Dynamic Island je velká senzace i pro milovníky Androidu. I vy jej můžete vyzkoušet

Pokud akceptujete některá bezpečnostní rizika
6
Dynamic Island je velká senzace i pro milovníky Androidu. I vy jej můžete vyzkoušet
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Aplikace Dynamic Spot se ve virtuálním Obchodu Play stala hitem
  • Její instalace však vyžaduje rovněž udělení nejrůznějších oprávnění
  • Jak se nám aplikace osvědčila?

Dynamic Island u nových iPhonů 14 Pro se stal hitem internetu, ačkoliv přišlo se stejným nápadem v minulosti již inovátorské LG. Trvalo tak pouze pár dní, než se ve virtuálním Obchodu Play objevily první aplikace, které změnu „obyčejných průstřelů u Androidu“ na populární Dynamic Island umožňují. I my jsme tuto možnost vyzkoušeli a tady jsou naše poznatky.

Vyzkoušeli jsme Dynamic Island na Android telefonu. Proč byste jeho instalaci měli zvážit?

Snadná instalace, ale s bezpečnostními riziky

Instalace aplikace Dynamic Spot, která se těší v Obchodu Play velké popularitě, je velmi snadná a proběhne pouze na několik kliknutí, je však nutné počítat i s jistými bezpečnostními riziky. Ačkoliv má aplikace již přes milion stažení, její tvůrce má na kontě i několik dalších aplikací a vývojem se zabývá dle profilu na appbrain.com déle než 8 let, může její instalace představovat potenciální bezpečnostní riziko. Zejména kvůli nutnosti udělit aplikaci přístup k veškerým oznámením, která tak může číst a zároveň do jisté míry kontrolovat. Následně je navíc ještě nutné povolit plnou kontrolu nad smartphonem, což znamená, že aplikace může:

  • číst veškerý obsah obrazovky a zobrazovat ho přes ostatní aplikace
  • sledovat vaše interakce s aplikací nebo hardwarovým senzorem a komunikovat s aplikacemi namísto uživatele.

Dynamic Island na iPhonech, kde se jedná o součást operačního systému (což je možné rovněž díky integraci speciálního čipu), je tedy logicky mnohem bezpečnější a instalaci aplikace Dynamic Spot či jiných alternativ, které pravděpodobně budou vyžadovat přístup ke stejným oprávněním, je dobré přinejmenším zvážit.

Možnosti nastavení a fungování

Pokud se aplikaci i přes zmíněná rizika rozhodnete nainstalovat, máte zdarma přístup k několika možnostem nastavení a dalším možnostem po zaplacení poplatku ve výši 99,99 Kč. Mezi ty základní patří možnost si nastavit, u kterých notifikací má Dynamic Spot fungovat, tudíž si lze zvolit například pouze Gmail či SMS. Dále lze upravit rozměry, umístění či zaoblení okraje. Defaultně aplikace, respektive upozornění Dynamic Spot, počítají s tím, že máte výřez uprostřed displeje. Pokud je na kraji, bude zapotřebí upravit polohu. Mezi prémiové funkce pak patří možnost zobrazit upozornění Dynamic Spot na zamčené obrazovce nebo si nastavit možnost jedním klepnutím otevřít aplikaci a dlouhým podržením rozbalit (a následně sbalit) vyskakovací okno.

Co se samotné funkcionality týče, zdá se, že Dynamic Spot funguje tak trochu podle nálady. Aplikaci jsme zkoušeli na dvou telefonech a občas se stávalo, že se notifikace vůbec nezobrazila, jindy zase s velkým zpožděním. Jako příliš spolehlivý ukazatel notifikací se tedy Dynamic Spot neosvědčil, pokud však máte jiné zkušenosti, budeme rádi, když se o ně podělíte do komentářů pod článkem.

Stojí za to vyzkoušet?

Pokud vás nadchl systém notifikací Dynamic Island na iPhonech Pro a zároveň nemáte obavy z bezpečnostních aspektů, můžete Dynamic Spot vyzkoušet a zjistit, jestli by vám tento styl notifikací vyhovoval, či nikoliv. Navzdory udělení veškerých práv nás však mrzela nespolehlivost aplikace, kvůli čemuž bychom raději doporučovali si vyzkoušet notifikace Dynamic Island přímo na iPhonech pro ucelený zážitek.

Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
Nesmysl jako celý dynamický ostrov. Místo decentního průstřelu mít takový flastr 😂
Dus Li
Dus Li
Taková zbytečnost. Že se z takových fičurin vždy dělá nějaký gamechanger. Nechápu to a to říkám jako bývalý majitel jabka.
Ben Ben
Ben Ben
Naposledy upraveno: 29. 9. 2022 10:08
Ještěže senzace neznámená automaticky, že musí být vyvolaná pozitivním podmětem.
Fakt výhra. Neintuitivní a vlastně v reálné použití k ničemu. Hlavně, že se kvůli té blbině zvětšila horní lišta a ubral vlastně kousek displaye a nad ostrůvkem je zbytečné místo. Ano tohle přesně lidi chtěli místo odporně velkýho výřezu... 🤣
Dracula cz
Dracula cz
Tak jsem nainstaloval a pak odinstalovat a zůstalo mi tlačítko plus na obrazovce a nedokážu se ho zbavit. Zřejmě ta apka nejde jen tak odinstalovat. Děkuji autorovi článku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze