Dnes uplynulo 21 let od poslání první SMS zprávy

2

Právě dnes uplynulo přesně 21 let od poslání vůbec první krátké textové zprávy, kterým zkráceně říkáme SMS. Ročně pošleme jen u nás v České republice bezmála 7,5 miliardy SMS zpráv.

Krátké textové zprávy (v angličtině Short Message Service), tak zní úplné jméno "eSeMeSek", se staly nedílnou součástí komunikace a zvládá je naprostá většina všech mobilních telefonů na světě. Právě dnes slaví SMSky své 21. narozeniny. Vůbec první krátká textová zpráva byla poslána 3. prosince 1992 v síti anglického Vodafonu. Text historicky první SMS zprávy zněl v překladu Veselé Vánoce.

První SMS byla poslána na telefon Orbitel 901

SMS zprávy se postupem času staly obrovsky populární, především s nástupem předplacených karet na přelomu století. Například za loňský rok jsme v České republice odeslali téměř 7,5 miliardy textových zpráv. V současnosti je u nás 13,5 miliónů aktivních SIM karet, z čehož vyplývá, že v průměru připadá na jednu aktivní SIM kartu 550 SMS zpráv ročně.

Kolik SMS zpráv pošlete měsíčně vy? Nebo pro vás jsou SMSky již minulostí? Podělte se o váš názor v diskuzi pod článkem.

Zdroj: TZ ČEZ

Diskuze ke článku
Detailista
SMS skoro nepoužívám, pošlu měsíčně maximálně deset, ale kdysi jsem byl v širokém okolí první, kdo si tu službu aktivoval - někdy v roce 1996, pokud mě paměť neklame. :)
Jenik
Úctyhodné, avšak nerozumím dělení na odeslané a přijaté zprávy. Nerovná se jedná mnou odeslaná zpráva zprávě přijaté adresátem???

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze