Google se snažil vyhnout obvinění z rasismu, ale pěkně si to zkomplikoval

6
Google se snažil vyhnout obvinění z rasismu, ale pěkně si to zkomplikoval
  • Google se snažil nasbírat co největší databázi obličejů pro funkce svých nových Pixelů
  • Pověřil tím dodavatele, který však nepostupoval nejšťastnějším způsobem

Jak je známo z četných úniků, nové telefony od Googlu se značkou Pixel budou vybaveny pokročilým rozpoznáváním obličeje a také ovládáním prostřednictvím bezdotykových gest. Něco takového je možná průlomové v oblasti mobilních telefonů, ale rozhodně to není poprvé, co se někdo o něco podobného pokusí.

Četná selhání z minulosti však mají jednoho společného jmenovatele a nutno říci, že nepříjemného. Špatně fungují u osob tmavé pleti. Někdy si za to mohou vývojáři sami, když danou technologii otestují na malém vzorku lidí, jindy je proti nim fyzika, kdy si algoritmus špatně poradí s menším množstvím odraženého světla. Normálně by to byl zajímavý inženýrský problém, ale v době vyhrocené politické korektnosti se firmy snaží za každou cenu vyhnout obvinění z rasismu. Vzpomeňte třeba na skandál, kdy Google Fotky chybně rozpoznaly dvojici lidí coby gorily.


Je tak jasné, že Google nechce podobné problémy riskovat ani v náznaku. Jedním způsobem, jak se tomu vyhnout, je získat dostatečné množství dat. Jak píše dailynews.com, Google tím pověřil externího dodavatele, čímž začal celý řetězec problémů.

Google
Tyto podmínky si měli přečíst a odsouhlasit snímaní lidé, mnohdy to však za ně udělal někdo jiný.

Už jenom zadání, aby firma vybírala lidi odlišných ras, může být považováno za problematické, zvláště když si ho firma vyložila tak, že začala lovit v útulcích pro bezdomovce. Tam natočení obličeje směňovala za pět dolarů, ve vysokoškolských kolejích zase za kupóny do Google Play Storu nebo do kavárny. Největší problém však spočíval v tom, že ve snaze o nasbírání co největšího počtu tváří externí firma lhala lidem o tom, že jsou jejich záznamy pořizovány. Obvykle si jen mysleli, že na zařízení podobném tabletu hrají hru nebo vyplňují dotazník.

Google, respektive jeho dodavatele, tak čeká ještě mnoho nepříjemného vysvětlování. Jak tisku, tak úřadům, které se do věci mohou vložit. Vedle rasismu je totiž ochrana soukromí a neoprávněný sběr dat další citlivé téma.

Diskuze ke článku
Eedx
Pořád jenom ta politická korektnost... v Americe už z tohodle a z Metoo mají nadelano v kalhotách, aby jenom probuh neřekli něco proti černým. Černá je in, zatímco bílá je vytlacovana pryč. Tohle zapadaky jednou zničí, teda pokud ne dřív uprchlíci. Někde se stane chyba a média z toho hned udělají rasismus... šílený.
Miki
Podobnosť s gorilami.. za to by si mala Komisia zobrať Prírodu na zodpovednosť. Úbohé je, že takýto omyl počítačového programu vôbec niekto porozmazáva v médiách sťa extrement na topánke. A je z toho schopný urobiť rasistickú tému. A čo viac, celkom dobre sú poniektorí schopní za taký označiť aj môj príspevok.
Blue Sun
Opice jako opice....
Caddy RB
Caddy RB
To je fakt posahany, jako by technika musela byt hned neomylna... ja si jednou fotil prirozeni a mobil to oznacil jako jidlo. Asi budu zalovat Google nebo Samsung.

:-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze