Co umí iOS 11? Zjistěte s námi, co se na podzim naučí vaše iPhony a iPady

10
Co umí iOS 11? Zjistěte s námi, co se na podzim naučí vaše iPhony a iPady
  • Minulý měsíc Apple představil iOS 11, ostrá verze dorazí na podzim
  • Novinek je skutečně mnoho, značné množství jich míří na iPad
  • Za pozornost stojí i ARKit, skrze který Apple rázem dostane rozšířenou realitu na miliony zařízení

Minulý měsíc Apple představil novou verzi systému pro iPhony a iPady a nyní je již k dispozici veřejná betaverze. Ačkoli se tedy systém má v ostré verzi na zařízení uživatelů dostat až na začátku podzimu, již nyní je možné si jej vyzkoušet a osahat si novinky.

Na první pohled není změn až tak moc, ale zdání klame. iOS 11 je možná nejambicióznější aktualizací od dob iOS 7, kdy firma přišla s radikálním redesignem prostředí. Aktualizace totiž přichází jednak s podstatnými vylepšeními pro iPad, ale také si klade za cíl přinést rozšířenou realitu na miliony zařízení po celém světě. Podívejme se ale na novinky postupně.

Ovládací centrum a oznámení

Ačkoliv se celkové vzezření systému příliš nezměnilo, dvě podstatné oblasti uživatelského prostředí se proměnily značně. Nový design mají oznámení a Ovládací centrum. Co se týče oznámení, Apple sjednotil jejich chování. Ať už tedy k oznámení přistupujete na zamčené obrazovce, nebo stažením horní vysouvací lišty, získáte naprosto totožný seznam upozornění.

Jakmile se k notifikacím jedním či druhým způsobem dostanete, uvidíte výčet těch, které na telefonu přibyly od chvíle, kdy jste na telefon naposledy koukali. Švihem prstu se pak dostanete i k ostatním upozorněním, se kterými jste se ještě nevypořádali.

iOS 11 – Notifikace

Pokud chcete notifikaci odmítnout nebo na ní třeba odpovědět, kontextovou nabídku vyvoláte dlouhým stiskem či za použití 3D Touch. Pokud chcete otevřít aplikaci, ke které upozornění patří, postačí na notifikaci klepnout. K dispozici je pak i tlačítko pro hromadné smazání všech upozornění, ale je o něco méně nápadné než dříve.

Ještě větší změny se odehrály v Ovládacím centru, které Apple kompletně přepracoval. Místo poměrně omezené nabídky přepínačů a ovladače hudebního přehrávače, který byl umístěn na vedlejší obrazovce, uvidíte jednolitý pás rychlých voleb. Velkou výhodou navíc je, že tyto volby jsou přizpůsobitelné uživatelem.

iOS 11 – Ovládací centrum

Mezitímco doposud byly uživateli k dispozici čtyři přesně dané zrychlené volby (svítilna, minutka, kalkulačka a fotoaparát), nyní lze do Ovládacího centra navolit mnohem více zkratek a mít tak možnost rychle zapnout například režim nízké spotřeby, zvětšit text, napsat rychlou poznámku nebo třeba spustit nové funkce v podobě nahrávání obrazovky iPhonu či režimu „Při řízení nerušit“ (Do Not Disturb While Driving). O těchto novinkách ale bude ještě řeč. Přímo z Ovládacího centra lze pak spustit i ovladač Apple TV, což je velice praktické.

S přepínači v Ovládacím centru se dá pracovat pomocí 3D Touch, kdy hlubší stisk na ovládací prvky vyvolává další možnosti. Na zařízeních bez podpory 3D Touch do jisté míry uživateli poslouží delší stisk.

Screenshoty, PDF a anotace

Dalším vylepšením, které stojí za pozornost, je možnost rychle upravovat a sdílet screenshoty displeje. Jakmile snímek obrazovky pořídíte (současným stisknutím zamykací klávesy a tlačítka Home), uvidíte ve spodní části displeje jeho náhled. Pořídíte-li screenshotů více, budou se vám náhledy hromadit. Poté stačí na náhledy klepnout a okamžitě se před vámi otevírá možnost snímky snadno ořezávat, upravovat a rovnou i sdílet. Podstatnou novinkou je pak také možnost displej iPhonu nahrávat.

iOS 11 – anotace

Pozitivní je, že možnost snadno a rychle upravovat obrázky se netýká jen screenshotů. V iOS 11 je snadné libovolný obsah (např. webové stránky) skrze tlačítko pro sdílení exportovat do PDF a následně bleskově upravovat. Po ruce máte řadu intuitivních nástrojů pro různé zvýrazňování obsahu, podtrhávání, kreslení šipek a podobně. Takovéto úpravy se mohou hodit a díky novinkám v iOS 11 se často obejdete bez specializovaných aplikací. Velice zajímavá je tato funkce přirozeně na iPadu, zvláště za použití Apple Pencil.

Apple celkově zapracoval na tom, aby byl jeho stylus Apple Pencil, který prodává k iPadům Pro, lépe použitelný napříč systémem. Pokud například na zamčenou obrazovku iPadu dvakrát poklepáte pomocí Apple Pencil a začnete kreslit, bleskově si vytvoříte poznámku, která je navíc zpracována pomocí technologie OCR. Ručně psané poznámky tak můžete později snadno vyhledávat.

iOS 11 – skenování dokumentu

Když už jsme u Poznámek, Apple do nich integroval možnost skenovat dokument. Fotoaparát list papíru, účtenku či útržek sám rozezná a hezky ořízne, přičemž následně máte opět okamžitě k dispozici možnost anotovat dokument za pomoci již popsaných nástrojů. Vylepšení v rámci iOS 11 vedou k tomu, že uživatel mnoho každodenních úkonů udělá rychleji, pohodlněji a bez nutnosti stahovat specializované aplikace.

Další menší vylepšení

Změny se týkají i fotografií. Ty jsou nyní ukládány v novém formátu, díky kterému obrázky zabírají méně místa. Vylepšeny byly i živé obrázky Live Photos. U těch si nově uživatel může vybrat jiný titulní obrázek, takže pokud se vám stane, že spoušť fotoaparátu nestisknete v tu pravou chvíli, ještě není nic ztraceno. Live Photos můžete navíc obohatit i o řadu efektů, takže si s nimi užijete zase o něco více legrace.

Za pozornost stojí i vylepšení internetového prohlížeče Safari, který nyní umí zamezit webovým stránkám sledovat vaše chování. Díky tomu vás již nebudou dlouhé týdny pronásledovat reklamy na konkrétní produkt, který jste si na internetu jednou prohlédli. Zajímavý je také nový jednoruční mód klávesnice, který vám nahustí písmenka k jedné straně displeje tak, abyste mohli snáze psát jedním palcem.

iOS 11 – Další střípky

Zprávy iMessage jsou v iOS 11 synchronizovány do iCloudu, takže své konverzace najdete na všech zařízeních, ke kterým jste přihlášeni skrze Apple ID. Skrze iMessage lze navíc nově jednoduše posílat peníze kamarádům prostřednictvím Apple Pay. U nás však bohužel tato služba prozatím nefunguje, takže si přirozeně neužijeme ani tuto novinku.

V našich zeměpisných a jazykových podmínkách se naopak hodí novinka, díky které je možné komunikovat s hlasovou asistentkou Siri zadáváním textu na klávesnici. Pokud vám tedy Siri někdy nerozumí kvůli nedokonalé výslovnosti, nebo zkrátka nechcete mluvit na veřejnosti do telefonu, jistě tuto možnost uvítáte. Siri se vedle toho naučila i překládat pro vás nadiktovaný text z angličtiny do několika světových jazyků. Prozatím je k dispozici čínština, španělština, francouzština, němčina a italština.

iOS 11 – SIri

Bezpečnosti za volantem prospívá novinka s názvem „Při řízení nerušit“. Jedná se o rozšíření funkce „Nerušit“, díky které si můžete vypnout veškerá zvuková i vizuální upozornění manuálně, nebo dle daného časového rozvrhu. Novinka funguje tak, že vám upozornění nebudou chodit v momentě, kdy je váš telefon připojen k Bluetooth automobilu.

iOS 11 – Nerušit při řízení

Pokud vás někdo v takové chvíli volá, dovolá se vám jen tehdy, když máte v autě hands-free umožňující hovor přijmout bez toho, abyste museli telefon uchopit. Kontaktuje-li vás někdo zprávou, přijde mu zpět automatická odpověď o tom, že řídíte. Tuto odpověď si můžete sami nastavit a odesílat ji jen konkrétním kontaktům či skupinám kontaktů. Šikovné pak je, že pokud vás protistrana potřebuje kontaktovat opravdu nutně, stačí, aby odeslala zprávu obsahující heslo „urgent“. V takové případě vás telefon upozorní.

Novinky pro iPad

Multitasking a nový dock

Jak již bylo naznačeno, asi největší novinky v iOS 11 se týkají iPadu. Na tabletech Applu je práce s více aplikacemi opět o něco lepší, za což může mimo jiné i nový dock. Spodní panel s nejpoužívanějšími aplikacemi je nyní podobný tomu na Macu a dát si do něj můžete až 13 položek. Další tři místa jsou pak vyhrazena pro tři naposledy použité aplikace. Obrovskou výhodou nového docku je ale fakt, že je neustále k dispozici. Vysunout si ho ze spodní části obrazovky můžete kdykoli.

iOS 11 – Dock

Dock díky tomu hraje v multitaskingu důležitou roli, protože druhou aplikaci můžete spouštět rovnou z něj. Stačí z něj přetáhnout ikonu kýžené aplikace na pravou či na levou polovinu displeje, čímž aplikaci spustíte ve zmenšeném oknu v režimu Slide Over a následně ji snadno roztáhnete na polovinu displeje tak, aby fungovala paralelně vedle té, která již běží.

iOS 11 – Přepínač aplikací

Nový přepínač aplikací již nezobrazuje jednotlivé aplikace v horizontálním pásu jako dříve, ale okna běžících aplikací vám nabízí v mřížce. Kromě jednotlivých položek zde navíc najdete i již předpřipravené dvojice aplikací, které obvykle používáte v režimu Split View. Velice zajímavé pak je, že na iOS 11 můžete spustit až tři aplikace najednou. V režimu Split View se dvěma aplikacemi máte totiž ještě možnost z docku si vyzvednout aplikaci třetí, a to v režimu plovoucího okna Slide Over.

Drag & drop a aplikace Files

S multitaskingem souvisí i další novinka, kterou je možnost kopírování a přenášení obsahu prostým gestem drag & drop. Z aplikace do aplikace tak můžete snadno přenášet fotografie, text, odkazy a podobně. Položky lze navíc přenášet i hromadně. Postačí podržet jeden prst na vybrané položce a následně k ní druhým prstem přidávat další. Položky se pak seskupují do jednoho balíčku, se kterým můžete dále pracovat. Položku (či skupinu položek) můžete nést na prstu napříč prostředím a přesouvat je můžete i mezi paralelně běžícími aplikacemi v režimu Split View.

iOS 11 – Drag & drop

S přetahováním obsahu souvisí i zbrusu nová aplikace Files, která umožňuje snadný přístup k souborům ve vašem iPadu, na iCloud Drive, ale i třeba na populárních cloudových úložištích, jako je Dropbox, Google Drive, OneDrive a podobně. iOS je stále uzavřený systém a ani v nové aplikaci Files se samozřejmě nedostanete k systémovým souborů a složkám v běžném „windowsovkém“ smyslu slova. I doteď navíc byla k dispozici aplikace iCloud Drive, takže se nejedná o tak obrovskou změnu. Novinka Files je ale o mnoho otevřenější. V rozhraní aplikace navíc můžete soubory snadno označovat pomocí barevných štítků, stejně jako ve Finderu na Macu.

iOS 11 – FIles

Při přetahování souborů z Files do jiné aplikace, nebo z aplikace do Files opět oceníte i nový dock, díky kterému se mezi jednotlivými okny lze snadno pohybovat.

ARKit

Velkou budoucnost vidí Apple v rozšířené realitě (AR = augmented reality), čehož je důkazem i právě iOS 11. Rozšířená realita není ničím novým, ale díky systému, který v ostré verzi vyjde na podzim, se rázem dostane do rukou milionů lidí po celém světě. Postará se o to platforma ARKit, díky které budou moci vývojáři snadno vytvářet aplikace pro iOS, jež budou AR využívat.

Apple AR Kit

V praxi to znamená, že budou přicházet aplikace, které uživateli umožní obohatit si realitu skrze fotoaparát iPhonu či iPadu o modely 3D objektů. ARKit snímá vaše okolí pomocí kamer a pohybových senzorů, čímž dokáže zachytit geometrii i světlo v různých scénách. Díky tomu pak aplikace využívající ARKit dokáží například i přichytit virtuální objekt na zem. Ten pak na daném místě zůstane, i když se s hledáčkem otočíte jinam.

Na speciální aplikaci již pracuje švédská nábytkářská firma IKEA, který vám umožní vyzkoušet si, jak bude vypadat nový nábytek ve vašem bytě ještě před tím, než si ho objednáte. V oblasti nakupování je ostatně potenciál AR obrovský. Možností využití je ale více, ať už v oblasti mapování a navigace, při měření, v herním průmyslu či třeba ve vzdělávání.

Dostupnost

Co se týče dostupnosti iOS 11, systém by měl v ostré verzi přijít začátkem podzimu. Dostupný bude pro následující zařízení:

Diskuze ke článku
Tom Sedli
Tom Sedli
Je sice pěkně, že se snaží Ovládací centrum obohacovat o nové funkce, ale ten nový vzhled je neskutečně ošklivý. Připomíná mi to to levné, jednoduché prostředí z levných hodinek a mobilů pro seniory.
TojeToho
"radikálním redesignem prostředí"
Kde konkrétně došlo na radikální redesign prostředí? Krom ovládacího centra?
venca
todle uz sem mel z jailbreak u ip4 ale ok

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze