Experti varují: 11 % chytrých telefonů na světě je ohroženo kritickou zranitelností

1
Experti varují: 11 % chytrých telefonů na světě je ohroženo kritickou zranitelností
Fotografie: pixabay.com
  • Zranitelnost ve firmwaru modemu se týká čipových sad Unisoc 4G a 5G
  • Hackeři by mohli například zablokovat komunikaci

Check Point Research odhalil kritickou zranitelnost v čipech Unisoc, které používá 11 % chytrých telefonů na světě. Hackeři by mohli zranitelnost zneužít například k zablokování komunikace. Zranitelnost byla označena jako kritická se závažností 9,4 z 10 a nachází se ve firmwaru modemu, tedy nikoliv v samotném operačním systému Android.


Výzkumný tým společnosti Check Point odhalil zranitelnost pomocí reverzního inženýrství. Zranitelnost by bylo možné zneužít k narušení komunikace. Hackeři nebo vojenské jednotky by mohli například znemožnit komunikaci v určitém místě.

Check Point o zranitelnosti informoval Unisoc v květnu 2022 a zranitelnost byla označena jako kritická s hodnocením 9,4 z 10. Unisoc vydal záplatu s označením CVE-2022-20210. Google uvedl, že opravu zveřejní v nadcházejícím bezpečnostním bulletinu.

Check Point upozorňuje uživatele, že by vždy měli aktualizovat operační systém mobilního telefonu a používat nejnovější verzi. „Jsme první, kdo pomocí reverzního inženýrství analyzoval zranitelnosti modemů Unisoc. Našli jsme zranitelnost, která ohrožuje 11 % chytrých telefonů na světě. Útočníci by mohli znemožnit uživatelům komunikovat pomocí daného mobilního zařízení. Zranitelnost se týká firmwaru modemu, nikoli samotného operačního systému Android. Uživatelé by každopádně měli vždy aktualizovat svůj operační systém a používat nejnovější verzi,“ říká Petr Kadrmas, Security Engineer Eastern Europe z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

Více informací najdete v analýze bezpečnostního týmu Check Point Research na tomto odkazu.