Evropané nové telefony nekupují, trh ve 2. čtvrtletí klesá

1
Evropané nové telefony nekupují, trh ve 2. čtvrtletí klesá
Fotografie: Council for Civil Liberties
  • Meziročně dodávky telefonů v Evropě klesají o 11 %
  • Poměrně dobře se vede Applu a Samsungu, ovšem nikoliv v mezičtvrtletním srovnání
  • V pětici největších výrobců figuruje ještě Xiaomi, Oppo a Realme

Agentura Counterpoint Research přinesla zprávu týkající se dodávek mobilních telefonů v průběhu 2. čtvrtletí na evropských trzích. Celkově nejde o hezký pohled, neboť se zdá, že Evropané po nových telefonech v tuto chvíli netouží, případně aktuálně nepovažují za důležité je obměňovat. Během druhého kvartálu se celkově dodalo 40,3 miliónů nových telefonů, což je nejméně od roku 2020. Meziročně jde o 11 % pokles, mezičtvrtletně se pak dodávky propadly o 13 %.

Dodávky chytrých telefonů v Evropě ve 2. čtvrtletí 2022
Dodávky chytrých telefonů v Evropě ve 2. čtvrtletí 2022 a porovnání s předcházejícími kvartály

Poměrně spokojeno může být duo Samsung a Apple, které meziročně zaznamenalo 9%, respektive 3% nárůst. Alarmující je však výrazný pokles dodávek ve srovnání s jinak poměrně slabým prvním čtvrtletím. Je však nutné dodat, že jak Samsung, tak Apple čeká v nejbližších týdnech představení klíčových novinek. Jihokorejský výrobce to stihne již za týden, Apple zřejmě v září.

Tržní podíly předních výrobců v Evropě ve 2. čtvrtletí 2022
Tržní podíly předních výrobců v Evropě ve 2. čtvrtletí 2022 a ve 2. čtvrtletí 2021

Výrazný sešup zažilo Xiaomi, stabilní evropská trojka. Meziročně činí pokles 39 %, což je však způsobeno i tím, že před rokem Xiaomi zažívalo rekordní čtvrtletí, co se týče evropských dodávek. Xiaomi také těží z toho, že se společnosti Apple i Samsung stáhly z ruského trhu. Největší pětici v Evropě uzavírá Oppo a Realme. Prvně jmenovaný výrobce se však potýká s výraznými problémy v oblasti dodávek a výroby v Číně a meziročně jeho dodávky klesají o 26 %. Naopak Realme zaznamenalo meziroční růst o 21 %.

Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Mě vždycky na YT dojmou ta videa, kde youtuber rozdává peníze Američanům a každý brečí jak ho to zachránilo před vyhozením z bytu, protože nemá na nájem a v ruce drží iPhone Pro Ultra Giga Max.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze