Google zná vaši přibližnou polohu, i když si to nepřejete

6
Google zná vaši přibližnou polohu, i když si to nepřejete
  • I když zakážete určování své polohy, váš telefon ji Googlu stejně posílá
  • Jedná se o data mobilních stanic
  • Ještě letos má však dle Googlu dojít ke změně

Server Quartz přišel s pro mnohé možná šokujícím zjištěním. Fakt, že Google zná vaší polohu, je všem asi velmi dobře známý. Mnozí uživatelé však geolokační služby nepoužívají, mají je přímo vypnuté a v daný moment by Google o vaší poloze neměl vědět vůbec nic. Bohužel opak je pravdou. I v případě, že máte vše deaktivované a v telefonu například chybí i SIM karta, Google ví, kde se přibližně nacházíte. Váš telefon totiž shromažďuje a následně odesílá adresy nejbližších mobilních stanic (BTS). Tyto informace Google využívá k řízení zpráv a notifikací. Sběr těchto dat probíhá od začátku letošního roku.

Google na zjištění serveru Quartz okamžitě reagoval a potvrdil sběr dat. Jedním dechem však dodal, že data nebyla a nejsou nijak dále využívána a jsou rovnou mazána. To však mnoho uživatelů beztak neuspokojí. Všem, kteří si chtějí své soukromí střežit, však svitla jasná naděje. Google hodlá sběr těchto dat s vaší přibližnou polohou ukončit, a to přibližně koncem listopadu. I do té doby se však nemusíte strachovat, že by měl Google vaši přesnou polohu. Informace získané z mobilních vysílačů BTS jsou totiž jen přibližné. Jeden vysílač může pokrývat i opravdu velmi velké území.

Zdroj: qz.com

Diskuze ke článku
Daniel
No dá se to zjistit i přesněji. Stačí když Googlu telefon odešle informace o 3 nejbližších věžích (signály věží se překrývají) a spolu s nimii intenzity signálu, popřípadě i latenci odpovědi. A hned si jednoduchou triagulací zjistí kde se přibližně nacházíte s přesností na jednotky/desítky metrů. Samozřejmě to není 100% ale u velké většiny uživatelů se trefí.
Řezňýk
Proč nenapíšete rovnou, že to byl požadavek tajných služeb. Google to vypne, až bude mít rozběhnutý nový způsob nedbrovoleného sledování na dálku, například pomocí akcelerometru. Tak si nezapomeňte aktualizovat Google Play Services.
Lamer
Pokud mám vypnutou gps, vypnuté data a wifi, čím telefon odesílá data?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze