Hliníkový Pixel 5 s „retro“ čtečkou na zádech dorazil! Jaké jsou první dojmy?

17
Hliníkový Pixel 5 s „retro“ čtečkou na zádech dorazil! Jaké jsou první dojmy?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Obrazovka s průstřelem značí absenci radaru Soli
  • Telefon se se svými 151 gramy velmi pohodlně používá
  • I přes absenci nejvýkonnějšího procesoru je chod velmi svižný

Google v posledním čtvrtletí loňského roku představil netradičně vybavený Google Pixel 5, který namísto nejvýkonnějšího procesoru a sestavy několika fotoaparátů včetně populárního teleobjektivu vsadil spíše na kompaktní rozměry, hliníkové tělo a také příznivější cenu. Jaké jsou naše první dojmy?

Za zapůjčení Google Pixelu 5 děkujeme společnosti CZC.cz, kde si telefon můžete rovněž zakoupit.

Design, který umí oslovit

Telefon v prvé řadě zaujme samotným vzhledem, který působí tak trochu retro vzhledem ke kapacitní čtečce otisků prstů na zádech, kterou u většiny nových vlajkových smartphonů nahrazuje senzor umístěný přímo v displeji. Její umístění na druhou stranu bezpochyby potěší spoustu přívrženců původního designu zad, který odstartoval první Pixel. Čtečka je přitom pohotová a na přiložení prstu reaguje okamžitě. Hmotnost zařízení pak činí velmi příjemných 151 gramů, díky čemuž se pohodlně drží a v kapse o něm možná ani nebudete vědět.

Google Pixel 5 je každopádně zajímavým adeptem pro všechny, kteří hledají menší smartphone s Androidem. Ani k umístění fyzických ovládacích tlačítek nemám co vytknout, ačkoliv je jasné, že spousta uživatelů je zvyklá na to, že se vypínací tlačítko nachází pod kolébkou ovládání hlasitosti. Originální je také samotná konstrukce, která je hliníková. Netradičně je však pokryta tenkou vrstvou polymeru, což je důležité zejména v oblasti, kde je cívka pro bezdrátové nabíjení s výkonem až 12 W. Vypínací tlačítko má tentokrát stříbrnou barvu a modul fotoaparátu takřka vůbec nevystupuje nad povrch zad, což se mi líbí.

Průstřel místo radaru

Přední stranu zabírá 6" OLED panel s maximální 90Hz obnovovací frekvencí a podporou obsahu v HDR10+. Okraje displeje plynule přechází v rámečky, při používání gest svajpováním se tak nestane, že by okraj nepříjemně řezal do bříška prstu. Z krátkého používání se také jeví maximální jas jako zcela dostačující, podobně jako jemnost 432 pixelů na palec. Vítanou změnou oproti Pixelu 4 je rovněž miniaturní průstřel v levém horním rohu, ačkoliv jsme kvůli tomu přišli o funkcionalitu radaru Soli. Jeho využití bylo ovšem tak zanedbatelné, že podle mě větší plocha obrazovky zcela převažuje jeho absenci.

Na závěr krátkých první dojmů je vhodné zmínit krásně svižné prostředí nejnovějšího Androidu 11. Uvnitř zařízení najdeme „pouze“ Snapdragon 765G s 8 GB RAM a 128GB úložištěm, díky skvělé optimalizaci je však vše extrémně rychlé, uživatel tak rozhodně nemusí na nic čekat. V následujících dnech se můžete těšit na ukázku toho, jak Pixel 5 fotí a také srovnání s konkurenčním Samsungem Galaxy S21.

Technické parametry Google Pixel 5 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 70,4 × 8 mm, 151 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6" (2 300 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 765G, CPU: 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 620
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2020,
Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
"I přes absenci nejvýkonnějšího procesoru je chod velmi svižný."
iPhoňáci: confused noises
Michal Urban
Michal Urban
Mě teda více pobavilo to s tou příznivou cenou. Redakce, to jako vážně? Za hardware s cenou deset tisíc českých máme dávat dvacet tisíc a to je podle vás příznivá cena? Mám vás rád ale tohle je přes čáru. 😃
Pavel Oberfalzer
Pavel Oberfalzer
No.. Na rovinu.. 20tis je opravdu celkem hodně. Do těch 15tis by se to eště dalo pochopit (obzvlášť pokud tu máme procesor SD 7xx).
Ale pravdou je, že dostanete perfektně odladeny systém.. Ne nadarmo se Pixelu říká iPhone s Androidem :-).. Možná i proto ta cena :-):-)
Pan Nikdo
Pan Nikdo
Od prosince mám Mint green variantu Pixelu 5.
Velikost je úžasná a byla hlavním kritériem pro výběr telefonu. Symetrické rámečky, IP68, bezdrátové nabíjení a váha byly další argumenty, proč mi nebylo líto za telefon dát 20k. Pro mne osobně je to v současnosti jediný mobil, který mi vyhovuje a který chci.
Je mi jedno že nemá vlajkový procesor, zato má úžasnou výdrž, plynulé prostředí, aktualizace systému ihned po uvedení a Google fotky v ceně ( pro ty kdo rád fotí je to spolu s kvalitou fotoaparátu velký bonus.)
Na hry to moc není ( je to moc malé a lehké, pro teenagery jsou tu 7" mobily se svými 250g a zahlými displeji.)
Pro sportovně a outdoorově založené lidi, kteří chtějí i kvalitní fotomobil je to skvělá volba.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze