Google se chystá více socializovat své aplikace

15

Google chystá pro dvě své aplikace zajímavé novinky. Vypadá to, že po neúspěchu s Google+ se postupně funkce typické pro sociální sítě přenesou do jednotlivých aplikací, jmenovitě pak YouTube a Google Fotek. Tím by se měly zvýšit výnosy z těchto aplikací, v kterých byste nyní měli trávit více času než kdy dřív.

Smartphone - YouTube

TIP! Material Design konečně i pro webovou verzi YouTube

YouTube

Všichni víme, že komentáře pod videi na YouTube nejsou tím nejpříjemnějším místem pro normální konverzaci a jak se zdá, ví to i Google. V posledních pár dnech totiž začíná série aktualizací YouTube aplikace pro malou skupinu testerů, kteří dostanou přístup k nové funkci „messengeru” zabudovaném přímo do YouTube.

V YouTube věří, že díky přenesení konverzace přímo do vlastní aplikace podpoří sdílení videí mezi přáteli a rodinou. Zkopírování URL adresy videa a její následné poslání ve zprávě je zdá se pro některé až moc nepraktické. Hlavním účelem této funkce ovšem je, aby díky psaní zpráv a posílání videí přímo v aplikaci strávili uživatelé na YouTube co nejvíce času a viděli více videí. V teorii dává tato funkce smysl a její zavedení zní pro YouTube logicky, ale jak skutečně nezbytná a užitečná tato novinka je, už je otázka jiná.

Messenger v YouTube

Google Fotky

Nový „messenger” v YouTube však není jediná novinka v aplikacích od Googlu. Nově budeme moci ve Fotkách komentovat sdílené obrázky a alba a navíc dostáváme nový nástroj pro návrhy na zařazení fotek do různých alb.

Důvod pro komentáře je stejný jako v případě YouTube. Budete moci komentovat fotky přímo v aplikaci, čímž v ní strávíte více času a nebudete ji zbytečně opouštět. Druhá novinka ve Fotkách analyzuje vámi nahrané fotky podle času a místa, podle čehož následně rozhodne, které by mohly patřit do alb, jež byly s vámi sdíleny. Tím by se měl zjednodušit proces sjednocování fotek od více uživatelů, kdy dáváte dohromady s přáteli třeba album z nějaké události, na které jste byli všichni společně.

Naštěstí nefungují návrhy fotek na principu rozpoznáváním obličejů z jednotlivých fotek, jako tomu je třeba na Facebooku, který se právě díky tomu dostal v poslední době do menších problémů.

Google Fotky - komentáře

Z obou novinek jde vidět, že se Google snaží socializovat své aplikace, jak jen je to možné. Nové funkce dávají rozhodně smysl a teoreticky jsou i užitečné, ale až čas ukáže, jestli to tak uvidí i uživatelé. Co myslíte vy? Přijdou vám nové funkce užitečné nebo spíš zbytečné?

Stáhnout YouTube

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Stáhnout Google Photos

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroje: mashable.com, engadget.com, plus.google.com

Diskuze ke článku
ANO
Proc tam na trubku mate odkaz na WP? Tam trubkoidni aplikace od guglu vubec neni, ta "aplikace" je jen odkaz na youtube. Na WP mame daleko lepsi alternativy bez reklam, tak pokud chcete uz uvadet odkaz, tak nejakou normalni aplikaci a ne ten nesmysl. Nicmene nevim, kde chce gugl vic vydelat, kdyz diky sve ignoraci se odstrihl od 3 miliard zarizeni, kde vetsina bezi trubku v aplikaci bez reklam nebo s adblockem.
AleshM
Když byo všecko svázané s G+, nikdo to nechtěl. Tak to oddělili, 2 roky neuběhly a už do toho zase cpou sociál. prvek. To samé Pocket, to je ctecka, ale jinak další sociální síť. Fotky Google jsem kvůli tomu rovnou zakázal už dávno, a proto jsem je už nikdy nezačal používat. Hangouts mimo Android, kde stačil Gmail, všude jinde vyžadovaly mít G+ profil. Takže jsem ani Hangouts dlouho nepoužíval jinde, než na Androidu. Pak se mě snažili uplatit 3 GB prostoru na GDrivu navíc, když si do nějaké doby udělám G+ profil. G+ bych neodsuzoval, i když je menšinové. Dá se tam chodit, a když už tam nepřispívám, můžu aspoň sledovat zajímavé účty a lidi nebo media, apod., ale když mi to někdo nutí horem dolem, tak to prostě nechci. Teď kromě G+ bude další síť kolem fotek, další kolem Youtube... asi snaha konkurovat Instagramu a Connectu od Applu
Jerry
Vymýšlí nesmysly a přitom jeho core appky neumí ani základní věci.
Jen tak namátkou - aplikace Gmail neumí na mobilu zobrazit všechny typy "hvězdiček", ale pouze žlutou... Takže pokud si to třídíte na PC v Gmailu pomocí hvezdiček, je Vám to pak na mobilu uplně k ničemu. A tohle přece musí být programátorská primitivnost. A dalo by se pokračovat, třeba 2 roky mu trvalo než se uráčil vrátit do aplikace mapy zaškrtávátko s možností nechat stále zobrazené měřítko....
blue.sun
Takže nejde o uživatelskou přívětivost, ale jen sprostě o víc prachů pro Google... Inu, přeju jim... propadák.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze