Epic Games dostal obří pokutu za porušování dětských práv

Epic Games dostal obří pokutu za porušování dětských práv
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Kromě vysoké pokuty bude muset Epic Games vyplatit náhradu poškozeným uživatelům
  • Vývojáři proto představili nové bezpečnostní prvky

Táhlý spor mezi společností Apple a Epic Games, která musela stáhnout populární hru Fortnite z virtuálního obchodu AppStore, zdá se stále nemá konce, navíc byla nyní Epic Games uložena obří pokuta. Americké úřady se rozhodly udělit tučnou pokutu za porušení práv souvisejících s ochranou dětí a mladistvých.

Konkrétně se jedná o to, že Fortnite má standardně nastavenou možnost propojení účtů dětských/mladistvých uživatelů s účty dospělých jedinců skrze hlasový chat v rámci herního utkání. To je však již považováno za porušení legislativy. Epic Games navíc rovněž sbíral data o dětských hráčích bez výslovného svolení rodičů, uvádí ftc.gov, za což zaplatí 275 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 6,3 miliard korun) a dalších 245 milionů dolarů (5,6 miliard korun) musí vyplatit jako náhradu uživatelům za zpřístupnění nakupování herních předmětů bez řádné autorizace, dodává 9to5mac.com.


V oblasti herních nákupů se společnost Epic Games zavázala vytvořit možnost explicitního souhlasu, či odmítnutí uložení platebních údajů, které jsou následně použity při nákupu bez vyžadování opakované autorizace či jejich opětovného zadávání. Navíc nyní budou muset hráči kvůli potvrzení nákupu déle podržet konfirmační tlačítko, což je jeden z prvků, kterým se mají rovněž eliminovat „dostatečně neautorizované“ nákupy.

Ohledně ochrany dětí a mladistvých pak bude změněno nastavení u hráčů mladších 18 let – nebudou moci standardně chatovat s dalšími uživateli a jejich profilové údaje zůstanou skryty. Hráči mladší 16 let mají rovněž aktivovaný filtr vulgárních výrazů v rámci textového chatu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze