Dobře už bylo. Výrobci mobilů se zálibně dívají do minulosti

Glosa
10
Dobře už bylo. Výrobci mobilů se zálibně dívají do minulosti
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

Z experimentování s retro stylem se pomalu vyvinul trend, na který je potřeba si zvyknout. K Nokii se přidávají malé a nezávislé firmy, ale i velikáni typu Motoroly. HTC doufá, že se na této vlně také sveze a podaří se mu zvrátit nepříznivý vývoj několika posledních let.

Pomalu se blíží konec roku a je potřeba začít rekapitulovat, co všechno nám přinesl. Rozhodně toho nebylo málo: ohebné displeje a jejich problémy, obchodní války… Mezi těmito velkými událostmi ale existuje spousta malých dílků, které seskládané dohromady tvoří jeden zajímavý obraz – retro se dostává do kurzu a v nadcházející době se můžeme těšit na příval novinek tohoto ražení.

Zatímco v roce 2017 bylo uvedení reinkarnované Nokie 3310 jen zajímavý experiment, letošní rok ukazuje, že tento úspěch inspiroval další. Nokia dělá retro jako na běžícím páse a největší zábava je pozorovat mladší ročníky, které jsou u vytržení z toho, že telefon nemusí být jenom dotyková placka.

K tomu si přidejte ještě proud, který se snaží obnovit éru fyzických QWERTY klávesnic, ať už s odklopným displejem anebo jako kříženec Psionu a komunikátorů od Nokie.

Razr Retro

Všechno toto snažení však spolehlivě zastínila Motorola Razr, která v sobě spojila hned dva velké trendy poslední doby: retro a ohebný displej. Že s odkazem na minulost pracuje zcela záměrně ukazuje i její retro mód, který vás přenese v čase o nějakých patnáct let zpátky. I když je z racionálního pohledu nový Razr spíše „průměrný“ telefon s velice ambiciózní cenovkou, soudě podle podle prvních ohlasů se mu bude dařit.

Naděje pro ostatní?

Takový úspěch (i když zatím jenom na papíře) je jasně hozenou rukavicí pro další firmy, které mají historii delší než pár let. Třeba takové HTC kdysi platilo za hvězdu a ke spoustě z nás se Android dostal právě skrze tuto značku.


Jenomže to už je také minulost a nyní až nezdravě čteme o HTC články jako tyto. Prodejně ani finančně se značce nedaří a nevypadá to, že by se někde na konci tunelu mělo objevit světlo.

Tedy až na nápad Drewa Bamforda, který má v HTC na starosti oddělení pojmenované Creative Labs a který se ptá lidí na Twitteru, jaký telefon této značky by měla firma obnovit se současnými technologiemi.

Kdybyste si mohli vybrat...

Jaký je váš tip, pokud se HTC do tohoto experimentu pustí? U takové Nokie lze snadno přijít na několik telefonů, ale HTC už tak trochu spadá do škatulky dotykových placek. Je zde ale pár modelů, nad kterými by se dalo uvažovat:

A samozřejmě mnohé další. Jaký návrat telefonu (i mimo stáj HTC) by se líbil vám? Podělte se o to s námi v diskuzi a kdo ví, třeba se nakonec dočkáme.

Diskuze ke článku
Luboš
Těším se na RAZR, nejlepší konstrukce pro ohebné displeje,a funkční ne jako paskvil od samshitu, či hnujvej. Mě by se líbilo něco typu Nokia E7.
Carda
Kdyby se zachoval ten 16:9 displej tak kklidně HTC One M9
Spinakr
HTC Kaiser nebo Touch Pro 2 prosím :-) Ta výsuvná a současně výklopná klávesnice byla návyková.
Honza M
Honza M
Naposledy upraveno: 19. 11. 2019 07:10
A proč ne legendární HTC HD2? HTC by mohlo i udělat nějakou nadstavbu která by připomínala původní WM6.5

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze