Čtete zprávy skrze Facebook? V Austrálii to již není možné

Čtete zprávy skrze Facebook? V Austrálii to již není možné
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Důvodem je chystaný zákon, který má přinutit společnosti platit za příspěvky
  • V Austrálii tak není možné sdílet žádné příspěvky odkazující na zpravodajská média
  • Facebook vše odůvodňuje tím, že naopak pomáhal médiím vydělávat

Do křížku s australskou vládou se před časem dostal samotný Google. Důvodem byl chystaný zákon, který má velké společnosti donutit platit vydavatelstvím poplatky za sdílení jejich zpráv. V praxi je totiž poměrně běžné, že nejen titulky, ale i část obsahu článku, může uživatel vidět přímo skrze vyhledávání Google, případně ve formě sdíleného příspěvku na Facebooku. To se australským zákonodárcům nelíbí a připravují proto patřičná opatření.

Zcela po svém se počínaje dnešním dnem zařídil Facebook, který o svém postupu informoval na oficiálních stránkách. Ode dneška Facebook zcela zablokoval sdílení jakýchkoliv příspěvků se zpravodajským obsahem, a to pro uživatele i samotná vydavatelství. Abychom si vše zcela přiblížili, představte si, že otevřete Facebook a již neuvidíte žádné nové zprávy od vydavatelství, která sledujete.

Facebook vše odůvodnil tím, že Austrálie vůbec nepochopila dnešní vztahy mezi sociálními sítěmi, dalšími technologickými společnostmi a vydavateli zpravodajského obsahu. Zatímco Austrálie a tamní vydavatelství se cítí spíše ochuzeni o možný zisk, uživatelé se totiž podstatné věci mohou dočíst skrze Google či Facebook, argumentují zástupci Facebooku v podstatě pravým opakem. V průběhu loňského roku Facebook vygeneroval 5,1 miliardy bezplatných doporučení směrem k australským vydavatelům v hodnotě 407 miliónů australských dolarů, což je bezmála 7 miliard korun. Pro samotný Facebook je pak zisk ze zpravodajských příspěvků zcela minimální, neboť tvoří pouze 4 % jeho obsahu.

Ve svém prohlášení Facebook zmiňuje, že poslední tři roky se snažil o spolupráci s australskou vládou, avšak současný výsledek nic ze spolupráce nezohledňuje. Výsledkem údajně je, že by měl být Facebook penalizován za obsah, který nevytvořil a ani o něj nijak nežádal. Zobrazení zpravodajských příspěvků je vždy v režii samotných vydavatelství, případně konkrétních uživatelů, kteří je sdílí. Dopady kroků Facebooku může pocítit zcela každý, neboť ze sítě zmizí veškeré příspěvky, které byly sdíleny z australských vydavatelství.

Agentura Reuters informuje, že krok Facebook již ostře kritizoval australský předseda vlády, Scott Morrison, který uvedl, že akce Facebooku je arogantní a především bez předchozího varování. Morrison poukázal na to, že ze sítí zmizely veškeré zprávy, a to včetně bezpečnostních a zdravotních opatření. Krok údajně jen potvrzuje obavy z velkých internetových společností, které dle slov Scotta Morrisona mají pocit, že stojí nad vládami jednotlivých zemí. Facebook nicméně uvedl, že „odstřihnutí“ některých zdravotnických úřadů a jejich zpráv byl pouze omyl, který již vyřešil.

Stáhnout Facebook

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze