Google Mapy vypínají na Ukrajině data o provozu, aby tak chránily obyvatele

Google Mapy vypínají na Ukrajině data o provozu, aby tak chránily obyvatele
Fotografie: Mika Baumeister, unsplash.com
  • Na vrstvě s aktuální provozem jdou vidět i neobvyklé zácpy
  • Lze tak sledovat vojenské nebo evakuační konvoje
  • Google proto tuto funkci na žádost vlády na Ukrajině vypnul

Detailní dopravní informace získané prostřednictvím sledování velkého množství mobilních telefonů už dnes bereme za samozřejmost. Chytré algoritmy poznají, že se na silničních tazích hromadí více aut, než je pro daný čas obvyklé a navíc se pohybují nižší rychlostí. Daný tah pak v mapě zvýrazní červenou barvou a uživatele se zapnutou navigací automaticky přesměrují na alternativní trasu.


V době míru je to šikovný pomocník, za války dvojsečná zbraň. Doktor Jeffrey Lewis ukazuje, že Google Mapy „věděly“ o invazi několik hodin před jejím začátkem, a to díky neobvyklé zácpě, která se vytvořila 24. února v 3:15 místního času na jednom z hlavních tahů na ukrajinské hranice. Nejspíše za ni nemohli samotní vojáci, ale zvědaví civilisté, kteří uvízli na silničních zátarasech, nebo se šli k cestě podívat, co se děje.

Tato výhoda, tedy spatřit neobvyklé přesuny, však funguje pro obě strany konfliktu. Agentura Reuters proto informuje, že se Google po dohodě s ukrajinskou vládou rozhodl pro tamní území vypnout funkci informující o aktuálním provozu, aby tak invazní vojska nezískala informace o přesunech techniky nebo evakuaci civilistů. Samotná služba však funguje, stejně jako navigace.

Google Mapy

Není to poprvé, co veřejně dostupné navigační služby promlouvají do válečných operací. The Guardian připomíná čtyři roky starou aféru amerických vojáků, kteří prostřednictvím aplikací pro sledování sportovních výkonů prozradili celou řadu tajných základen.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze