ČR je 5. evropskou zemí nejčastěji napadanou kyberútoky

ČR je 5. evropskou zemí nejčastěji napadanou kyberútoky
Fotografie: pixabay.com
  • Naopak Slovensko v tomto ohledu patří mezi nejbezpečnější země
  • Jaké cesty kyberzločinci k šíření malwaru používají mohou do značné míry ovlivnit velké korporace jako Microsoft

Check Point Research zveřejnil Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého vládl malwaru v dubnu pokročilý modulární trojan Emotet. Emotet v březnu využíval k šíření nejrůznější kampaně s velikonoční tematikou a měl dopad na více než 10 % organizací. V dubnu se jeho vliv trochu propadl, jedním z důvodů může být i rozhodnutí společnosti Microsoft zakázat makra spojená se soubory Office. Podle některých zpráv proto Emotet nyní využívá novou techniku a šíří se pomocí nebezpečných e-mailů obsahujících odkaz na službu OneDrive. Jakmile Emotet pronikne do počítače, může škodit nejrůznějšími způsoby, jeho provozovatelé totiž nabízí své služby na darknetu dalším hackerům. V minulosti jsme mohli vidět třeba spolupráci mezi Emotetem, Trickbotem a ransomwarem Ryuk. Nyní mohou nabízených služeb využít i další kyberzločinci a proniknout se svými hrozbami, bankovními trojany, špionážními malwary nebo třeba ransomwarem, do počítačů infikovaných Emotetem.


Na konci března byly také objeveny kritické zranitelnosti Spring4Shell v Java Spring Framework. Kyberzločinci se nyní snaží zneužít zranitelnosti k posilování nebezpečného IoT botnetu Mirai, který je používán například k DDoS útokům. Výzkumný tým zároveň upozorňuje, že největšímu množství kyberútoků čelí nadále vzdělávací a výzkumné instituce. Následují vládní a vojenský sektor, poskytovatelé internetových služeb a poskytovatelé spravovaných služeb.

Vydán byl i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika se v dubnu dále držela mezi nebezpečnými zeměmi, patřila jí celosvětově 26. pozice a 5. mezi evropskými zeměmi. Jedna česká organizace čelila v dubnu v průměru 1 800 kyberútokům za týden, přitom evropský průměr se pohybuje okolo hranice 1 100 útoků za týden. Naopak Slovensko se umístilo až ke konci tabulky a na 84. místě patří mezi bezpečnější země. První, tedy nejnebezpečnější, místo obsadilo znovu Mongolsko.


Kybernetické hrozby se neustále vyvíjí a velké korporace, jako je Microsoft, mohou ovlivnit, jaké cesty kyberzločinci k šíření malwaru používají. Patrné je to nyní například u Emotetu, který začal používat novou techniku,“ říká Tomáš Růžička, SE Team leader z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies. „V dubnu jsme viděli také nárůst útoků zneužívajících zranitelnost Spring4Shell. Ačkoli zatím není ani v Top 10 zranitelností, jen za první měsíc bylo touto hrozbou zasaženo více než 35 % organizací po celém světě, a proto očekáváme, že v následujících měsících riziko poroste.

Check Point analyzoval i malware útočící na podnikové sítě v České republice. V dubnu byl malware vzácně vyrovnaný, dokonce oslabil i jinak dominantní Emotet. České organizace tak musely čelit daleko variabilnějším hrozbám. Od začátku roku vidíme výrazně nadprůměrný počet kryptominerových útoků na české sítě a v dubnu vzrostlo také množství ransomwarových útoků.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze