Google se zlobí na Microsoft kvůli nové aplikaci YouTube pro WP

120

Microsoft minulý týden vydal velkou aktualizaci aplikace na prohlížení videí na populární službě YouTube, pro operační systém Windows Phone 8. Uživatelé tohoto operačního systému si jí však zřejmě příliš dlouho neužijí. Google poslal Microsoftu dopis, ve kterém požaduje její stažení z Windows Phone Store.

Googlu vadí nejen to, že Microsoft vytvořil aplikaci pro přehrávání videí na YouTube bez spolupráce s ním, ale i některé specifické funkce, které do něj přidal. Aplikace nabízí například přehrávání se zamčeným displejem, ale Googlu vádí zejména možnost stahování videí pro offline použití a absence reklam.

Tip: YouTube pro Windows Phone je nyní plnohodnotnou aplikací

V dopise obviňuje Google redmondský gigant z toho, že porušuje YouTube API a Podmínky služby. "Tvůrci obsahu vydělávají na Youtube tak, že zpeněží svůj obsah prostřednictvím reklamy. Bohužel, tím, že blokuje reklamy a umožňuje stahování videa, likviduje aplikace zdroj příjmů pro tvůrce a poškozuje prosperující ekosystém obsahu na YouTube," píše se v dopisu. Googlu také vadí, že přehrává i videa, u kterých jejich majitelé zakázali přehrávání na některých platformách např. mobilních zařízeních. Microsoft dostal ultimátum do 22. května. Do té doby má nejen stáhnout aplikaci z Windows Phone Store, ale vypnout i aplikace, které si již uživatelé nainstalovali.

Je pochopitelné, že se Google rozčiluje, když někdo narušuje jeho příjmy z reklam, ale na druhou stranu je pravda, že Google hází v případě Windows Phone klacky Microsoftu pod nohy nejen v případě YouTube. Na počátku roku například blokoval přístup ke svým mapám skrz internetový prohlížeč v telefonech s Windows Phone.

Reakce Microsoftu na sebe nicméně nenechala dlouho čekat. Microsoft v ní obvinil Google, že nespolupracuje a že by rád do své aplikace přidal zobrazování reklam, kdyby mu Google umožnil přístup ke své API.

Ke včerejšímu dni 17.5. je aplikace Youtube stále ve Windows Phone Store k dispozici ke stažení. Je otázka, zda se Microsoft nakonec požadavku Googlu podvolí nebo, zda se obě společnosti dohodnou.

Stáhnout YouTube

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroje: wpcentral.com

Diskuze ke článku
Securid
To co provedl Google s YT by si tam měli nafackovat. A to ještě plánují zpoplatnění.
Jakub
Doufám že to microsoft nestáhne.. prej reklamu :D na..at! Ať jim microsoft zablokuje chrom ve windows a je pokoj!
Matt54
Microsoft má moji plnou podporu, Nevim co si o sobe Google myslí
Krag
Doufám, že tu aplikaci co nejdřív zakážou. Stahovat videa a dívat se na ně bez reklam poškozuje všechny tvůrce videí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze