Google dostal od Francie pokutu půl miliardy eur. Nedohodl se totiž s vydavateli

1
Google dostal od Francie pokutu půl miliardy eur. Nedohodl se totiž s vydavateli
Fotografie: pixabay.com
  • Google nevedl jednání o odměnách za přebírání zpravodajského obsahu
  • Jde o vůbec nejpřísnější pokutu v historii francouzského antimonopolního úřadu
  • Google má nyní 2 měsíce na to, aby představil návrh dohody s vydavateli

Francouzský antimonopolní úřad dnes Googlu udělil pokutu ve výši 500 miliónů eur, což je v přepočtu bezmála 13 miliard korun. Důvodem je nedodržení nařízení úřadu o tom, jak má Google spolupracovat s místními vydavateli při přebírání jejich zpravodajského obsahu. O historicky nejpřísnější pokutě, jak uvedla prezidentka antimonopolního úřadu Isabelle De Silvaová, informovala agentura Reuters.

Dle nařízení z loňského roku měl Google na návrh vydavatele přistoupit nejpozději do tří měsíců k vyjednávání, avšak nedělo se tak. Americký softwarový gigant má nyní 2 měsíce na to, aby představil svůj návrh kompenzací pro vydavatele za využívání jejich zpravodajství. Pakliže se tak nestane, vystavuje se Google další pokutě, která bude činit 900 tisíc eur za každý den prodlení. V přepočtu se jedná o 23 miliónů korun denně.

Mluvčí Googlu v reakci na aktuální pokutu uvedl, že je společnost z rozhodnutí francouzského antimonopolního úřadu zklamaná. Pokuta dle mluvčího zcela ignoruje snahy Googlu o dosažení dohody a rovněž realitu toho, jak funguje zpravodajství na platformách Googlu.