Dnes končí podpora Windows 7, experti radí přejít na verzi 10

10
Dnes končí podpora Windows 7, experti radí přejít na verzi 10
  • Počítače s Windows 7 budou nadále funkční, nicméně vzhledem k absenci aktualizací zranitelnější
  • Ještě přes měsícem byl systém Windows 7 na 22 % počítačů

Ukončení technické podpory a vydávání aktualizací oznámil Microsoft už v březnu 2019. Jeden z nejpopulárnějších operačních systémů tak končí po více než deseti letech. Neaktualizované počítače budou nadále funkční, nicméně podle expertů zpravidla zranitelnější v závislosti na používání.

V prosinci 2019 fungovalo ještě 22 % počítačů na operačním systému Windows 7. Podle expertů by právě jejich uživatelé měli přejít na novější verzi Windows 10, pokud to umožňuje hardware. Pro jejich stávající operační systém totiž přestanou vycházet aktualizace v rámci služby Windows Update. „V praxi to znamená, že tato zařízení budou zranitelnější proti nejnovějším exploitům a dalším bezpečnostním chybám. Jejich opravy se totiž stahují do počítače v rámci aktualizací. Sebedokonalejší bezpečnostní software v takovém případě nemusí zařízení ochránit,“ vysvětluje úskalí Václav Zubr, bezpečnostní expert společnosti ESET.

Odborníci doporučují uživatelům, aby přešli na novější systém Windows 10. Další možností je zvolit jiný operační systém, například různé distribuce Linuxu. Systém Windows 7 bude i nadále fungovat, ale s ohledem na bezpečnostní rizika jeho používání zástupci společnosti ESET nedoporučují a dodávají, že riziko se zvyšuje s uplynulou dobou od ukončení aktualizací.

Pokud uživatelé zůstanou věrní neaktualizovanému operačnímu systému, experti radí zaměřit se na ostatní bezpečnostní pravidla. Například je nutné udržovat ostatní aplikace v zařízení aktualizovaná, využívat bezpečnější internetový prohlížeč a spolehlivý bezpečnostní software.

Diskuze ke článku
Porydge
Tolik smutných zpráv za tak málo dní. Svět se změnil a už nikdy nebude jako dřív. May the Elder Gods protect us.💀
st
Tak tragicky bych to neviděl. Podobná histerie byla i kolem XP. A XP na mnoha počítačích bez problémů fungují. Každopádně je to škoda, protože 7 mi přijdou jako to nejpovedenější co kdy MS stvořil. Už jen proto, že si člověk může sám rozhodovat o aktualizacích.
Tomáš Janovský
Win7 poslední dobrá Wokna. Linux...
mírně pokročilý uživatel IT
akorát že některé banky už odmítají převody plateb pod WinXP a conevidět na řadu příjde W7 to samý ovšem platí o antiviru, začal s tím Avast...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze