FINÁLE srovnání: Desire X, Lumia 800, Galaxy S Advance, Xperia sola

79

Finálová část našeho srovnání telefonů střední třídy je tady. Po třetím díle se nám vše řádně zdramatizovalo a celou čtveřici od sebe dělí jen pár bodů. I nadále se však v čele drží dvojice Lumia 800 a Xperia sola. V dnešním závěrečném díle přijde na přetřes zejména fotoaparát a multimédia.

Než se vrhneme do dalších kol, sluší se zrekapitulovat první díl, ve kterém vše začalo. Zalovili jsme mezi telefony střední třídy a v naší síti uvízl HTC Desire X, Nokia Lumia 800, Samsung Galaxy S Advance a Sony Xperia sola. Tedy telefony střední třídy s cenovkami kolem 7-8 tisíc korun.

Účastníci srovnání

Nepřehlédněte:

Ve třetím díle jsme porovnávali především klasické funkce, mezi které bezpochyby patří telefonní seznam, zprávy, e-maily a také funkce pro organizaci času. Minulé kolo se nejvíce povedlo dvojici Desiru X a Galaxy S Advacne. Druhý jmenovaný zaválel zejména funkcemi pro organizaci času. Desire X naopak oslnil nejlépe zpracovaným telefonním seznamem i podporou sociálních sítí. Nijak dramaticky ale neztrácela ani vedoucí dvojice Lumia 800 a Xperia sola, která si tak dvě přední příčky uhájila. Aktuálně vedoucí Lumia 800 však stále nemá nic v kapse, neboť její náskok na poslední Galaxy S Advance je pouze 4,5 bodu.

Oficiální představování jsme odbyli už v prvním díle a tentokrát si ho odpustíme. Namísto toho se můžete pokochat srovnávací tabulkou s nejdůležitějšími parametry.

Technické parametry - porovnání

HTC Desire X Nokia Lumia 800 Samsung Galaxy S Advance Sony Xperia sola
rozměry 118,5 × 62,3 × 9,3 mm 116,5 × 61,2 × 12,1 mm 123,2 × 63 × 9,7 mm 116 × 59 × 9,9 mm
hmotnost 114 gramů 142 gramů 120 gramů 107 gramů
úhlopříčka displeje 4 pacle 3,7 palce 4 palce 3,7 pacle
rozlišení displeje 800 x 480 pixelů 800 x 480 pixelů 800 x 480 pixelů 854 x 480 pixelů
operační systém Android 4.0 Windows Phone 7.5 Android 2.3 Android 4.0
procesor dvoujdárový 1 GHz jednojdárový 1,4 GHz dvoujdárový 1 GHz dvoujdárový 1 GHz
grafický akcelerátor Adreno 203 Adreno 205 ARM Mali-400 MP ARM Mali-400 MP
paměť RAM 768 MB 512 MB 768 MB 512 MB
interní pamět 4 GB 16 GB 8 GB 4 GB
paměťové karty ano ne ano ano
NFC ne ne ano ano
rozlišení fotoaparátu 5 Mpx 8 Mpx 5 Mpx 5 Mpx
rozlišení videa 800 x 480 px 1280 x 720 px 1280 x 720 px 1280 x 720 px
kapacita baterie 1650 mAh 1450 mAh 1500 mAh 1320 mAh
cena (cca) 7000 Kč 7500 Kč 7500 Kč 6500 Kč

10. Kolo – Mapy a GPS

Čtvrtý díl začneme krátkým zhodnocením kvalit GPS a map. Tradičně začneme od HTC. V jeho případě se připravte, že v základní nabídce najdete Google Mapy, ke kterým je potřeba internetové připojení. Mapové podklady sice lze stáhnout do mezipaměti, avšak jste omezeni jako počtem stažených částí, tak dobou, po kterou je můžete uchovávat. Navigovat se tak sice můžete jak při chůzi pěšky nebo autem, avšak bez internetu budete mít často smůlu. Fixace satelitů u Desiru X není nijak rychlá a i s asistencí internetu jsme se přiblížili jedné minutě.

Nokia Lumia 800 v desátém kole vytahuje své trumfy, které se jmenují Nokia mapy a Nokia autem. Propracované mapy v navigaci jsou v telefonu k dispozici offline a navždy zadarmo, stáhnout si můžete libovolný světový stát. Lumia 800 tak může nahradit automobilovou hlasovou navigaci bez dalších investic. Ale pozor – zatímco mapy v navigační aplikaci Nokia Autem jsou off-line, mapy v aplikaci Nokia mapy se vždy tahají z internetu, nemají společné úložiště. Kladně musím hodnotit i fixaci satelitů, která s internetem proběhla takřka okamžitě, bez internetu se čas pohyboval kolem skvělých 10 vteřin.

Mapy - Nokia Lumia 800

Galaxy S Advance je vybaven Androidem a jeho nabídka je tedy opět vázána na Google mapy, stejně jako u Desiru X. Platí tedy i stejná omezení související s nutností internetového připojení. Na našem testovacím kusu se ale čipu GPS moc do práce nechtělo a fixace satelitů, se zapnutou asistencí, trvala desítky vteřin a někdy i více než 2 minuty.

Mapy - Samsung Galaxy S Advance

Xperia sola je opět zástupce s Androidem. Kromě již zmíněných Google map však přináší i alternativu v podobě navigace Wisepilot. Bohužel přichází v omezené licenci. Placené jsou jak off-line mapové podklady, tak i samotná hlasová navigace. Zdarma jsou pouze online podklady map. Mapové podklady Evropy s doživotní licencí vyjdou v přepočtu na 120 Kč s daní. Hlasová navigace pro Evropu může být zakoupena v rozmezí jednodenní licence 37 Kč s daní až po doživotní licenci 750 Kč s daní. Dopravní informace s týdenní licencí vyjdou na 75 Kč s daní (není zastoupena Česká republika) nebo doživotní opět 750 Kč s daní. Xperia sola si náš však získala rychlostí fixace satelitů, která je srovnatelná s Lumií 800. Při využití internetu jsme se dostali pod deset vteřin.

Mapy - Sony Xperia sola

Desáté kolo má zcela jednoznačného vítěze, kterým je Lumia 800. Offline navigaci nenabízí zadarmo a v základní nabídce žádný konkurent. Nokia navíc vyniká i rychlým fixem aktuální polohy. Tři body jsou po zásluze na jejím kontě. Druhé místo bere Xperia sola. Získala si nás především rychlou fixací satelitů a k dobru ji lze připočíst i alternativní aplikaci ke Google mapám. Poslední bod nakonec dávám Desiru X, který dokázal rychleji nalézt aktuální polohu než poslední Galaxy S Advance.

Stav po 10. kole:

HTC Desire X Nokia Lumia 800 Samsung Galaxy S Advance Sony Xperia sola
14 b. (+1) 18,5 b.(+3) 11 b. 16,5 b. (+2)

11. kolo – Data a internet

V jedenáctém kole se zaměříme na porovnání datové nabídky a internetový prohlížeč. HTC Desire X se k internetu připojí přes GPRS a EDGE. Z rychlejších technologií je k dispozici HSDPA s maximální rychlostí 7,2 Mbps a HSUPA s 5,76 Mbps. Nechybí Wi-Fi se standardy b/g/n. S počítačem se lze propojit skrz USB kabel nebo Bluetooth 4.0. Vždy můžete využívat výhod Mass Storage. Naopak chybí NFC nebo USB OTG.

Prohlížeč si v případě Desiru X můžete vybrat. Nativní Android nebo Chrome. Nativní prohlížeč je svižný, podporuje stále ještě Flash Player 11, Java Script, dokáže ukládat hesla, hledat na stránce a prohlížení je možné na celé ploše displeje, skryje se i stavová lišta. Využít můžete až 6 otevřených záložek, přičemž vybrané mohou být anonymní. Zážitek ze surfování je tedy velmi dobrý.

Internetový prohlížeč - HTC Desire X

Nokia Lumia 800 nabízí GPRS a EDGE. Z rychlejších technologií počítejte s HSDPA o maximální rychlosti 14,4 Mbps a HSUPA s 5,76 Mbps. Wi-Fi podporuje standardy b/g/n, avšak Bluetooth je v poněkud zastaralé verzi 2.1, navíc využitelné jen pro audio – nic si přes něj nepošlete. S počítačem se propojíte přes USB kabel nebo Bluetooth, ale vždy potřebujete program Zune v počítači. Zapomenout budete muset na NFC nebo USB OTG, Lumii 800 jsou cizí i věci jako Mass Storage nebo obrazový výstup skrze MHL a HDMI na televizi.

Internetový prohlížeč - Nokia Lumia 800

Prohlížeč v Lumii 800 obstarává Internet Explorer, který je ukázkově svižný, ale postrádá flashové prvky a funkcemi neoplývá. Spíše razí filozofii rychlého prohlédnutí stránky a Nemůžete vyhledávat na stránce a prohlížeč si také žádným způsobem nezapamatuje vaše hesla a loginy. Panel s adresou je nezvykle ve spodní části displeje a nelze jej skrýt. Stejně jako u Desire X, můžete i na Lumii 800 využívat naráz šest záložek.

Samsung Galaxy S Advance netrhá partu a základ v podobě GPRS a EDGE nabízí. Opřít se můžete i o HSDPA s maximální rychlostí 14,4 Mbps a HSUPA s 5,76 Mbps. Wi-Fi nabídne standardy b/g/n. S počítačem se spojíte přes USB kabel nebo Bluetooth 3.0. K připojení slouží protokol MTP, kdy uvidíte paměť telefonu jako další disk. Galaxy S Advance nabízí také moderní NFC. Neporadí si však s USB OTG.

Internetový prohlížeč - Samsung Galaxy S Advance

Prohlížeč je v Galaxy S Advance jen jeden, Chrome chybí z důvodu staršího Androidu. Nic mu to však neubírá na rychlosti a funkcích, kde se shoduje s Desirem X. Nechybí tedy Flash Player 11, vyhledávání a Samsung přidává i regulaci jasu pro prohlížeč. Dokáže také pracovat s osmi záložkami najednou.

Sony Xperia sola nabízí z celé čtveřice nejrychlejší GPRS a EDGE. Avšak to asi dnes nikoho příliš nezajímá a tak přejděme k podstatnější dvojice HSDPA s maximální rychlostí 14,4 Mbps a HSUPA s maximem 5,76 Mbps. Ke spojení s počítačem lze využít USB kabel nebo Bluetooth 3.0. Telefon se připojí přes MTP, kdy se paměť telefonu zobrazí jako další disk. Xperia sola se chlubí přítomností NFC a dokonce i USB OTG. Můžete tedy například připojit přes redukci váš Flash disk.

Internetový prohlížeč - Sony Xperia sola

Kvality prohlížeče Xperia sola jsou rovnocenné s Desirem X a to včetně přítomnosti alternativního Chromu. Prohlížení stránek je svižné, můžete si vyžádat Flash, webovou verzi stránek, prohlížeč si zapamatuje vaše hesla i celá nastavení. Pracovat můžete také s osmi záložkami naráz. K dokonalosti chybí jen možnost skrýt stavovou lištu a využít tak celý displej pro požadovaný obsah.

Jedenácté kolo vyhrává Xperia sola. Tři body si zaslouží především za podporu NFC a USB OTG, potěší také Chromem a celkově dobrým zážitkem ze surfování. Druhé a třetí místo si tentokrát rozdělí bod a půl, protože jsou na tom telefony velmi podobně. Desire X přináší alternativní prohlížeč a možnost celodisplejového prohlížení internetu, přičemž v Chromu i nativním prohlížeči je surfování pohodlné. Galaxy S Advance kontruje technologií NFC a plynulým nativním prohlížečem. Bez bodu zůstává Lumia 800. Její prohlížeč je sice rychlý, ale nabízí takřka nulové možnosti nastavení a v neposlední řadě Lumia 800 postrádá NFC, pohodlnější připojení k počítači a neumí posílat soubory přes Bluetooth.

Stav po 11. kole:

HTC Desire X Nokia Lumia 800 Samsung Galaxy S Advance Sony Xperia sola
15,5 b. (+1,5) 18,5 b. 12,5 b. (+1,5) 19,5 b. (+3)

12. kolo – Multimédia

Ve dvanáctém kole se podíváme na multimediální funkce. Jak si telefony poradí s hudbou, videem, zda-li nabízí nějaké hry a jak vypadá galerie obrázků.

Desire X nabízí moderní hudební přehrávač, který je propojen například se službou SoundHound nebo také s FM rádiem. Třídění skladeb v knihovně probíhá klasicky. Lze si zobrazit třídění podle jednotlivých interpretů, alb, žánrů nebo playlistů. Nejjednodušší cestou ale je nechat si zobrazit všechny skladby najednou v jednom sloupci, seřazené podle abecedy. Samotný přehrávač nabízí náhled alba a základní ovládací prvky. Vylepšení zvuku představuje funkce BeatsAudio, která ale výsledný dojem nijak nevylepšuje a způsobí jen zvýraznění hloubek.

Hudební a video přehrávač - HTC Desire X

Základní video přehrávač v Desiru X vás nenadchne, neboť nezvládá ani formát avi. Zapomenout musíte také na videa ve vysokém rozlišení. Omezení lze napravit jen instalací jiných přehrávačů.

Album obrázků, nebo-li galerie, zobrazuje od základu fotografie pořízené fotoaparátem obrázky stažené z internetu, popř. vložené z PC. Tím to ale zdaleka nekončí. Galerii totiž lze sesynchronizovat i s vašimi alby na Facebooku, Flickru, Dropboxu, Picase a Skydrive. Slušná nabídka, která opět ukazuje sílu prostředí Sense.

Hra je v nabídce pouze jedna, pro HTC již typická kulička Teeter. Další hry si lze samozřejmě stáhnout, Desire X si poradí i s méně náročnými 3D hrami. Veškerá multimédia vyžadují dostatek místa. Interní paměť dosahuje hodnoty 2,2 GB, avšak můžete ji rozšířit také o třeba o 32 GB pomocí paměťové karty.

Nokia Lumia 800 vám zábavu tak trošku naschvál komplikuje. Pokud chcete do telefonu dostat hudbu či video, musíte nutně využívat v počítači program Zune, který soubory automaticky převádí do správného formátu a následně nahrává do paměti telefonu. Asi nemusím připomínat, jak je celý proces zdlouhavý a rozhodně méně pohodlný. Samotný hudební přehrávač pak dokáže to, nač jsme zvyklí. Hudbu třídí výhradně dle ID3 štítků na interprety, skladby, alba a žánry. Vytvořit si můžete i vlastní playlist. I v přehrávači systém Windows Phone 7.5 trochu nesmyslně plýtvá místem. Některé nápisy jsou zbytečně velké a například důležitější náhled alba extrémně malinký. V tomto případě je ale design do značné míry subjektivní záležitostí. Nepotěší absence ekvalizéru a také nepohodlné přetáčení skladeb. Situace kolem video přehrávače je poměrně jednoduchá. Každé video Zune převede do správného formátu, ale co se týče vstupních souborů, nerozumí všem, a tak rovnou zapomeňte, že byste si užívali třeba formátu MKV. Rovněž externí titulky jsou zapovězeny.

Hudební přehrávač - Nokia Lumia 800

Pěkně zpracována je galerie fotografií, která je dělena na alba či pouze snímky z fotoaparátu. Potěší opravdu svižný chod při prohlížení. Špičková je také integrace fotografií z Facebooku a SkyDrive, které se automaticky ukazují v sekci Alba a můžete je velmi rychle procházet. V Lumii 800 byste marně hledali nějakou hru, avšak snadno si nějakou stáhnete z Marketplace. Navzdory „jen“ jednojdárovému procesoru zvládne Lumia 800 i náročnější 3D tituly. Problém byste ale mohli mít s úložným prostorem. K dispozici je reálně 14 GB, což náročnějšímu uživateli nemusí stačit a paměťové karty podporovány nejsou.

Samsung Galaxy S Advance přináší klasiku v této kategorii. Přehrávač je opět praktický, nabízí standardní možnosti třídění a nechybí ani ekvalizér, ve kterém kromě několika přednastavených profilů objevíte i prostor pro váš vlastní. Video přehrávač se řadí mezi ty schopnější. Poradí si s formátem AVI, problém mu nečiní externí české titulky a užívat si můžete i videa v rozlišení 720p. 1080p už telefonu činí většinou problémy a obraz není přehrán.

Hudební přehrávač - Samsung Galaxy S Advance

Galerie obrázků a fotografií vychází z čistého Androidu, máte možnost si kromě pořízených fotografií nechat zobrazit i všechny fotky z Picasy, s ostatními máte ale smůlu. V základní nabídce chybí jakákoliv hra, ale opět stačí málo a stáhnete si spoustu her z Google Play. Nemusíte se nijak omezovat, Galaxy S Advance si poradí s takřka všemi 3D novými hrami. Interní úložný prostor je rozdělen na dvě části. První pro aplikace a hry nabízí 1,97 GB. Zbylých 3,91 GB je určeno pro vaše další soubory. K dispozici je ale i slot pro paměťové karty až do kapacity 32 GB.

Xperia sola přináší asi nejmodernější vzhled multimediálních funkcí. Jejich možnosti jsou pak ale klasické. Třídění dle ID3 štítků je samozřejmostí, stejně tak ekvalizér s možností vytvoření vlastního profilu. Nechybí ani funkce Sense Me, která dokáže hrát dle vámi zvolené nálady. Video přehrávač pak patří do solidního průměru, když zvládne formát AVI včetně kodeků DivX a Xvid. Narazíte ovšem s formátem MKV a marně skončí vaše snaha o zobrazení externích titulek. Stropem je také rozlišení 720p.

Hudební přehrávač - Sony Xperia sola

Galerie se dočkala s příchodem Androidu 4.0 přepracování a Sony už nevyužívá původní podoby čistého Androidu. Nyní nabízí vertikálně orientovaný seznam náhledů, jejichž velikost si volíte multidotykovým gestem. Od opravdu malinkých čtverečku, po velký náhled, kdy vidíte naráz jen tři náhledy vašich fotografií. Provázanost s Picasou nechybí.

Hry byste v telefonu hledali marně, ale i v případě Xperie sola platí, že stačí zavítat do obchodu s aplikacemi a stáhnout si tolik her, kolik jen se vejde do interní paměti 3,98 GB. Tu lze dále rozšířit paměťovými kartami o maximální kapacitě 32 GB.

Ve dvanáctém kole nepadlo prozatím ani slovo o FM rádiu. Proč? Mají jej totiž všichni konkurenti, všem hraje pěkně ve stereu a podporuje zobrazení doplňkových informací prostřednictvím funkce RDS. Sluší se dodat, že vždy hraje jen s připojenými sluchátky.

Tři body ve dvanáctém kole nakonec získává Galaxy S Advance. V podstatě v žádné kategorii nezaostává a nabízí nejlepší video přehrávač i velmi slušný herní výkon. Dva body bere Xperia sola, která je rovněž schopná na všech frontách, potěší pěkný přehrávač i designově zdařilá galerie. Zaškobrtla jen u video přehrávače. Desire X tentokrát dosáhl na jedno bodový zisk. Ztrácí slabým video přehrávačem. Ani bod nezískává Lumia 800. Vaz ji zlomilo obtížnější přesouvání multimédií z počítače a malá podpora formátů, nepotěší ani nerozšiřitelná paměť a absence možnosti stáhnout si například alternativní video přehrávač.

Stav po 12. kole:

HTC Desire X Nokia Lumia 800 Samsung Galaxy S Advance Sony Xperia sola
16,5 b. (+1) 18,5 b. 15,5 b. (+3) 21,5 b. (+2)

13. kolo – Fotoaparát

Naše velké srovnání se pomalu blíží ke konci, ale nemůžeme přeci zapomenout na fotoaparát. Třinácté kolo tedy porovná prostředí fotoaparátu a nebudou chybět ani porovnávací fotografie.

HTC Desire X do třináctého kola vstupuje s 5 Mpx fotoaparátem, kterému nechybí automatické ostření či přisvětlovací LED dioda. Marně byste hledali hardwarovou spoušť. Prostředí je maximálně zaměřené na uživatelské pohodlí. Jedním tlačítkem fotíte, a to opravdu rychle. Dalším tlačítkem lze navíc okamžitě nahrávat video. To je bohužel v nízkém rozlišení 800 x 480 pixelů. Během natáčení ale lze pořizovat i fotografie. V nastavení najdete vyvážení bílé, barevné režimy, HDR či panorama.

Prostředí fotoaparátu - HTC Desire X

Nokia Lumia 800 jde do třináctého kola s velkými ambicemi. Její fotoaparát se pyšní optikou Carl Zeiss a rozlišením 8 Mpx. Automatické ostření nechybí, stejně tak přisvětlovací LED dioda. Jednoznačným plusem je hardwarová spoušť na pravém boku. Samotné prostředí fotoaparátu je vyvedeno velmi jednoduše. To ale neznamená, že by chybělo nastavení. Právě naopak. V dlouhém seznamu můžete měnit hodnotu expozice, vyvážení bílé či nastavení blesku. K dispozici jsou i různé scény. Celé nastavení si pak můžete uložit pro příště. Pokud budete fotit v poměru 4:3 (8 Mpx), je vše v pořádku. Jakmile se rozhodnete pro poměr 16:9 (7 Mpx), zjistíte, že snímaná scéna zabírá sotva polovinu displeje, což rozhodně není praktické. Stejná situace se opakuje i u záznamu videa, který je mimochodem umožněn v rozlišení 1280 x 720 pixelů.

Prostředí fotoaparátu - Nokia Lumia 800

Samsung Galaxy S Advance disponuje fotoaparátem s rozlišením 5 megapixelů. Nechybí automatické ostření či přisvětlovací LED dioda. Postrádat už však budete hardwarovou spoušť fotoaparátu. Prostředí vypadá opět shodně jako na jiných modelech. Počítat však můžete s podrobným nastavením, kde nechybí hodnoty expozice, scény, vyvážení bílé ISO, efekty či samospoušť. Záznam videa je umožněn v klasickém HD rozlišení, tedy 1280 x 720 pixelů.

Prostředí fotoaparátu - Samsung Galaxy S Advance

Sony Xperia sola vyrukovala do boje s 5 megapixelovým snímačem, automatickým ostřením a LED diodou. Aby své ambice potvrdila, přidala i hardwarovou spoušť fotoaparátu, která může v pohodlnosti směle konkurovat té u Lumie 800. Nastavení fotoaparátu je velmi bohaté, nechybí detekce úsměvu, samospoušť, nastavení hodnoty ISO, vyvážení bílé barvy, režim měření expozice a či množství přednastavených scén jako je pláž, dokument apod. Pořizovat můžete nejen klasické snímky, ale také panoramata a 3D panoramata.

Prostředí fotoaparátu - Sony Xperia sola

Nyní se podíváme na samotnou kvalitu jednotlivých snímků. Počasí sice nebylo zcela ideální, nicméně vesměs nejlépe si s ním poradila Lumia 800. Její snímky jsou barevně nejvěrnější, Lumia dobře pracuje se světlem a i v interiéru produkuje minimum šumu. Nejlépe si Nokia také poradí s makrem. Každý snímek je také nadprůměrně detailní, což lze dobře na kterékoli fotografii s větvemi stromů. Spokojeni budete také s výsledky Galaxy S Advance, který se snaží o ostrost a minimum šumu. Snímky ale občas zbytečně přesvětlí, čímž trpí barevné podání. To lze vidět u fotografie z hračkářství. Zbyla nám dvojice Desire X a Xperia sola. Oba shodně trpí zbytečnou kompresí a Xperia sola navíc i dost razantním šumem, který ve velkém nastupuje při umělém osvětlení.

Poznámka: Fotografie jsou řazeny v pořadí HTC Desire X, Nokia Lumia 800, Samsung Galaxy S Advance a Sony Xperia sola.

Třinácté kolo po zásluze, a tak trochu i očekávaně, vyhrává Lumia 800. Nabízí nejvyšší rozlišení, hardwarovou spoušť, bohaté nastavení a nejlepší kvalitu snímků. Druhé místo bere Galaxy S Advance. Poslední bod si rozdělí Desire X s Xperií sola. Nastavení a prostředím nás sice více přesvědčil Desire X, avšak Xperia sola nijak dramaticky nezaostává a navíc přidává hardwarovou spoušť.

Stav po 13. kole:

HTC Desire X Nokia Lumia 800 Samsung Galaxy S Advance Sony Xperia sola
17 b. (+0,5) 21,5 b. (+3) 17,5 b. (+2) 22 b. (+0,5)

14. kolo – Cena a její poměr k výbavě

Dostáváme se k absolutně poslednímu kolu dnešního srovnání. Poslední možnost, jak získat body a zahýbat pořadím. Podíváme se na ceny jednotlivých konkurentů s ohledem na výbavu. Telefony jsou si funkčně velmi blízké, což dokázal i náš velmi vyrovnaný souboj. Nejlepší poměr cena/výkon tedy nabídne telefon s nejnižší cenou. Tím je Xperia sola, kterou lze pořídit v mnoha obchodech s garancí české verze telefonu pod hranicí 6 tisíc korun. Připisuje si tedy na své konto poslední tři body. Dva body přiřknu Desiru X. Jeho běžná cena se pohybuje kolem 7 000 Kč, avšak například u Vodafonu vyjde jen na 6177Kč. O jeho druhém místě ve 14. kole tedy nemůže být pochyb. Zbývá přidělit zcela poslední bod. Galaxy S Advance začíná zhruba na 7500 Kč, jenže na stejné částce dnes startuje také Lumia 800. Poslední bod, který udělím, poputuje k Lumii 800. Důvodem je nízká cena u v podstatě prémiového telefonu ze začátku roku 2012, který vyniká kvalitním zpracováním a reprezentativním designem.

Stav po 14. kole:

HTC Desire X Nokia Lumia 800 Samsung Galaxy S Advance Sony Xperia sola
19 b. (+2) 22,5 b. (+1) 17,5 b. 25 b. (+3)

Závěr srovnání

Naše čtyřdílné srovnání dospělo do finále a již známe vítěze. Ačkoli po většinu času vedla Nokia Lumia 800, v posledních dvou dílech se systematicky dotahovaly další telefony a nakonec ji předběhla Sony Xperia sola, která se se ziskem 25 bodů stává vítězem srovnání telefonů střední třídy s cenovkou kolem 7 tisíc korun. Vítězství uhájila navzdory tomu, že ve čtvrtém díle byly na programu disciplíny GPS a fotoaparát, ve kterých Lumia 800 jednoznačně kralovala. Na Lumii zbyla stříbrná příčka, když získala 22,5 bodů, tedy o půl třetího bodu méně, než Xperia sola. Třetí místo a pomyslnou bronzovou medaili nakonec získává HTC Desire X za zisk 19 bodů. Tímto výsledkem překonal o půl druhého bodu Galaxy S Advance, který se bohužel musel sklonit před všemi konkurenty. Vedl však udatný boj, který by pro něj dopadl lépe ve chvíli, kdy by již měl novější Android.

Vítězem srovnání se stala Sony Xperia sola

Jak vidíte situaci ve střední třídě vy? Souhlasíte s naším hodnocením nebo byste body rozdělili jinak?

Za zapůjčení telefonu HTC Desire X děkujeme e-shopu Smarty.cz.

Diskuze ke článku
damion
SUPER SROVNÁNÍ!!! já si z toho beru to že pro mě je jasnej vítěz lumia protože srovnání balení podle mě zbytečný, všechno si může člověk dokoupit pokud to potřebuje hlavní je jakej dostane telefon. Dále také NFC co to je? je to sice moderní ale pořád ještě úplně nanic tak proč by to můj telefon měl mít abych byl cool? co je ale pravda že WP 7,5 zbytečně všude plýtvají místem není to jen v přehrávači ale skoro na každým kroku což zamrzí, a ten kalendář sice super propojený s fb atd ale jinak fakt velká krize:/
blue.sun
Já bych naopak úplně přehodnotil kategorii multimédií, kdy mě androidí telefony neskutečným způsobem na§raly, protože třídí skladby ne podle interpreta, ale podle "přizvaného interpreta". Takže pokud tuhle položku nemám vyplněnou, píše mi to všude "neznámý interpret", pokud je tam náhodou jiné jméno (celkem běžná věc), hází mi to už úplné nesmysly. V přehrávači to nastavit nejde a přepisovat kvůli tomu celou hudební sbírku taky nehodlám.
Petr
Pro mne je vitez lumia 800 ;-)
Markus
Pro mě je jednoznačným vítězem lumia 800.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze