Do zahraničí v červnu vyjelo o 60 % více lidí než loni, vyplývá z dat O2

Do zahraničí v červnu vyjelo o 60 % více lidí než loni, vyplývá z dat O2
Fotografie: Pixabay
  • Téměř o dvě třetiny se v červnu navýšil počet zákazníků v zahraničí v porovnání s loňským rokem
  • Již v červnu zákazníci O2 využili v zahraničí stejný objem dat jako za dva letní měsíce v roce 2019 dohromady
  • Trendem se stalo cestování do Egypta, naopak úbytek turistů operátor O2 zaznamenal u Velké Británie a Bulharska

Cestování se postupně vrací do předpandemického stavu a Češi již od začátku roku hojně vyráží do ciziny. „Letošní rok je z pohledu výjezdů do zahraničí velmi silný. Pozorujeme nárůst i oproti roku 2019, kdy jsme se ještě nepotýkali s koronavirovou krizí, o více než 30 %. V porovnání s loňskem stoupl počet lidí, kteří zamířili do zahraničí, téměř o dvě třetiny,“ vysvětluje Silvie Cieslarová, ředitelka segmentu mobilních služeb v O2.

Markantní nárůst vůči předcházejícím rokům zaznamenal operátor i v případě roamingových služeb. Za tento červen zákazníci spotřebovali stejný objem dat jako za oba letní měsíce v roce 2019 dohromady. Dovolenková sezóna tak letos podle operátora začala už červnu. „Hlad po zahraniční dovolené u moře je letos enormní. Objem využitých dat v červnu tohoto roku přibližně odpovídá stejnému objemu, který naši zákazníci využili v červenci 2021. Za posunem sezóny může být nejen chuť po dvou letech opět cestovat, ale i obava ze zdražování, ke kterému ve většině hlavních letovisek dochází se začátkem prázdnin,“ odhaduje Cieslarová. Objem využitých roamingových dat v červnu tohoto roku je dokonce větší než v srpnu 2021.

Drtivá většina našich zákazníků míří do tradičních evropských destinací. Mezi nejoblíbenější výjezdové země patřily v červnu tradičně Itálie, Chorvatsko a Řecko,“ dodává Cieslarová. Naopak výrazný pokles v porovnání s rokem 2019 operátor zaznamenal u Bulharska. „Čísla ukazují, že v červnu lidé vyměnili dovolenou v Bulharsku za více exotické země, počet připojených SIM karet z Egypta se v porovnání s rokem 2019 téměř zdvojnásobil.

TOP 12 destinací bez sousedních států (červen 2022):

  1. Itálie
  2. Chorvatsko
  3. Řecko
  4. Slovinsko
  5. Francie
  6. Španělsko
  7. Maďarsko
  8. Velká Británie
  9. Turecko
  10. Nizozemí
  11. Belgie
  12. Egypt

Skladba nejnavštěvovanějších zemí se oproti předchozím rokům výrazně nezměnila, kromě zmiňovaného Bulharska se snížil počet návštěvníků i Velké Británii.

Datové balíčky již nejsou třeba

Pro připojení ze zahraničí už nejsou potřeba speciální datové balíčky. Pokud vyjede do států zóny EU, může volat a posílat SMS zprávy za stejných podmínek jako v České republice. Bez starostí může čerpat i mobilní data, které má ve svém tarifu.

V dalších 115 zemích, v zóně Top Svět, nabízí O2 výhodnou cenu dat 3,90 Kč/MB, která je v rámci roamingu nastavená automaticky. Zákazník se ale nemusí obávat nečekaných částek. Při spotřebě dat nad tisíc korun dostane od operátora informační SMS, aby měl o své útratě vždy přehled. Celkový limit pro datový roaming je automaticky nastavený na 1 500 korun s možností dalšího navýšení.

Pokud zákazník vyjede do méně běžné destinace, která není uvedená ani v jedné zmiňované zóně, může data využívat za zvýšenou cenu 300 Kč/MB. Ale ani v tomto případě se nemusí obávat nečekaných výdajů. Služba Chytrá ochrana dat brání nechtěnému připojení k internetu mimo zóny EU a Top Svět, kdy se při přihlášení SIM karty do sítě zpoplatněná data sama zastaví. Chytrá ochrana dat neblokuje volání, SMS nebo MMS zprávy. Nastavení této služby může zákazník upravit v internetové obsluze Moje O2 v sekci Blokace.

tisková zpráva
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze