HDMI i LAN přímo do telefonu a další zprávy týdne

mNews
1
HDMI i LAN přímo do telefonu a další zprávy týdne
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Sony ukázalo kryt pro hráče a streamery s HDMI a LAN
  • Řada Motorola Edge 30 má tři zajímavé přírůstky, Android 13 bude odhadovat životnost baterie
  • mNews přináší výběr těch nejzajímavějších novinek z uplynulého týdne

Sony si přichystalo opravdovou pikantnost s novým krytem pro Xperii 1. Motorola představila řadu Edge 30 a Android vylepší indikaci baterie. Vítejte u mNews.

mNews #187 – HDMI a LAN přímo do telefonu

Podcast v audio formě

Xperia Stream je herní kryt

Zajímavou vychytávku si připravilo Sony. Jejich zaměření na hry skrze platformu PlayStation nikoho nepřekvapuje, u telefonů ale již delší dobu s ničím nepřišli. Až nyní. Tedy, nedočkáme se telefonu s nějakými výraznými herními funkcemi, ale pro Xperii 1 IV si zákazníci budou moci dokoupit speciální herní kryt. Obal nenabízí žádná fyzická tlačítka navíc, což je možná trochu škoda, ale zaměřuje se na dva aspekty: chlazení a konektivitu. Obsahuje tak ventilátor, který udrží teplotu Xperie pod kontrolou. Můžete tak hrát dlouho v kuse bez ztráty výkonu. Ze spodní strany pak narazíte na několik konektorů, které byste u telefonu asi nečekali. V první řadě je to HDMI pro připojení televize nebo monitoru. Dále 3,5mm jack, USB-C a pozor, klasický LAN pro stabilní internetové připojení. Kryt se začíná prodávat v Japonsku v přepočtu za 4,5 tisíce korun. Zda se obal dostane i k nám, to zatím není jasné. A zda ho reálně někdo potřebuje také nevíme.

Řada Motorola Edge 30 se rozšiřuje

Své novinky v minulém týdnu představila Motorola. Řada Edge 30 má 3 nové modely, které chtějí uspokojit téměř všechny. Edge 30 Neo je nejlevnější z trojice a chlubí se kompaktními rozměry, pestrými barvami, krásným pOLED displejem se 120 Hz, solidními foťáky a bezdrátovým nabíjením. To je u telefonu za 10 tisíc korun stále poměrně rarita.

Oproti tomu Edge 30 Fusion ze střední třídy bezdrátové nabíjení nemá. Nabídne však lepší výbavu v čele se špičkovým Snapdragonem 888+. Nadchne také prémiovější zpracování s opravdu tenkým tělem a lepší foťáky s pokročilým ostřením. Za 15 tisíc korun má stále co nabídnout.

A nakonec nechybí vlajková loď Edge 30 Ultra s 200Mpx foťákem. A vynikající jsou i ostatní snímače. Povedl se design, avšak odolnost IP53 by jistě mohla být o něco lepší. Vše zachraňuje krásný a velký displej se 144Hz obnovovací frekvencí a vysokým jasem. Samozřejmostí je pak Snapdragon 8+ Gen1 a potěší i rychlé 125W nabíjení. Cena 22 tisíc korun pak není nijak extra odvážná.

Android 13 odhadne baterii

Ne ve všem je iOS pozadu, jak ukazuje chystaná funkce pro Android 13. iPhony běžně umí ukázat skutečný stav baterie, která se logicky časem opotřebovává a zhoršuje. Android zatím nemá v plánu ukazovat nějaké procento, ale ukáže vám trochu vágní označení stavu – třeba, že je „špatný“. Přinese také informaci o kondici. Baterie totiž může mít stále vysokou kapacitu, jen už nedodá dostatečný proud a nezvládne pracovat pod zátěží. Podobné informace už zvládne zobrazit Samsung a brzy bychom se jich měli dočkat v dalších Androidech.

První síť odstartovala před 31 lety

A nakonec si dejme jednu vzpomínkovou. 12. září 1991, tedy před 31 lety, odstartovala první mobilní síť na našem území. Spouštěl ji EuroTel a jednalo se o NMT na frekvenci 450 Hz. Je dobré připomenout, že telefony tehdy byly opravdu velké a jejich cena byla závratná. Stejně tak připojení do sítě vyšlo na desetitisíce korun. Měsíční tarif pak stál jednotky tisíc, navíc jste museli platit za každý příchozí i odchozí hovor. Trochu paradoxní je, že tato zastaralá síť fungovala po dobu 15 let i vedle moderní GSM. Zde prostě sousloví „staré dobré časy“ neplatí.

Takový kryt pro Xperii bude asi dost okrajovou záležitostí, ale třeba Motoroly nevypadají vůbec špatně, že? Nebo máte pocit, že jim vždy k dokonalosti přecijen trochu chybí? Dejte nám vědět do komentářů a sledujte mobilenet.cz.