Google i Apple poskytují aplikaci pomáhající utlačovat ženy

2
Google i Apple poskytují aplikaci pomáhající utlačovat ženy
  • Aplikace umožňuje kontrolovat cesty žen do zahraničí
  • Google a Apple celou záležitost prošetří

Společnosti Apple a Google čelí kritice ze zajímavého důvodu. Nabízejí ve svých obchodech aplikaci nazvanou Absher. Ta má zjednodušovat komunikaci občanů Saudské Arábie se státními úřady, například v oblasti vydávání cestovních pasů.

Na tom by nebylo nic špatného, tedy až na důkladnou implementaci tamních kulturních zvyklostí. Podle nich není ani dospělá žena svéprávná bytost a pro mnoho životních rozhodnutí potřebuje souhlas poručníka – manžela nebo jiného mužského příbuzného.

Kromě cestovních záležitostí umí také aplikace vyřizovat jinou agendu.

To se týká i cest do zahraničí. Zmiňovaná aplikace tak umožňuje velice snadno pozastavit cestovní oprávnění, určovat délku a místa případného pobytu. Opatrovník dokonce dostane okamžitou notifikaci, pokud se žena pokusí opustit zemi bez dovolení.

Něco takového nejenom omezuje práva žen, ale i ohrožuje jejich život, pokud se vzepřou systému a pokusí se utéct. Není divu, že se ke tlaku lidskoprávních organizací přidali i někteří američtí senátoři. Společnosti Google a Apple prozatím přislíbily, že celou věc „důkladně prošetří“.

Diskuze ke článku
Blue Sun
Moje žena mě poslouchá na slovo. Ta se nejde ani vysrat, aniž bych jí to nedovolil. Na to žádnou pojebanou appku nepotřebuju.
Rug
To není o aplikaci, ale o smyšlení těch, kterých se to týká. Pokud je v dnešní době možné, aby byla žena takto dehonestována, potom nevidím překážku pro vznik podobné aplikace.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze