze všeho nejdříve se zaměříme na vzhled a konstrukci, porovnáme mezi sebou barevné varianty a zopakujeme si největší klady a zápory zpracování. Poté se již v našem průvodci zaměříme na jednotlivé varianty, které si na našem trhu můžete zakoupit, ukážeme si, proč nemusí být ta nejvybavenější varianta tou nejlepší volbou a povíme si i něco k jednotlivým specifikacím, abyste si tu ideální mohli vybrat třeba právě pro sebe.

Klady a zápory konstrukce

V naší recenzi jsme prošli kompletním objektivním zhodnocením konstrukce zařízení a nebudeme se zde tak již zabývat umístěním konektorů či možností otočit displej o 360 stupňů, ale zaměříme se na největší klady a zápory, které by vám mohly pomoci v rozhodování o koupi. Do redakce se nám dostal jiný kus, a tak se můžeme podívat, zda je v tomto ohledu výrobce konzistentní či nikoli.

HP Spectre 13 x360

TIP: Recenze HP Star Wars Special Edition – Temná strana Síly

Na konstrukci se nám nejvíce líbila její kvalita zpracování a materiály. Můžu říci, že tento dojem stále trvá a Spectre x360 je jedním z nejlépe zpracovaných zařízení, které můžeme vidět. Dojem luxusu trvá i při delším používání. Žádného skřípání jsme se rozhodně nedočkali ani po delší době. Po delším používání oceňuji ještě více klávesnici, která je na psaních dlouhých textů nejpohodlnější, kterou jsem kdy měla na notebooku možnost vyzkoušet. Pokud jste tedy pisálci, pak budete nadšení a přehlédnete i chybějící numerický blok.

V záporných bodech se objevil chybějící LAN port, a to se ukázalo být po čase jako problém. Stačí, aby vám doma nebo kdekoli jinde spadla Wi-Fi a problém je na světě. Musíte si tak dokoupit redukci, kterou výrobce do balení nepřidal, a tu neustále nosit s notebookem jako jistotu. Dokoupení redukce není sice žádnou velkou investicí (od 300 do 500 Kč), ale přeci jen počáteční investice do notebooku je vyšší, a tak bychom v balení redukci očekávali.

Dalším problémem byly i příliš volné klouby displeje, kdy se displej neudržel na svém místě v poloze stojanu. Volnější klouby se projevily i při prudším zdvižení ze stolu, kdy se celé víko s displejem zhouplo dozadu. Uživatelé si na to stěžovali již v předešlé generaci, ale HP tento nedostatek neopravilo. Přes to, že ze začátku prodejů byla v tomto ohledu rozepře a našlo se spoustu uživatelů, kteří tvrdili, že takový problém rozhodně nemají, ukázalo se, že většina zařízení tímto neduhem trpí a stejně tak i náš druhý testovaný kus. Bohužel se tento problém stal natolik zásadním, že spoustu uživatelů od koupě ustoupila, což je pro HP obrovská škoda, zvláště pokud mělo dostatek času chybu napravit.

Posledním menším nedostatkem se ukázalo tuhé tlačítko zapínání, které bylo navíc hodně zapuštěné do těla notebooku. Námi testovaný druhý kus, měl ale tlačítko povolnější, takže záleží kus od kusu. Nicméně je stále zapuštěno příliš do těla zařízení a velmi špatně se nahmatává. Lze si na to ale zvyknout a po pár týdnech se naučíte bezpečně grif, jakým notebook bez komplikací zapnout.

Vzhled a barevné varianty

Přesto, že většina zkušenějších uživatelů se shodne na tom, že na vhledu nezáleží a důležitý je především výkon, není to až tak pravda. Zkuste takovému programátorovi koupit extrémně výkonný růžový notebook a uvidíte tu reakci. Vzhled je zkrátka u notebooku důležitý pro každého, už jenom kvůli tomu, že s ním každý den pracujete, měli byste si dát při výběru záležet. HP si se Spectrem x360 dostatečně vyhrálo, a vznikl tak opravdový skvost.

Tmavá varianta je více fotogenická

S procesory Skylake navíc přibyla i tmavo-zlatá barevná varianta, která na fotkách vypadá nádherně. Osobní setkání bylo ale menším zklamáním. Notebook si stále zachovává svůj elegantní vzhled a jedná se o krásné zařízení, nicméně fotky v tomto případě dojem zkreslily. HP tuto variantu honosně nazývá „Silver Copper“, ale subjektivně nemohu říci, jaké barvy to konkrétně jsou, protože odstíny jsou velmi specifické. Pokud jste se do této varianty tedy na fotkách zamilovali, doporučuji si notebook osobně prohlédnout, protože rozdíl je obrovský.

Tradiční stříbrné podání více vyzdvihuje kovové materiály

Pro Spectre x360 typičtější stříbrná varianta „Natural Silver“ mnohem více vyzdvihuje kovové šasi a dává notebooku prémiovější dojem. Surovost kartáčovaného hliníku ve spojení s lesklými klouby je dle mého lepším řešením. Tady naopak fotky tolik nezaujmou, ale osobní dojem je skvělý. Pokud tedy váháte, třeba pomohu s tím, že stříbrná je mnohem zajímavější.

Na vzhledu se nám také líbilo optické zúžení celého šasi směrem k uživateli. Jak víko, tak i základna mají ze strany oválný tvar a po zavření na sebe perfektně doléhají, což přidá na dojmu čistšího vzhledu.

Srovnání dostupných konfigurací

Na našem trhu jsou momentálně dostupné tři varianty s cenou od 32 tisíc až do 36 tisíc, což jistě není málo. Ne všechny varianty jsou dle mého dobře oceněny a u některých neodpovídá výkon v poměru k ceně. Všechny varianty mají Full HD displej, jehož jemnost je na 13 palcích více, než dostačující. Vyšší rozlišení by sebou neslo více mínusů než plusů, například ve větší spotřebě energie. Ani Windows ještě není k velkému rozlišní nakloněn.

Dostupné konfigurace

HP Spectre x360 (13-4102nc) HP Spectre x360 (13-4108nc) HP Spectre (13-4105nc)
Rozměry 325 × 218 × 15,4 mm 325 × 218 × 16 mm 325 × 218 × 16 mm
Hmotnost 1 510 g 1 450 g 1 450 g
Displej, rozlišení IPS, Full HD IPS, Full HD IPS, Full HD
Procesor Intel Core i7-6500U (2 × 2,5 GHz) Intel Core i5-6200U (2 × 2,3 GHz) Intel Core i5-6200U (2 × 2,3 GHz)
Grafický čip Intel HD 520 Intel HD 520 Intel HD 520
Operační paměť (RAM) 8 GB 8 GB 8 GB
Úložiště (ROM) SSD, 256 GB SSD, 512 GB SSD, 256 GB
Cena 36 000 Kč 35 000 Kč 32 000 Kč

Procesor Intel Core i7-6500U je bezesporu o něco výkonnější než u zbylých variant, ale ve výsledku se to při běžném použití neprojeví. Pokud hodláte upravovat fotky či videa, tak máte jistě ještě výkonnější komponenty ve svém zařízení, popřípadě se poohlížíte po zcela jiném notebooku. V případě, že si ale na takovéto úpravy nepotrpíte, je ve výsledku jedno, zdali máte tento, nebo o velkou část levnější Spectre x360 s procesorem Intel Core i5-6200U za 35 tisíc korun. Ten se ale také liší větší kapacitou SSD disku, který má 512 GB místo 256 GB. RAM 8 GB je u všech modelů stejná. Poslední model pak disponuje také procesorem Core i5-6200U, ale má opět menší kapacitu SSD, pouze 256 GB, zato je za nejatraktivnější cenovku 32 tisíc korun.

TIP: Novinky HP: 15palcová x360, OLED displej a tablet

Pokud si tedy vybíráte konkrétní variantu, která má nejlepší poměr ceny a výkonu, pak vyjde cenově a výkonnostně nejlépe druhá zmiňovaná s označení 13-4108nc, tedy s procesorem Core i5-6200U a 512 GB vnitřního úložiště. Nabízí nejvyváženější poměr ceny a výkonu a oproti ostatním i vyšší úložiště

Záruka

Povinná záruka 2 roky je samozřejmostí, HP si ale připravilo i rozšiřující balíčky Care Pack, které si může dokoupit právě k HP Spectre x360. Ten nejzákladnější nabídne servisní pokrytí nad rámec standardní záruky po dobu 3 let. Notebook je opravován v servise, ale HP ho může vyzvednout přímo u vás a zase ho přiveze zpět. Za tuto službu si ale zaplatíte nemalé peníze – téměř 4 tisíce korun.

HP Spectre 13 x360

TIP: Vyzkoušeli jsme obří Windows telefon od HP a absurdní inovaci

V dalším balíčkem je pak opět pokrytí nad rámec záruky až na 3 roky. Rozdíl je ale v tom, že oprava probíhá již druhý den a to přímo u vás doma. Za tento nadstandard si ale HP řekne necelých 5 tisíc korun. Balíčky si můžete samostatně zakoupit maximálně 180 dní od nákupu notebooku a také je třeba se do 30 dnů od koupi balíčku zaregistrovat.

Závěr

Pokud jste dodnes váhali s koupí HP Spectre x360, pak se nám snad podařilo osvětlit nejdůležitější aspekty, které je nutné vědět. Spectre x360 má i své mínusy, ale ty plusové body mohutně převažují. Málokterý notebook nabídne dostatek výkonu a prémiové zpracování za sumu, kterou si HP za Spectre x360 žádá, přesto ale není částka nad 30 tisíc korun vůbec zanedbatelnou. Ve spektru nabízených variant také narazíme na ty, které se méně vyplatí, většina z nich má ale cenovku nasazenou adekvátně a investice litovat nebudete.

Diskuze ke článku
jozin
Mozem sa spytat? kedy sa dostane k Vam do redakcie xiaomi mi5? Uz nedockavo cakam na Vasu recenziu :-)
Štefan Holečko
Štefan Holečko
Naposledy upraveno: 19. 3. 2016 03:12
Mam HP spectre x360 s QHD a i7 broadwell kupovany v nemecku a v original baleni som mal aj redukciu na LAN :) nemam ani problem s klbom pri rezime na stojan :) a urcite odporucam. Jedine sa mi zda ze sa viac prehrieva. Prehrievaju sa aj redakcne kusy?
Zaklinac
Myslím, že už som to tu raz písal, ale nedá mi to - tiež patrím k tým, ktorí absolútne nemajú problém s kĺbmi, práve naopak - na mojom kuse sú tak tuhé, že by som možno uvítal o máličko voľnejšie. A to používam nb dennodenne. Inak sa zhodnem s recenziou - je to najlepší počítač, na akom som kedy pracoval a kúpu by som kedykoľvek zopakoval znova. Mám variant s Broadwellom, i5/8GB/256GB/FullHD.
K otázke užívateľa vyššie - môj sa vôbec neprehrieva, aj vetráčik ide iba občas, a aj to úplne potichu.
Pepa
Pěkné zařízení, k dokonalosti chybí už jen pasivní chlazení.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze