Displeje u Samsungů: od textového po dotykový displej

8

V dnešní době už nás málokterý výrobce mobilních telefonů něčím překvapí. Vysoký výkon, kvalitní fotoaparát, špičková provázanost se sociálními sítěmi a téměř dokonalé zobrazovače. FullHD displeje se staly součástí všech lepších telefonů, v blízké budoucnosti se dočkáme ještě mnohem kvalitnějšího rozlišení. Ale cesta k tomu, co známe dnes, byla pomalá a hodně trnitá. Podívejme se tedy dnes na historii zobrazovacích jednotek u telefonů společnosti Samsung.

Nepřehlédněte:

Cesta ke špičkovým FullHD displejům byla trnitá, Samsung by mohl vyprávět

Samsung vypustil na svém oficiálním blogu zajímavou tabulku, která znázorňuje vývoj displejů v jeho mobilních telefonech. A vzal to pěkně od podlahy. My se dnes v krátkosti podíváme na ty pro Samsung nejzajímavější zařízení.

Černobílá historie

Prvním telefonem v této linii je dnes už téměř zapomenutý Samsung SH100 z roku 1988, který byl prvním analogovým mobilním telefonem s černobílým, chcete-li monochromatickým displejem.

Dalším revolučním skokanem byl také model SH-770, který v té době (v roce 1994) nabídl třířádkový displej. Ten dokázal zobrazit některé jednoduché ikony a disponoval uživatelským menu. Dalším průkopníkem byl ''véčkový'' počin z roku 1998 s označením SCH-800, ten již dokázal vytvářet a přijímat textové zprávy, které se postupem času staly celosvětově nejoblíbenější formou krátkých sdělení.

Jak šel čas: od textového po dotykový displej

Telefony véčkové konstrukce se poměrně osvědčily, dalším takovým příkladem by mohl být model SCH-A2000. Ten se pyšnil rovnou dvěma displeji, tím vnějším, který dokázal zobrazit celkem 3 řádky textu a vnitřní displej zvládl dokonce řádků 5. Ale teď už je čas na barvy.

Barevnější minulost

Véčkový model SCH-X430 ze začátku roku 2002 se již pyšnil vnitřním TFT LCD displejem, který zvládl zobrazit více než 262 tisíc barevných odstínů. Vnější displej byl stále monochromatický, což vzhledem k jednoúčelovému využití nebylo na škodu, naopak, displej byl za všech podmínek skvěle čitelný a připravený pro zobrazení zmeškaných událostí. Znalejší z vás vědí, že model SCH-X430 nebyl prvním telefonem s barevným displejem od Samsungu, ten spatřil světlo světa již v roce 2000. Samsung tak zřejmě chtěl vyzdvihnout jen ty nejpovedenější kousky.

Barvičky zvládal už Samsung SGH-T100 z roku 2000, uměl jich celkem 4 096

Píše se rok 2002, třetí čtvrtletí a máme tu model SCH-V300 s 2,04palcovým displejem, opět v oblíbené véčkové konstrukci. Tento mobilní telefon byl určen pro sítě CDMA 2000, v našich končinách jsme se s ním tedy ani setkat nemohli. Displej zvládal rozlišení 176 × 192 pixelů, zobrazil více než 262 000 barevných odstínů a až dvanáct řádků textu. Telefon se také honosil funkcí přenosu videa o standardech VOD/AOD. Dalším velice zajímavým telefonem od Samsungu byl model SCH-B250 z roku 2005, ten nabízel velkorysé rozlišení 320 × 240 pixelů (262 000 barev) a třešničkou na dortu byl polohovatelný displej, který byl přímo předurčen pro sledování televizního vysílání (DMB). V dnešní době je úsměvná především tloušťka tohoto véčka, téměř 29 milimetrů.

Samsung SCH-B250 nebylo zrovna véčkem do dámské kabelky

Fenomén jménem AMOLED

Posuneme se trochu blíže do současnosti, konkrétně do roku 2009. V této době u Samsungu začala ''horečka'' jménem AMOLED displeje. Tím se pyšnil například model SCH-W850. Rozlišení bylo již velice solidní, konkrétně 800 × 480 pixelů, úhlopříčka se zastavila na 3,5 palcích. Pokračovat budeme již velice populárním zakladatelem známé řady, Samsungem Galaxy S z roku 2010 se Super AMOLED displejem (4 palce), dále modelem Galaxy S III s HD Super AMOLED displejem (4,8 palce) a také Galaxy S4 s FullHD Super AMOLED displejem (5 palců). Samsung samozřejmě nezapomněl vypíchnout svoji špičku na poli tabletofonů, Samsung Galaxy Note 3 s Full HD Super AMOLED displejem a velkorysou úhlopříčkou 5,7 palců.

Od roku 2009 vévodí u Samsungu AMOLED

A dál?

Samsungu se do jeho výčtu nevešlo mnoho zajímavých mobilních telefonů, přesto je na použitých vzorcích jasně zřetelné, jakým stylem Samsung postupoval. Vše končí textem ''Samsung tomorrow'' a my se ptáme: kam až bude postupovat zvětšování rozlišení a úhlopříček displejů? Na závěr našeho retrospektivního dílu se zeptáme i vás, našich čtenářů. Jaký další model by se do tohoto výčtu hodil? Napadá vás jiný přelomový model z oblasti zkvalitňování displeje, který Samsung do své osnovy nepřidal?

Zdroje: phandroid.com

Diskuze ke článku
Luky Kuky
Luky Kuky
Jeden z nejlépe provedených telefonů od Samsungu (a též jeden z mála) byl Wave s8500(8600): Kovové tělo, nádherný 3.3" Samoled displej, ještě lepší fotoaparát (fotil lépe než Galaxy Nexus nebo Nexus 4, které přisly roky po něm), velmi svižný operační systém (ve své první inkarnaci), podpora SD karet, výborná výdrž, výměnná baterie. Co ho stáhlo ke dnu nebyla BADA, která potenciál jistě měla, ale právě onen Samsung. Stejně kvalitní telefon s Androidem nikdy Samsung nevyrobil. Z pohledu zákazníka nepochopitelné.
Béďa
Dobrý AMOLED byl i v i8910 ale tam to zabil symbian,Wave zabila Bada,rozumná kombinace je až SAMOLED+Android kde to zkazil odporný plast. Poučí se Samsung u Galaxy S5?
standa245
Ještě je vhodné připomenout řadu Omnia s WM. Omnii 2 mám již 3 rokem a bez jediné opravy a displej je také v pohodě.
na.sr.
Z toho bakelitoveho samksuntu se jednou uděláte.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze