GadgetMix: sci-fi komunikátor a mikroskop do kapsy

V dnešním díle našeho seriálu o zajímavých gadgetech, které se ucházejí o přízeň přispěvovatelů na Kickstarteru, potěšíme zejména všechny Trekies, kteří si konečně mohou pořídit funkční komunikátor fungující jako hlasité handsfree. Dalším gadgetem pak je šikovný miniaturní mikroskop, se kterým můžete zkoumat taje mikrosvěta skutečně kdekoli.

Komunikujte jako ve Star Treku

Snad každý milovník Star Treku jistě někdy zatoužil mít svůj vlastní komunikátor. Klepnout na odznak na hrudi a začít komunikovat. Konečně technologie dohnala sci-fi a CommBadge, který v tuto chvíli sbírá podporu na Kickstarteru přesně toto nabízí. Nejedná se samozřejmě o nějaký komunikační systém, ale o hlasité handsfree, které přes Bluetooth připojíte k telefonu, a které ocení i ti, kterým vadí nosit běžné handsfree v uchu.

CommBadge samozřejmě nemá podobu odznaku hvězdné flotily, ale připomíná spíše kulatou sušenku, která má pouhých 39,1 milimetrů v průměru a je silná 16,8 milimetrů. K dispozici bude hned ve čtyřech barvách – černé, červené, stříbrné nebo bílé, a ve dvou verzích. Pro pracovní použití oceníte spíše variantu CommBadge+, která má zabudovaný držák na visačku nebo identifikační kartu. K oblečení je možné CommBadge upevnit buď přes sponu, nebo přes silný magnet, který umístíte z druhé strany látky.

Ovládání CommBadge skutečně připomíná onen komunikátor. Všechny funkce jsou ovládány pouhým klepnutém, což výrobce označuje jako „touch interface“. Můžete tak přijímat hovory, odesílat a přijímat zprávy prostřednictvím funkce „text-to-speech“, používat nativní hlasové příkazy telefonu, ovládat hlasové vyhledávání v Googlu nebo virtuální asistentku Siri v iOS. Mezi funkcemi však naleznete i upozornění na příchozí hovory, SMS, události v kalendáři a aktualizace sociálních sítí pomocí přizpůsobitelných hlasových výzev, vibrací, zvuků a LED. Zajímavou funkcí je i upozornění, pokud se od sebe handsfree a telefon příliš vzdálí. Využít ho však můžete i jako hlasitý Bluetooth reproduktor při poslouchání hudby.

Pro křišťálovou reprodukci zvuku je CommBadge vybavený nejnovějším DSP audio SoC, který minimalizuje hluk na pozadí a aerodynamický hluk, a proprietární směrovou a personalizovanou reproduktorovou technologii. O spojení se smartphonem se stará Bluetooth 4.0 (LE) a v závislosti na intenzitě používání jeho zabudovaná baterie, která se dobíjí přes microUSB, vystačí na den v provozu nebo 2 – 3 dny v pohotovostním režimu.

Co se týče kompatibility, tak funkce handsfree funguje s většinou smartphonů s Bluetooth včetně iPhonů, Android, Blackberry a Windows Phone. U Androidu je nicméně nezbytné, aby podporoval Bluetooth Hands-Free Profile (HFP). Nicméně abyste CommBadge využili na maximum, jako ovladač inteligentního hlasového asistenta potřebujete zařízení s iOS 4.0 a vyšším.

Jeden CommBadge můžete mít v limitované Early bird edici v černé barvě už za 85 dolarů (cca 1 694 Kč). CommBadge+ v limitované Early bird edici a černé barvě budete mít za 90 dolarů (cca 1 794 Kč). Pokud chcete jinou než černou barvu můžete si připlatit dalších pět dolarů (cca 100 Kč) a dalších 15 dolarů (cca 299 Kč) zaplatíte za poštovné mimo USA, předpokládané datum dodávky je pak v červenci 2014.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 28. 4. 2014
  • Požadovaná částka: 20 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 10 775 dolarů (29. 3. 2014 11:00)

Kapesní mikroskop natočí iPhonem svět mikrobů.

Nejen studenti biologie, ale i všichni nadšenci do mikrosvěta, ocení zajímavý mikroskop MicrobeScope. Ten je tak malý, že se vám skutečně vejde do kapsy a zároveň je díky svému tělu z pevného plastu a minimu pohyblivých částí natolik odolný, že se s ním nemusíte omezovat na použití doma, ale můžete si ho vzít sebou do přírody.

Jeho ovládání už přitom nemůže být jednodušší a zvládnou ho i děti. Nemá žádná nastavovací kolečka a obejde se i bez laboratorních sklíček, které potřebují běžné mikroskopy. Vzorek, který chcete zvětšit, dáte jednoduše na obrácený objektiv a prosvítí ho vnitřní zdroj světla napájený jednou AAA baterií.

Optická soustava složená z osmi skleněných čoček s pevným ohniskem přitom nabízí až 800× zvětšení. Mnohem širší možnosti však dostanete, pokud přes připojený adaptér připojíte k mikroskopu mobilní telefon. Využít ho můžete například k natáčení videa z mikrosvěta, které můžete rovnou doplnit o komentář.

Autoři ze společnosti 4D Optical LLC přitom přímo doporučují nový Apple iPhone 5S, který dokáže rozšířit pomocí zoomu svého fotoaparátu zvětšení až na 2000× a při natáčení rychlých mikrobů oceníte slow motion režim, při kterém telefon natáčí zpomalená videa v HD rozlišení při 120 snímcích za sekundu.

O tom, že je o tento gadget skutečně zájem svědčí to, že 20 dní před koncem kampaně již byla požadovaná suma překročena 5,5×. Je tedy jisté, že se dočká své realizace. Pokud máte o tento šikovný mikroskop zájem, může být váš za příspěvek alespoň 135 dolarů (cca 2 690 Kč). K dispozici sice byl i v limitované nabídce za 115 dolarů (cca 2 292 Kč) a 125 dolarů (cca 2 491 Kč) s dodáním v květnu respektive červnu. Ty však jsou již beznadějně rozebrané. Dalších 18 dolarů (359 Kč) zaplatíte za poštovné mimo USA a MicrobeScope by k vám měl dorazit v průběhu listopadu.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 20. 4. 2014
  • Požadovaná částka: 10 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 55 954 dolarů (29. 3. 2014 11:00)

Zdroje: kickstarter.com, kickstarter.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze