Dell XPS 13 (2015)
recenze

Dell XPS 13 (2015)

Elegantní pracant bez rámečků

V záplavě dnešních notebooků je velmi těžké se odlišit. Společnost Dell na to jde po svém a v lednu tohoto roku představil model XPS 13. Ten má, mimo elegantního designu, zaujmout především minimálními rámečky okolo displeje, které z něj dělají nejmenší 13palcový notebook na světě. Přes své rozměry má ale dostatečný výkon, který mu zajišťují nízkonapěťové procesory Intel.

Řada XPS se zaměřuje na stylové notebooky vyznačující se skvělým konstrukčním zpracováním a dostatečným výkonem pro konzumování a základní vytváření obsahu. Dell se ale tentokrát s modelem XPS 13 snaží odlišit více než kdy předtím a rozhodl se u displeje minimalizovat jeho rámečky. Je nutno dodat, že se mu to daří a XPS 13 na sebe skutečně strhává veškerou pozornost.

Dell XPS 13 2015

Náš testovaný model obsahuje procesor Intel Core i7 5500U-Broadwell, integrovanou grafickou kartu Intel HD Graphics 5500 a displej s rozlišením 3 200 × 1 800 pixelů, máte ale možnost vybrat si i variantu s procesorem Intel Core i5 a FullHD nedotykovým displejem v matném provedení. Vnitřní SSD úložiště disponuje kapacitou 256 GB, na výběr je pak i varianta se 128 GB. Operační paměť se v tomto případě zastavila na 8 GB, ale můžete vybrat i menší 4GB.

Dell XPS 13 (2015) – videopohled

Technické parametry Dell XPS 13 2015 TN5-XPS13-N2-731S

Kompletní specifikace
Konstrukce316 × 205 × 18 mm, 1 370 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (3 200 × 1 800 px)
ChipsetIntel Core i7 5500U, CPU: 2×2,4 GHz, GPU: Intel HD 5500
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory2× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: Mini DisplayPort, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor52 Wh, udávaná výdrž: 11 hodin
Dostupnostbřezen 2015, 40 990 Kč

Technické parametry Dell XPS 13 2015 TN5-XPS13-N2-731S

Kompletní specifikace
Konstrukce316 × 205 × 18 mm, 1 370 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (3 200 × 1 800 px)
ChipsetIntel Core i7 5500U, CPU: 2×2,4 GHz, GPU: Intel HD 5500
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory2× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: Mini DisplayPort, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor52 Wh, udávaná výdrž: 11 hodin
Dostupnostbřezen 2015, 40 990 Kč

Obsah balení

Bohužel, Dell se v tomto ohledu držel tradice chudšího balení a tak v krabici najdete mimo přístroje pouze napájecí adaptér a nezbytné manuály. Napájecí adaptér je velmi skladný a na koncovce se nachází dioda, která upozorňuje na zapojení adaptéru v síti. Ocenili bychom ale také redukci USB-LAN, která by tak zvýšila možnosti datového připojení.

Design a konstrukce: lépe to nejde

Už na první pohled vás Dell XPS naláká. Šasi je z jednoho kusu hliníku, aby se docílilo co největší pevnosti celého zařízení, a právě proto mu nechybí elegance a punc luxusu. V těle najdete mimo tohoto materiálu i uhlíková vlákna, podobná například těm na závodních autech nebo profesionálních jízdních kolech. Výsledkem je opravdu pevná a kvalitní konstrukce, která bez problému zvládne i hrubší používání. Notebook se nikde neprohýbá, a to ani na typicky kritických místech, jako je spodní část displeje nebo klávesnice. Konvertibilitu zde ale nehledejte, samotný displej se dá odklopit do úhlu 135 stupňů, což je pro běžného uživatele sice dostačující, ale v této cenové kategorii bychom ocenili odklopení do 180 stupňů.

13,3palcový displej je chráněn tvrzeným sklem Corning Gorilla Glass NBT a menších škrábanců se tak nemusíte obávat. Elegantní a zároveň robustní dojem dodávají i seříznuté hrany displeje a základny, ale i přes použité materiály vás překvapí hmotnost notebooku, který má příjemných 1,37 kg. Rozměry jsou pak 200 × 304 × 15 mm a vyrovná se tak modelům s 11palcovým displejem.

Nejunikátnějším prvkem celého zařízení právě je samotný displej, který téměř postrádá rámečky. Celé zařízení tak vypadá velmi futuristicky a všimnete si ho na první pohled. Díky tenkým rámečkům musel Dell ale provést menší ústupek ohledně webkamery, která se z klasického místa uprostřed nad displejem přesunula do levého spodního rohu zařízení.

Vnitřek je vyroben z příjemného měkčeného materiálu, který se ale velice snadno umazává a po delší práci se zařízením, kdy se mají ruce tendence potit, už notebook svým kouzlem tolik neohromí. Tlačítko zapínání a vypínání je podsvícené a velice měkce se tiskne. I když se to může na první pohled zdát jako detail, nenechte se zmýlit. Tady si společnost Dell vyhrála s každou maličkostí a na konstrukci se to podepsalo. Výsledkem je velmi pohodlné uživatelské ovládání po všech směrech. Na přední hraně základny se také nachází dioda indikující nabíjení nebo vybití notebooku a samotné zařízení vás tak velmi jasně upozorní, kdy je nutné ho připojit do sítě. Mimo toto upozornění jsou na levé straně základy umístěny i diody stavu nabití baterie, které si můžete tlačítkem vedle případně vypnout. Optická mechanika vzhledem k velikosti pochopitelně chybí.

Klávesnice: na dlouhé psaní

Klávesnice typu chiclet má velmi nízký zdvih a nebrání tak rychlému psaní, přesto je ale její stisk jistý a nebudete mít problémy s občasným vynecháním znaků. Numerický blok vzhledem k rozměrům pochopitelně chybí, ale zato potěší regulovatelné podsvícení, které vám pomůže při nedostatečném osvětlení. Je rovnoměrné a má dostatečný jas .

Touchpad: příjemné překvapení

Touchpad je většinou slabinou notebooků s Windows a málokterý výrobce je za něj chválen. V tomto případě je na čase udělat výjimku, protože Dell XPS 13 si jí skutečně zaslouží. Touchpad je matný a na dotek vyroben z příjemného měkkého materiálu se zabudovanými tlačítky. Perfektně reaguje na dotyk, ale netrpí přílišnou citlivostí. Jeho ovládání je bezproblémové a stisk kláves umožňuje přibližně od jeho středu. Také jeho velikost je dostatečná a zajistí pohodlné ovládání i při delší práci , pochopitelně podporuje všechna gesta ve Windows 8 a novějších.

Displej: nerušený zážitek

Téměř bezrámečkový IPS displej je hlavní chloubou celého notebooku. Byl vyroben společností Sharp a jeho rozlišení činí 3 200 × 1 800 pixelů, ale máte možnost vybrat i „pouze“ FullHD variantu. Celý displej je kryt tvrzeným sklem a obsahuje dotykovou vrstvu . Poměr stran je pak 16:9.

Maximální jas je na dobré úrovni, avšak venku vás budou trápit odlesky, a to kvůli tvrzenému, lesklému sklu. Práce v šeru není problémem a jas na minimální hodnotě vám oči nevypálí, přesto ale pohodlně uvidíte na displej . Senzor okolního světla je spolehlivý a funguje naprosto plynule. Podsvícení je rovnoměrné a nesetkali jsme se s temnějšími místy. Podání černé je na dobré úrovni. Jedinou nevýhodou je přesycenost barev, která je u společnosti Dell běžná. Pozorovací úhly jsou široké, na displej uvidíte až ze 170 stupňů, avšak při práci na jasném světle tomu brání opět odlesky. p >

Konektivita: moc nebo málo?

Vzhledem k celkové velikosti zařízení není konektorová výbava špatná, přesto ale najdeme pár nedostatků. Na stranách notebooku se nachází dvě USB 3.0, každé na jedné straně . Na levém boku ho pak doplňuje MiniDisplayPort 1.2 a kombinovaný 3,5mm audio jack k připojení sluchátek a mikrofonu současně. Nesmí chybět ani obligátní konektor pro napájení ze sítě. Navíc potěší podpora technologie Miracast, která vám umožní použít notebook k bezdrátovému promítání obrazovky na televizi nebo projektorech. Jako větší nevýhodu vidíme absenci možnosti připojení dokovací stanice. Touto možností notebooky ve stejné třídě již disponují a Dell v tomto případě nabírá menší nevýhodu.

Na opačné straně je to pak už pouze čtečka SD, která zvládne jak formát SDXC tak SDHC a zámek Noble. Absence LAN konektoru je u business notebooku bohužel dnes již běžnou nevýhodou a výrobce mohl do balení zařadit alespoň USB-RJ45 redukci, která by posloužila například k připojení k firemnímu intranetu a podobně a také by vhodně rozšířila konektorovou výbavu. Nevýhodou je také chybějící standardní HDMI, které by posloužilo k připojení k projektorům.

Komunikace: téměř vše

Ani v tomto případě Dell nezahálel a najdeme vše podstatné pro přenášení dat a komunikaci se sítěmi. Je zde rychlá Wi-Fi 802.11ac, jejíž připojení k síti je mimořádně rychlé a stabilní . Přenos dat obstará i Bluetooth ve standardu 4.0. p>

Webkamera: to umístění

Vše musí být něčím vykoupeno a v tomto případě skvělý pocit z displeje bez okrajů odneslo umístění webkamery. Ta je usazena v levém dolním rohu displeje a disponuje rozlišením 1,3 Mpx. Na běžné videohovory tak bude dostačovat, ale nadstandardní výkony nečekejte. Kvůli umístění jste webkamerou zabíráni zdola a váš přítel tak uvidí hlavně krk a bradu. Navíc je veliká pravděpodobnost, že se občas při naklonění ztratíte z dohledu.

Webkamera také klasicky trpí značným šumem a za špatného osvětlení je její použití nemožné. Videa pak můžete zaznamenávat v HD rozlišení, tedy 1280 × 720 pixelů při 30 fps.

Zvuk: pan hlasitý

Model XPS 13 disponuje dvěma stereofonními reproduktory po obou stranách základny. Ty by měly nabízet technologii Waves MaxxAudio Pro vylepšení zvuku. Musíme potvrdit, že přes zaměření notebooku na práci jsou reproduktory vcelku kvalitní. Překvapí vás především hlasitost a i přes mírně zastřené basy a převahu výšek je zvuk oproti konkurenci na velmi dobré úrovni. Pro větší milovníky hudby je připraven 3,5mm jack konektor, který svou kvalitou spadá do lepšího průměru.

Výkon: více než čekáte

Pokud očekáváte, že Dell v tomto případě dosadil slabší procesor, který zvládne maximálně kancelářskou práci, pak se mýlíte. Osazený Intel Core i7 má dostatek výkonu pro pokročilý multitasking a rozhodně se nebojí i náročnějších úkonů. Horší je to s integrovanou grafickou kartou, která není připravená na celonoční hraní nových titulů ani na pokročilou práci s multimédii. Na to ale ostatně notebook ani není určen.

Procesor a operační paměť

Přes rozměry vás překvapí právě procesor. Jak jsme již uvedli, Dell se rozhodl dosadit nízkonapěťový dvoujádrový Intel Core i7 5500U architektury Broadwell taktovaný na 2,4 GHz, kterému v tomto případě sekunduje 8 GB operační paměti typu DDR3. Tento výkon by měl bohatě dostačovat na běžnou kancelářskou práci a náročnější multitasking. Při běžném vytížení jako je kancelářská práce, či surfování na internetu o jeho práci nebudete vědět, zařízení je velmi tiché. Při vyšším zatížení s režimem TurboBoost je procesor schopen přetaktování až na 3,2 GHz, přesto je ale celé zařízení v celku tiché a rozhodně vás od práce rušit nebude.

Přesto ale extrémní výkony nečekejte. Notebook zvládne základní tvoření obsahu a perfektně mu sedí i jeho konzumace, avšak pokročilé tvoření například v grafických programech by procesor nezvládl.

Vzhledem k použitým materiálům a subtilnosti celého zařízení, které má výdechy větráku umístěny vespod základny, jsme se obávali větších teplot základní desky. Ty se ovšem nepotvrdily a zařízení se pohybuje lehce nad průměrem. V klidové režimu se teploty pohybují okolo 52 stupňů . Při maximální zátěži jsme se dostali lehce nad 80 stupňů. Na povrchu těla se to projevovalo vyššími teplotami v oblasti výdechu notebooku, ale rozhodně se nejednalo o nikterak omezující vlastnost.

Grafika

Dá se předpokládat, že notebook není zaměřen na hraní ani grafický náročné úkony, a tak ani grafická karta tomu není přizpůsobena. Nalezneme zde integrovanou grafiku Intel HD Graphics 5500 s frekvencí 300 MHz, na které si hry jako Crysis 3 nebo Company of Heroes 2 prostě nezahrajete. Pokud jste ovšem příznivci méně náročných her jako je FIFA 14 nebo Tomb Rider (2013) a stačí vám i střední detaily, pak si s touto grafickou kartou vystačíte a po práci nebo cestování si budete moci méně náročnými hrami ukrátit čas.

Úložiště

Ve všech modelech Dell XPS 13 nalezneme rychlý SSD disk. Nutno přiznat, že k souborům se skutečně dostanete během pár sekund a celý běh systému je příjemně svižný. V tomto případě má disk kapacitu slušných 256 GB, a po prvním spuštění je k dispozici necelých 200 GB. Tato kapacita by měla cílové skupině, na kterou toto zařízení cílí, dostačovat, ovšem nezlobili bychom se ani za možnost vybrat si 512 GB. Takto máte možnost zvolit námi testovanou variantu, nebo model se 128 GB SSD diskem, což je už opravdu nízká hodnota i pro běžného uživatele.

Operační systém: žádná překvapení

Operační systém zde zastupuje tradičně Windows ve verzi 8.1 Pro s jeho klasickým prostředím ModernUI. Díky dotykovému displeji tak ovládání nebude problém a pro klasické používání s myší a klávesnicí je k dispozici pochopitelně i desktopová obrazovka.

Dell si předpřipravil několik utilit pro snadnější ovládání systému, jako je například Dell Command Update, který vás upozorní na aktualizace vašeho přístroje či Dell Audio pro snadnější nastavení zvuku. Další jsou utility pro jednodušší obnovení notebooku do původních nastavení ( Dell backup and recovery) či Dell Info pro rychlé získání údajů o vašem zařízení. Těchto zjednodušujících utilit máte k dispozici celkem devět , a pokud je nechcete využívat, lze je snadno smazat, ovšem nutno říci, že většina z nich je překvapivě použitelná a urychlí vám nastavení žádaných funkcí, nevyplatí se tedy je tradičně bezhlavě mazat.

Zabezpečení: žádné hrozby

Dell neopomněl ani ochranu vašich dat a samotného přístroje. Z hardwarového zabezpečení můžeme jmenovat zámek Noble. Z těch softwarových je k dispozici Dell Protected Workspace, který pomáhá chránit vaše data před malwarem. Samozřejmé je u společnosti Dell další nepřeberná nabídka ochrany dat jak u jedince, tak u společnosti, jako je například Dell Data Protection Enterprise Edition. Trochu naopak zamrzí absence čtečky otisků prstů nebo dalších zařízení pro vyšší ochranu a zároveň pohodlnější přihlašování bez nutnosti zadávat neustále hesla.

Výdrž baterie: nezklame

XPS 13 je především pracovní nástroj, kompaktní a vhodný pro cestování, a tak i výdrž baterie tomu musí odpovídat. Výdrž udávaná výrobcem je 11 hodin. Této hodnoty dosáhnete ale pouze s úsporným režimem, kdy je jas nastaven na polovinu hodnoty a také bez připojení k internetu. Spočívá tak pouze v práci s dokumenty. Při zapnuté Wi-Fi a běžné kancelářské práci jsme se dostali na hodnotu blížící se 7 hodinám.

Při plném zatížení všech komponent na maximum se výdrž razantně sníží a notebook se vypíná po necelých 2 hodinách. Z toho pohledu vypadá výdrž až děsivě nízká, ovšem při porovnání s konkurencí se jedná o očekávatelnou hodnotu. Většina uživatelů totiž bude notebook používat pro běžnou kancelářskou práci a 6-7 hodin je běžná hodnota. Při přehrávání streamovaného videa v rozlišení 1080p s jasem na střední hodnotě, tedy našeho standardizovaného testu, jsme se dostali téměř k 5 hodinám provozu.

Dell XPS 13 2015

Výdrž tedy splnila očekávání a notebook vám bude asistovat při práci poměrně dlouhou dobu. Tu vám pomůže ještě o něco prodloužit úsporný režim, který jas stáhne na polovinu a omezí výkon notebooku. Výdrž se tak prodlouží o přibližně jednu hodinu. Nelze vyloučit, že varianta s FullHD nedotykovým displejem vydrží o něco déle, avšak ani tento model nezklamal a výdrž hodnotíme jako dobrou.

udávaná výdrž 11 h
kanc. práce + Wi-Fi 408 min.
přehrávání stream. videa 285 min.
plná zátěž (FurMark) 115 min.

Závěr a konkurence : hlavně výjimečný

V závěru musíme uznat, že při testování si notebook vedl obstojně a splnil naše očekávání. Práce s ním je velice pohodlná a je vidět, že Dell si dal záležet s každým detailem. Vyzdvihnout musíme krásný displej a zejména minimální rámečky, díky kterým je notebook stejně malý, jako 11palcové modely. Solidní je také výkon a celková výbava, i když se musíte smířit s některými chybějícími konektory vzhledem ke kategorii ultrabooků, do které je notebook zařazen. Téměř neuvěřitelná je pak pevnost konstrukce, která se dnes již v takovéto kvalitě nevidí. Cena přesahující 40 000 Kč je sice vysoká, ale Dell jí zvládá obhájit více než dobře a navíc přidává skvělý design, který se vám jen tak neokouká a špičkovou konstrukci i rozměry, které z Dell XPS 13 dělají ideálního cestovního společníka.

Konkurence ve střední třídě je mnoho, ale připočteme-li vzhled a jedinečnost celého zařízení, pak už tolik protivníků nezbývá.

Ze stájí Applu bude jeho největším soupeřem MacBook Pro 2015 s 13palcovým displejem a Retina rozlišením. Nahrává mu plnohodnotný procesor Intel Core i5 nebo přítomnost Thunderboltu. Naopak má menší SSD úložiště, pouze 128 GB, a menší rozlišení displeje. Cena se pohybuje okolo 39 990 Kč.

TIP: Apple inovoval také stávající MacBook Air a Pro: jaké jsou změny?

MacBook Pro 13\" 2015

I Lenovo má svého hráče a v tomto případě je to ThinkPad Yoga, který oproti Dellu nabídne konvertibilní konstrukci. Displej má ale uhlopříčku 12,5" a FullHD rozlišení. Procesor je také nízkonapěťový Intel Core i7, avšak v o něco slabší konfiguraci. Integrovaná grafická karta také lehce pokulhává. Cenová relace je okolo 42 000 Kč.

TIP: Lenovo uvedlo nové ThinkPady Yoga: hned ve třech úhlopříčkách

Lenovo ThinkPad Yoga 12.5

Dalším hráčem je Toshiba Portégé Z30, která má sice pouze FullHD rozlišení, avšak potěší větší paměť RAM, a to 16 GB anebo větší kapacitou rychlého SSD disku s 512 GB. Navíc má i LTE modem. Její nevýhodou je ale slabší procesor a integrovaná grafická karta. Finální cena se pohybuje okolo 41 000 Kč.

TIP: Recenze Minitest Toshiba Portégé Z30-A-181: modem k nezaplacení

Toshiba Portégé Z30
dell-xps-13-2015
Klady
  • kompaktní rozměry
  • displej s minimálními rámečky
  • perfektní zpracování konstrukce
Zápory
  • umístění webkamery
  • chybí HDMI a LAN konektor
  • chudý obsah balení
Diskuze ke článku
Milan
Nejsem úplně odborník na IT.Když má dvakrát procesor 2,4 Ghz dá se to sčítat tak že to výjde na 4,8 Ghz?
vvv
HDMI sice nemá, ale má micro a dell prodává redukci.
iOSHater/AndroidHater
U DELLů jsem si všiml jednoho nepříjemného konstrukčního řešení a tím je umístění WiFi antény pod klávesnici a ne do víka displeje. Takže na to pozor, je třeba si to před koupí ověřit, jak to ten či onen model má řešeno, protože s anténou pod klávesnicí nebo dokonce pod deskou (jako to má nová řada Vostro), si AC standard moc uživatel neužije...
Jméno
Sorry, ale aby měl notebook za 40 000 kolem klávesnice bakelit... Navic na ultrabook se mi zda docela tlustý.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze