Dosluhující prezident Trump si naposledy rýpl do Huawei. Zrušil důležité licence

6
Dosluhující prezident Trump si naposledy rýpl do Huawei. Zrušil důležité licence
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Donald Trump končí ve funkce amerického prezidenta již 20. ledna
  • Postaral se o zrušení několika licencí potřebných pro spolupráci s Huawei

Dosluhující americký prezident Donald Trump si v posledních dnech prezidentského úřadu opět došlápl na Huawei, kterému zadělal na další problémy v již tak složité situaci. Podle agentury Reuters se tentokrát Donald Trump postaral o to, aby společnostem, kterým byla udělena licence potřebná pro spolupráci s Huawei (například výrobci Intel), bylo toto oprávnění zrušeno. Zároveň údajně zařídil, aby bylo zamítnuto několik žádostí čekajících na schválení, které měly umožnit (znovu) navázat spolupráci mezi dodavateli a Huawei.


Pravděpodobně poslední výpad Trumpa (který ve funkci prezidenta končí již 20. ledna) proti Huawei tak logicky nepoškodí pouze Huawei, ale i některé dodavatele. Společnosti Intel i Huawei se k tomuto kroku odmítly vyjádřit, stejně jako Ministerstvo obchodu USA, které se omezilo na výrok, že je potřeba neustále chránit národní bezpečnost. Podle zdrojů Reuters by mělo nejnovější nařízení ovlivnit hned osm licencí týkajících se celkem čtyř společností. Jestli se změní přístup k Huawei a dalším čínským společnostem po nástupu Joe Bidena, zůstává prozatím s otazníkem.

Diskuze ke článku
Jaroslav Hronek
Jaroslav Hronek
Je to magor, co na to říct jiného
Martin Vinduška
Martin Vinduška
Jen to, abys nebyl zklamán.. Biden na Trumpem nasazeném politickém kurzu vůči Číně nejspíš nic moc nezmění.
Janek Fanek
Janek Fanek
Věřit administrativě USA je ošemetné, na tom výměna prezidenta nic nezmění. ČLR má jako hlavní plán odstranění chudoby, musí vyrábět a obchodovat. Navíc byla nucena zvýšit podstatně vojenský rozpočet, nemůže se světu uzavřít jako kdysi v minulosti. Takže firma Huawei a několik dalších jsou v rámci povolených ztrát. Je jen otázka jak dlouho lze snášet šikanu a co bude až struna praskne. Jsem však přesvědčen, že firma Huawei by mohla zvládnout svůj vlastní ekosystem, bez závislostí na jiných subjektech, pokud bude pevná ve svém úsilí a nepodlehne nátlaku. Pro uživatele a spotřebitele by to bylo vítané z důvodu konkurence. Mohl by se tím omezit monopol zejména firem z USA (kupodivu řada z nich je ve Spojených státech vyšetřována pro monopolní praktiky) a tim zlepšit i postavení uživatelů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze