Google je ve sporu s Austrálií. Hrozí, že z tamního trhu zmizí jeho vyhledávač

Google je ve sporu s Austrálií. Hrozí, že z tamního trhu zmizí jeho vyhledávač
Fotografie: mobilenet.cz
  • Důvodem je možné přijetí zákona týkajícího se licenčních poplatků za zprávy
  • Uživatelé je totiž z větší části mohou konzumovat skrze Google vyhledávání

Google se dostal do sporu s Austrálií. Vše zapříčinilo možné přijetí nového zákona, který by Googlu přikazoval odvádět licenční poplatky za zveřejňování zpravodajských informací.

O celém případu informuje bbc.com, který cituje generální ředitelku Googlu pro oblast Austrálie, Melanii Silvu. Ta uvedla, že proveditelnost takového zákona je pro Google v podstatě nemožná a společnost bude donucena zcela znepřístupnit oblíbený Google vyhledávač. V návaznosti na toto vyjádření byl Google australskými zákonodárci obviněn z vydírání a senátoři dokonce pohrozili tím, že pokud by celý spor eskaloval, může se snadno stát mezinárodním tématem.

Celý problém spočívá v tom, že klíčové zprávy mohou uživatelé vidět již přímo na kartách ve vyhledávání Google. V praxi to znamená, že Google vydělává na cizích zprávách a naopak původní zdroje o návštěvníky přicházejí. Jak uvádí bbc.com, jedno z osmi vyhledávání v Austrálii se týká zpráv, přičemž australský zpravodajských trh zaznamenal za posledních 15 let 75% pokles příjmů z reklam.

Austrálie v tomto ohledu rozhodně není první, která se snaží zákonem tlačit na velké společnosti, pomocí kterých uživatelé konzumují zprávy. Kromě Google se situace dotýká rovněž Facebooku. O pouhý den dříve Google musel přistoupit na to, že bude odvádět poplatky francouzským zpravodajským severům za to, že úryvky jejich článků budou viditelné ve vyhledávání.

Stáhnout Google Search

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze