DxOMark pod palbou kritiky poté, co zveřejnil hodnocení iPhonu 11 Pro Max

56
DxOMark pod palbou kritiky poté, co zveřejnil hodnocení iPhonu 11 Pro Max
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Hodnocení DxOMark kritizují někteří uživatelé i redaktoři
  • Společnost DxOMark není pouze ratingová agentura, ale poskytuje rovněž konzultace výrobcům

Pár hodin po zveřejnění hodnocení iPhonu 11 Pro Max se francouzská společnost DxOMark ocitla pod palbou kritiky. Nejlépe vybavený iPhone nasbíral 124 bodů v oblasti fotografií a 102 bodů za video, což mu zajistilo celkem 117 bodů, kterými se chlubí i Samsung Galaxy Note10+. V těsném závěsu se 116 body zůstal Huawei P30 Pro a první místo si drží Huawei Mate 30 Pro s Xiaomi Mi CC9 Pro (neboli Xiaomi Mi Note 10) s pěti fotoaparáty na zadní straně.

Někteří uživatelé, ale i redaktoři, však rozporují způsob hodnocení. V DxOMarku také velmi často mění postupy hodnocení. Ještě donedávna například porovnávali videa, která telefon natáčí v defaultním nastavení, což je pro iPhone 11 Pro Max rozlišení 1080p při 30 FPS. Telefon však zvládá také 4K rozlišení při 60 FPS. Od 1. listopadu se ale v DxOMarku rozhodli natáčení videí hodnotit v nejvyšší možné kvalitě, kterou telefon zvládne.

Některým se nelíbí také to, že DxOMark není pouze ratingová agentura, ale rovněž poskytuje konzultace výrobcům, za které si pochopitelně nechává zaplatit.

Zatímco testování kamer je subjektivní záležitost, DxOMark byl kritizován za zjevně zaujatou povahu recenzí. Berte tedy jakákoli čísla, která zveřejní, s trochou nadsázky. Píšeme o tom jen proto, že se to tolik dalších (médií) nějakým způsobem rozhodlo pokrýt, ale bez kontextu o tom, jaká váha by se měla zdroji přikládat... pokud vůbec nějaká, “ uvádí Stephen Warwick a Rene Ritchie z iMore.

Na reakci DxOMark se prozatím čeká. Diskuze o tom, zda jsou jejich testy objektivní, zde ostatně byly i v minulosti. Na druhou stranu nelze jejich testování upřít poměrně vysokou komplexnost. Pokud si chcete udělat na hodnocení iPhonu 11 Pro Max vlastní názor, můžete si přečíst podrobný verdikt DxOMark, případně se podívat na naše srovnání iPhonu 11 Pro Max s Huawei P30 Pro.

Technické parametry Apple iPhone 11 Pro Max 512 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce158 × 77,8 × 8,1 mm, 226 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,5" (2 688 × 1 242 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A13 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 13
Akumulátor3 969 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostzáří 2019,
Diskuze ke článku
Adamantium
Ofce se rozčilují kvůli realitě? Jen houšť! :D
Dave
Ovečky křičí a kříčí až je to opět komické...Můžou být vůbec rádi jak dopadly vzhledem jak nedávno dostali na prde* v nočním testu (ale za to samozřejmě tentokrát mohl neschopný redaktor že?) :D. Jinak jsem zastánce aby se testy dělaly v 1080p při 30 FPS jelikož přes takové nastavení natáčí většina uživatelů tím pádem i výsledné hodnocení je pro ně nejvíc vypovydající. Ve 4k natáčí jen zlomek lidí...
Lord
Vzhledem k tomu, že Apple v posledních letech ve focení jen dohání konkurenci, nelze se divit. Dnes hraje druhé housle, kde je před ním i číňan.
End
Tupé stádo ovcí :D se jim nelíbí že jejich drahá srajda zaostává ve foťáku :D a Xiaomi z vyšší střední třídy drtí Apple :D chudáci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze