ČTÚ se nelíbí neefektivní hospodářská soutěž u mobilních služeb

2
ČTÚ se nelíbí neefektivní hospodářská soutěž u mobilních služeb
  • Český telekomunikační úřad možná zavede regulaci velkoobchodního trhu s mobilními službami
  • Připouští ji tříkriteriální test zaměřený na mobilní data

Český telekomunikační úřad zahájil veřejnou konzultaci závěrů vyhodnocení testu tří kritérií velkoobchodního trhu přístupu k mobilním službám, se zaměřením specificky na mobilní datové služby. Tříkriteriální test je nutnou podmínkou pro možnost budoucí regulace velkoobchodního trhu.

Dosavadní závěry testu ukazují na kumulativní splnění všech tří kritérií, když účinnějšímu rozvoji konkurenčního prostředí brání tržní problémy především v segmentu rezidentních zákazníků (domácnosti). Na základě toho ČTÚ dospěl k závěru, že velkoobchodní trh je vhodným pro regulaci ex ante, a proto jej navrhuje zařadit do seznamu relevantních trhů. ČTÚ se svým hodnocením seznámil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, s nímž v otázce hodnocení situace na mobilním trhu úzce spolupracuje.

Zdroj: ctu.cz

Diskuze ke článku
anonym
i kdyby to mohlo mít nějaký výsledek, stejně by se to táhlo roky
Blue Sun
Blue Sun
A jak by si urad tu konkurenci predstavoval na trhu, kde uz ze same podstaty nabizenych sluzeb ani konkurence byt nemuze?
Mame tri sitove operatory s plusminus podobnymi nabidkami. Vcelku snadne, trh ma urcite moznosti co nabizet a operatori to musi nabizet, jinak prijdou o zakazniky a zkrachuji. Mame zhruba desitku velkych a pres stovku malych virtualu, kde je tam prostor pro dalsi? Ja vidim jen prostor pro redukci trhu, ne pro dalsi konkurenci. Jedine, co by urad mohl skutecne resit, je role statu v tomhle prostredi. To, za kolik drazi licence, jake ma podminky, kolik rocne stoji drzeni tech pasem a podobne.
Problemy jsou jinde, nez tam, kam urad v ramci predvolebni bramboracky kouka.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze