Google se bojí Windows 8. Nasadí Android Jelly Bean v létě?

Ještě se ani nestihl usadit prach na nejnovější verzi Ice Cream Sandwich a Google již přemýšlí o vydání dalšího verze operačního systému Android, přezdívané Jelly Bean. Ta se má soustředit především na tablety a konkurovat systému Windows 8 od Microsoftu.

Sony Ericsson pracuje na vývoji komunikátoru s Androidem

Hlavním důvodem takového spěchu je podle tchajwanských zdrojů především Ice Cream Sadwich, u kterého se Google údajně obává, že nenaplní očekávání. Dle našeho názoru je však ještě velmi brzo na podobné soudy, protože naprostá většina uživatelů se ještě neměla šanci s novým systémem ani setkat a kromě několika nových zařízení se aktualizací na stávající přístroje dočkáme až od března. Určitě reálné jsou však obavy Googlu z Windows 8, jehož vydání je plánováno na třetí čtvrtletí letošního roku a Google tedy ví, že musí zabrat. Windows 8 bude mít prostředí rozsáhle optimalizováno pro tablety a poběží i na energeticky nenáročných procesorech architektury ARM. Podle zdrojů by se Android Jelly Bean (označovaný také jako Android 5.0) mohl objevit na trhu již v létě 2012. Zda je na informacích něco pravdy, zatím nevíme.

Jelly Bean bude představovat evoluci hlavně pro tablety, na které se chce Google soustředit především. Společnost plánuje naplno využít dvoujádrových procesorů a možná novou verzi Androidu použije i ke svým plánům v oblasti notebooků a netbooků. Odstaví Android nakonec Chromebook?. Google prý, podle zdrojů z Tchajwanu, rovněž tlačí na výrobce, aby se přiklonili k možnosti dual-bootu u nových tabletů. Ty by nabízely uživatelům buď pouze Android 5.0, nebo jeho kombinaci i se systémem Windows 8, mezi kterými budeme moci libovolně přepínat.

Nápad je to rozhodně zajímavý, velkou otázkou však zůstává, zda se informace zakládají na reálných základech. Je nutné je brát se značnou rezervou už jenom proto, že Android 4.0 se ještě pořádně ani nerozšířil a je předčasné hovořit o další velké verzi, která by měla přijít v řádu měsíců. Bude každopádně zajímavé sledovat, jak se situace vyvine.

Zdroje: pocket-lint.com

Diskuze ke článku
Petr
Googlu zacina teci do bot.
Po Applu je MS dalsi, kdo si buduje komplexne fungujici ekosystem od PC, ntbku, tabletu a telefonu. MS ma dle meho velice dobre naslapnuto a bude pouze zalezet na nem, jak rychle a kvalitne se s tim popere.
Google ma v podstate roztrousenou skupinu nekolika verzi systemu od tabletu az po telefony. Vydava zbesile aktualizace, ktere se kolikrat nedostanou na vetsinu soucasnych telefonu a pokud ano, trva to neprimerene dlouho.
Sam pouzivam Galaxy Tab (ofic 2.3.6)a SGS2 (ofic 2.3.4), ale uz nyni vim, ze dalsi telefon s Androidem pravdepodobne nebude. Takto by proste pece o zakazniky vypadat nemela.
Michal
Podle prodejů je jasné, že je to Google, kdo jde nejlepší cestou, ta roztříštěnost se nesmyslně přeceňuje a ve skutečnosti to vůbec v ničem nevadí. Už vidím, jak se Google klepe z Windows, který svým podílem neustále spadá do kategorie ostatní operační systémy. Před rokem se říkalo, počkejte na Mango, to bude konkurenceschopné a zase nic. Teď se to prý zlepší až přijde Apolo.
Radim
Jasně, nějací týpci na Tchajwanu mají zaručené zprávy přímo od Larryho. Že lidi těmhle blbostem vůbec věří.

Google samozřejmě vypouští nové verze jako zběsilý, stačí se podívat na Chrome. Asi chce výrobcům HW stížit život. Přece je těch verzí Androidu stále málo. Ale pochybuji, že Franta z Tchajwanu má zprávy, že se Google bojí Win 8.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze