Detekce autonehody se z Pixelů dostane i na další Androidy

Detekce autonehody se z Pixelů dostane i na další Androidy
Fotografie: Clark Van Der Beken, unsplash.com
  • Funkce byla dostupná pouze pro Pixel 3 a novější
  • Začíná se šířit podpora i pro jednotlivé země
  • V případě detekce autonehody nabídne telefon pomoc a umí i zalarmovat záchranáře

V roce 2019 se na nové telefony Pixel dostala funkce v podobě aplikace Nouzové informace. Aplikace běží na pozadí a funguje podobně jako dobře známá detekce pádu u Apple Watch. Pokud senzory zaznamenají při jízdě v autě neobvyklé přetížení a případně zvuky typické pro dopravní nehodu, telefon se vás zeptá, jestli jste v pořádku a případně vám nabídne množnost vytočit tísňovou linku. Po nějaké době bez reakce to může udělat i za vás.

Primárně byla tato funkce určena pouze pro Pixely a pro USA. Postupem času se šíří i do jiných zemí, poslední aktualizace například zahrnuje Francii, Španělsko, Irsko, Itálii a další mimoevropské země. Stále je však omezena na Pixely, konkrétně od třetí generace dál.


Tato exkluzivita by mohla být brzy minulostí. Jak si všiml vývojář Mishaal Rahman při analýze zdrojového kódu verze 2022.05.25, obsahuje zmínky o „nonpixel“ telefonech. Dá se tedy předpokládat, že Google už funkci testuje, ale oficiálně ještě přístupná není. Pro použití bude nutná i podpora pro danou zemi. České záchranné složky jsou již díky aplikaci Záchranka připraveny na příjem dat o poloze volajícího, a tak bude záležet jen na vůli Googlu.

Podobnou funkci údajně chystá pro svá zařízení i Apple.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze