Google zase zkouší naši trpělivost

Glosa
15
Google zase zkouší naši trpělivost
Fotografie: Ondřej Pohl, mobilenet.cz

Google nejspíše chystá češtinu pro Asistenta. Tato informace už nějakou dobu bublá českým internetem, to podle toho, kdy a komu na telefon dorazí aktualizace aplikace Google, která hlasové ovládání telefonu obstarává. Na první pohled to vypadá jako dobrá zpráva. To by ale nesměl být Google, aby všechno nenechalo jen nepříjemnou pachuť.

Člověk by čekal, že spuštění české verze Asistenta bude taková událost, že české zastoupení Googlu pronajme minimálně Žofín, pozve polovinu českých celebrit a nechá je celý galavečer promenádovat se před kamerami všech českých televizí a přemítat na téma „bohatost češtiny a jak se ji Google hezky naučil“.

Namísto toho to vypadá, že jen někde v v Mountain View přepne unavený programátor před koncem směny nějaký přepínač a v českých telefonech postupně začnou ožívat serverové změny, na které se všechno nejspíše připravuje.

Schválně si zkuste na svém Androidu podržet prst na tlačítku domovské obrazovky. Zatímco dříve se tak většinou aktivovalo starší hlasové ovládání, nyní se aktivuje Asistent. Ten se dokonce ptá česky, i když samotný jazyk ještě neovládá. Na internetu však lze nalézt ukázky toho, jak občas česky rozumí nebo dokonce, jak se v seznamu jazyků na chvíli objeví čeština. Ostatně zkuste se sami zeptat „What is my agenda“ a Asistent vám plynně přečte, že máte jít k zubaři.

Vypadá to, že je potřeba stáhnout pár souborů. Ale nejde to...

To všechno by byla dobrá zpráva, ale… Vždycky je tu nějaké ale. Touto drobnou změnou Google rozbil celý ekosystém. Kupříkladu tlačítka na sluchátkách a reproduktorech nyní spouštějí Asistenta namísto hlasového ovládání. To sice moc věcí neumělo, ale zato bez problémů rozumí česky. Musíte tak vylovit telefon z kapsy a aktivovat hlasové ovládání ikonou mikrofonu v aplikaci nebo widgetu, ale to pak nějak postrádá smysl.

Podobně se rozbilo i hlasové ovládání v hodinkách. Jednodušší příkazy fungují, ale například snaha někomu zavolat/poslat zprávu skončí při získávání oprávnění, které selže. A úplně rozbitý je Android Auto. Ano, já vím, že tady není oficiálně podporovaný.

Když pravá neví, co dělá levá

Když se pokoušíte hledat řešení (samozřejmě zase na Googlu), najdete jen povzdechy stejně frustrovaných uživatelů. Vypadá to jako nepříjemné déjà vu, když si vzpomenu na aktualizaci chytrých hodinek na Android Wear 2.0 (dnes Wear OS). Ty společně s novými funkcemi ztratily schopnost rozumět češtině a trvalo „jen“ půl roku, než se to naučily znovu.

O samotném Googlu to vykresluje poměrně nelichotivý obrázek obří korporace, ve které vládne nesmírný chaos. Ten se projevuje třeba neustálým rušením a restartováním projektů, které mají v podstatě stejný účel. Asi nejkřiklavější příklad jsou internetové komunikátory. Namísto toho, aby Google protlačil Hangouts s obrovským potenciálem mezi co nejvíce lidí, nechává je pomalu vyhnít a namísto nich nepustí jednu, ale hned dvě nové služby. A do toho se další tým snaží prosadit další komunikační standard.

A stejně tak je to u hlasového ovládání. Namísto toho, aby existovala jedna aplikace, která by pro různé jazyky nabízela různou úroveň dovedností, musejí vedle sebe existovat dvě a toto je výsledek. V tomto ohledu připomíná Google rozmazlené dítě z bohaté rodiny, které neustále zkouší nové věci, ale při prvním náznaku problémů hodí všechno za hlavu a věnuje se zase něčemu jinému.

Na špatné straně železné opony

Když kvůli své práci sleduji nejrůznější tiskové konference a propagační videa Googlu, nelze si nevšimnout, jak klade důraz na rozvojový svět, kde chce svými službami a hardwarem pomoci lidem k lepšímu životu. Ostatně jako další velké technologické firmy...

Google Store

Jaké je to pokrytectví vám dojde, když si uvědomíte, že v hlavách manažerů Googlu existuje stále železná opona a Česko je na její špatné polovině. Google Store vás bez skrupulí odmítne obsloužit, na rozdíl od dalších zemí EU. Android Auto je nedostupné, ale přitom (až doposud) celkem funkční. Alespoň jej lze používat pokoutně na rozdíl od plateb na hodinkách s Wear OS, které Google aktivně blokuje. To jsou jen nejkřiklavější případy, určitě bychom našli spoustu dalších.

Ale abychom nekončili tak pesimisticky, je zde upozornění na akci, kterou Google pořádá 8. července. Snad se potvrdí naše spekulace z úvodu a konečně se dočkáme.

Diskuze ke článku
Jakub
Jen by chtělo říci, že ten google asistent se spustil pouze po odkliknutí anglického nebo jiného jazyka. Výběr Češtiny v něm nebyl. Kdo nainstaloval, stačilo přeinstalovat aplikaci google a cca 3x odmítnout nainstalovat cizí jazyk. Pak to byla stále ta klasika.
End
Furt je to pokrok oproti konkurenci a pokud to vážně bude rozumět česky tak dobrá práce.
Hakus von Tyros
Hakus von Tyros
Trapné.
Trapné ze strany Google.
Ubohé.
Ubohé ze strany ČR + EU.
Vždyť jsme my čížkové diskriminováni.
Ano.
Píši o tom podělaném.
O podělaném a v českém jazyce nefunkčním paskvilu Asistent Google.
Spytihněv
Teď je to trochu kočkopes, když se ptá česky, ale rozumí a odpovídá anglicky. Pokud by se opravdu naučil česky, byla by to velká konkurenční výhoda oproti Siri a Alexe. Rád uvidím, jak se na letemsvetemapple a podobných webech začne psát, jak je vlastně ta čeština k ničemu a že hlasové ovládání nikdo nepotřebuje, dokud s tím nepřijde s velkým zpožděním a asi poloviční kvalitou Apple. Aktuálně však bohužel tahá za kratší konec Google, takovým způsobem rozbít asistenta je šílené.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze