Google Nexus 7: malý tablet s Tegrou 3 a lidovou cenou

18

Chvíle, na kterou mnoho mobilních nadšenců čekalo už nějaký ten rok, konečně nastala. Google dnes na konferenci I/O oficiálně představil svůj historicky první tablet. Nexus 7 má čtyřjádrovou Tegru 3, 7 palcový displej nebo nejnovější Android 4.1. Bodovat by měl také docela příznivou cenou.

Google

Google s nápadem vydávat své vlastní telefony přišel už v roce 2010. Řada pojmenovaná Nexus od té doby slouží pro smartphony s Androidem, které plní úlohu referenčních modelů. Hlavní idea celého nápadu tedy od počátku tkví v tom, že pokud Google do světa vypustí novou verzi Androidu, dostanou ji nejdříve právě Nexusy a až nějaký čas po nich i přístroje ostatních výrobců.

Google Nexus 7

Stejný recept se nyní Google rozhodl použít ve větším formátu. V San Franciscu, kde se koná jeho každoroční developerská konference I/O 2012, totiž dnes večer ústy svých představitelů na světlo světa oficiálně vynesl to, v co jsme doufali už dávno předtím - tablet řady Nexus. Mnohými fámami a mýty opředený tablet nakonec není tak ultimátně vybavený, jak mnozí doufali. Jedná se prakticky o běžný sedmipalcový tablet s kvalitní výbavou a velmi lidovou cenou.

Tip: přečtěte si také článek - Nový Android 4.1 Jelly Bean představen: shrnutí novinek

Jak už je zvykem u Nexus telefonů, i tablet si Google logicky jakožto převážně softwarová firma nechává vyrábět. Po HTC a Samsungu se nyní pro změnu odhodlal využít služeb Asusu, který už má s výrobou Androidích tabletů bohaté zkušenosti. Google Nexus 7 je příbuzný spíše levnějším tabletům série MeMO, než povětšinou super výkonným Transformerům.

Základem je, jak již vyplývá ze samotného jména, displej o úhlopříčce 7 palců. Jedná se o běžný LCD IPS panel s rozlišením 1280×800 pixelů a jemností 216 ppi. O tom, že tento kousek bude spadat spíše mezi menší tablety, informují také fyzické rozměry. Nexus 7 je vysoký 198,5 mm, široký 120 mm, a v profilu měří pouze 10,5 milimetru. Hmotnost je pak na tablet opravdu příjemných 340 gramů.

Oficiální video

O výkon prvního Google tabletu se bude starat čtyřjádrový SoC nVidia Tegra 3, který nabízí taktovací frekvenci 1,3 GHz na každé jádro. Integrován je v něm samozřejmě také výkonný, dvanáctijádrový grafický akcelerátor ULP GeForce. Bezproblémový běh více aplikací najednou bude zajišťovat 1 GB paměť RAM. Interní úložiště je u základní verze koncipováno na 8 GB, u vyšší varianty je to pak dvojnásobná hodnota. Připojení na internet bude probíhat pouze skrze širokopásmové Wi-Fi 802.11 a/b/g/n. Ti, kdo se těšili na verze s 3G modulem, si tedy musejí nechat zajít chuť. Google se pravděpodobně snažil stlačit cenu co nejníže.

Google Nexus 7 - oficiální fotografie

Nexus 7 má na své zadní straně v duchu dnešních trendů samozřejmě také NFC čip, který slouží jednak pro přenos souborů pomocí služby Android Beam nebo také pro bezkontaktní platební transakce skrze předinstalovaný systém Google Wallet. Čím už ale zadní strana dnešní trendy naopak zcela porušuje je absence fotoaparátu. Ten sice na tabletu je, jedná se však pouze o malou přední kamerku schopnou fotit v rozlišení 1,2 Mpx, a natáčet videa v HD ready 720p. Nakonec ještě nutno zmínit, že v Nexusu 7 najdete rovněž nově představenou nejnovější verzi Androidu s označením 4.1 Jelly Bean, a to jak jinak než v čisté variantě bez jakékoliv grafické nadstavby.

Čtěte také - Google Nexus Q: multimediální koule s Androidem

Google Nexus 7 je už teď k dispozici v předprodeji na Google Play obchodě, zatím však pouze pro zákazníky v USA. V Kanadě, Austrálii a ve Velké Británii a začne prodávat v polovině července. Další země by měly postupně následovat. Verze s kapacitou vestavěné paměti 8 GB bude stát 199 dolarů (cca 4100 Kč), 249 dolarů (cca 5100 Kč) pak zaplatíte za 16GB model.

Technické parametry Google Nexus 7

Kompletní specifikace
Konstrukce198,5 × 120 × 10,5 mm, 340 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát
ChipsetnVidia Tegra 3 T30L, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor4 325 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:21 hodin
Dostupnostříjen 2012, 5 999 Kč
Diskuze ke článku
Stanek
GPS to ma
Morous
Škoda že to nemá podporu paměťových karet :(
Akyra
Uplne o nicem, cekal jsem sirku aspon 110mm. A prohnutej displej..:)..Propadne se v dejinach..
goodhoko
Teda škoda těch 7mi placů, mít to těch 10 nebo víc neváhal bych. Hold si asi budu muset ještě počkat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze