Dell koncept Luna je environmentální notebook, který drží pohromadě jen 4 šrouby

Dell koncept Luna je environmentální notebook, který drží pohromadě jen 4 šrouby
Fotografie: Dell
  • Deska s plošnými spoji je vyrobena na biologické bázi z lněných vláken
  • Základní deska je oproti modelu Dell Latitude 7300 Anniversary Edition o 75 % menší
  • Šasi je vyrobeno z lisovaného recyklovaného hliníku

Že to Dell myslí s environmentálně přívětivými produkty opravdu vážně dokazuje i nový koncept Luna. Jedná se o netradiční notebook, který si klade za cíl být menší zátěží pro životní prostředí a zároveň poskytnout chytrá řešení pro snadno údržbu i opakované použití komponent, čímž má výrazně snížit uhlíkovou stopu.

Hlavní komponenty drží u sebe pouze čtyři šrouby, základní deska je oproti modelu Dell Latitude 7300 Anniversary Edition menší o 75 %

Jako měřítko „environmentálnosti“ při navrhování konceptu Luna byl zvolen model Dell Latitude 7300 Anniversary Edition, oproti kterému má mít Luna až o 50 % menší uhlíkovou stopu. Zároveň prošla zásadní změnou vnitřní architektura. Došlo například ke zmenšení základní desky o 75 %, jelikož právě ona může být jednou z energeticky nejnáročnějších komponent při výrobě. Změnilo se také vnitřní uspořádání. Umístění základní desky na horní kryt (dále od baterie) umožňuje lepší pasivní chlazení a mohlo by zcela eliminovat potřebu aktivních ventilátorů, což by také přispělo k úspoře energie a prodloužilo životnost baterie.

Deska s plošnými spoji je vyrobena na biologické bázi z lněných vláken a ve vodě rozpustného polymeru.

Výrazně se snížil i počet šroubků – desetinásobně, tedy na pouhé čtyři. Ani tím však Dell nekončí. Komponenty, které byly dříve lepené, jsou nyní spojené mechanickými prvky, což usnadňuje přístup a zrychluje práci při servisu nebo výměně dílů. Nová deska s plošnými spoji (neboli „PCB“) na biologické bázi je vyrobena z lněných vláken a ve vodě rozpustného polymeru jako lepidla. Pozoruhodné je, že lněné vlákno zde nahrazuje tradiční plastové lamináty. Inovativní konstrukce displeje využívá méně vrstev, má tedy i menší spotřebu. Šasi je vyrobeno z lisovaného recyklovaného hliníku, přičemž stroje na jeho výrobu pohání energie z vodních elektráren, čímž opět klesá množství odpadu stejně jako uhlíková stopa.

Dell koncept Luna

Dell Luna je prozatím pouze koncept, na kterém si designéři mohou vyzkoušet, co všechno je na poli udržitelnosti možné, a není určen pro sériovou výrobu a prodej. Přesto je velmi pravděpodobné, že poznatky a výstupy z něj budou velmi brzy zakomponovány do nových produktových řad výrobků od společnosti Dell, které tak budou nejen více šetrné k přírodě, ale rovněž by mohly umožnit velmi snadnou uživatelskou výměnu komponent.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze