Do roku 2020 bude ve světě 26 miliard připojených zařízení

1

V roce 2020 bude ve světě 26 miliard připojených zařízení, více než polovina z nich budou telefony, tablety, notebooky a počítače. Zbylé z nich budou všechny ty, které spadají do internetu věcí, chytré tedy bude opravdu kde co, což se nám mimochodem snaží ukázat výrobci a designéři už nyní.

Nástup internetu věcí urychlí rozmach aplikací, nové obchodní modely a klesající ceny připojení. Alespoň to tedy vyplývá z odhadů Ericsson Mobility Report. Švédská firma tvrdí, že tento vývoj je v souladu s její vizí, podle které máme v nedaleké budoucnosti dosáhnout hranice 50 miliard připojených zařízení. Kupříkladu 75 % dnešních M2M zařízení dnes stojí na technologii GSM. S rozšířením LTE a příchodem 5G sítí se to však výrazně změní. Tomu by tedy pochopitelně měla odpovídat i nabídka datových FUP limitů.

Nárůst počtu zařízení
Nárůst počtu zařízení

Červnové vydání Ericsson Mobility Report označilo mobilní telefony za největší segment, pokud mluvíme o připojených zařízeních. I když v blízké budoucnosti budou nadále růst, odborníci Ericssonu předpovídají největší růst zařízením M2M (Machine-to-Machine). Důvody můžeme hledat v nových způsobech využití věcí připojených na internet – ať už v automobilech, různých zařízeních, nebo třeba při měření spotřeby energií. Pokud je řeč o růstu počtu připojených zařízení, zaostávat nebudou ani domácnosti, a to ve své „chytré“ podobě.

Očekává se totiž, že právě ty budou motorem zavádění připojené spotřebitelské elektroniky. Nárůst počtu připojených zařízení stále zrychluje, což mají na svědomí především stále rozšířenější aplikace, nové obchodní modely a klesající ceny modemů. Dalším důvodem tohoto růstu je i stále kvalitnější a širší pokrytí mobilním signálem, které má dnes ve světě dopad na 90 % populace.

Zdroje: TZ Ericsson Mobility Report