Co nás nejvíce zaujalo na veletrhu CES 2018

1
Co nás nejvíce zaujalo na veletrhu CES 2018
  • Z telefonů zaujalo Sony či speciality ve stylu starých PDA a mobil s projektorem
  • Mezi novinkami se vyhřívalo hned několik zajímavých konvertiblů od ASUSu či Dellu
  • Velmi se nám zamlouvalo vylepšení headsetu HTC Vive

Lasvegaský veletrh CES 2018 je již minulostí a my máme možnost se za novinkami ohlédnout či rovnou vybrat ty, které nás zaujaly nejvíce. Pakliže fandíte především mobilním telefonům, může se vám jevit letošní ročník CESu poněkud chudý. Dnešní ohlédnutí proto rozdělujeme do tří částí. V té první vybereme tři zástupce ze segmentu chytrých telefonů. Druhá část si vezme na starost tablety, notebooky či jejich křížence a nakonec zabrousíme i mezi gadgety.

Na samotný úvod si ale veletrh přibližme řečí několika zajímavých čísel. Letošního 51. ročníku se účastnilo více než 3 900 vystavovatelů, kteří své produkty demonstrovali na ploše 2,75 miliónů m². Šlo o vůbec největší plochu pro vystavování v historii veletrhu. V Las Vegas nemají prostor jen velcí a známí výrobci. Letos mohli návštěvníci vidět hned 900 různých startupů. Během konání veletrhu bylo do světa vysláno celkem 860 732 tweetů, které se veletrhu týkaly. Více než 450 tisíc tweetů pak přímo obsahovalo hashtag #CES2018.

Mobilní telefony

Sony

Klasickou tiskovou konferenci hned s několika novinkami mělo japonské Sony. Nedočkali jsme se sice vlajkové lodě, ta dorazí zřejmě až v únoru, avšak i tak si premiéru odbyl hned trojlístek nových telefonů. Dočkali jsme se již třetí generace modelů Xperia XA, které se chlubí velkými displeji či zaměřením na selfie fotoaparáty. Ani letošní rok nebude výjimkou a poctivou střední třídu má Sony pokrytou. Důležitým aspektem novinek je jejich povedený vzhled, který dokáže zaujmout. Jedním dechem dodejme, že i vyvážit poněkud vyšší cenu.

Sony Xperia XA2 Ultra

Japonský výrobce neváhal a ukázal rovnou i základ svého portfólia pro letošní rok, kterým se stane Xperia L2. Ta nadále ctí konzervativní vzhled a nijak zásadně se neodlišuje od své předchůdkyně. Velmi bude záležet, jak se výrobci podaří optimalizovat prostředí a jak se povede fotoaparát. Bez šance však rozhodně není, neboť ji do karet hraje poměrně originální vzhled.

Moviphone

Zajímavý počin předvedl výrobce Wireless Mobi Solutions. Na první pohled ukázal obyčejný černý smartphone s Androidem a 5,5palcovým Full HD displejem. V horní části se však nachází integrovaný projektor. Tato málo vídaná věc se výrobci povedla velmi dobře integrovat a současně má uživatel k dispozici i velice slušně vybavený chytrý telefon.

Moviphone

ASUS

Jeden přírůstek jsme zaregistrovali také mezi řadu ZenFone od ASUSu. Novinka ZenFone Max Plus (M1) disponuje protáhlým displejem o poměru stran 18:9 a úhlopříčkou 5,7 palce. Do střední třídy přináší ASUS poctivé zpracování nebo velmi malou tloušťku.

ASUS ZenFone Max Plus (M1)

Notebooky a tablety

Dell XPS 13

Na stánku Dellu jsme se mohli pokochat další generací modelu XPS 13, která je opět tenčí a zaujme především minimálními rámečky kolem zobrazovače. Ačkoliv má notebook 13palcový displej, velikostí odpovídá spíše 11palcovým modelům. Opřít se přitom můžete o nekompromisní výbavu.

Dell XPS 13 (2018)

Acer Swift 7

Neméně zajímavý je Swift 7 od Aceru, který se může pyšnit titulem nejtenčí na světě, v pase totiž nemá ani 9 milimetrů. Přesto se chlubí velmi výkonným hardwarem nebo podporou LTE skrze eSIM.

Acer Swift 7

Lenovo Miix 630

Konvertibilní tablet od Lenova poukazuje na nově začínající éru. V jeho útrobách se totiž nachází doposud takřka výhradně mobilní Snapdragon 835. Ten již zajistí dostatek výkonu a díky své úspornosti i skutečně dlouhou výdrž na jedno nabití, což je u zařízení tohoto typu klíčové.

Lenovo Miix 630

Gadgety

HTC Vive Pro

Mezi headsety pro virtuální realitu lze řešení od HTC považovat za jedno z nejlepších. Na letošním CESu byla k vidění aktuálně nejlepší verze. Výrobce přepracoval uchycení a headset mnohem lépe drží na hlavě. Podstatnější je však výrazně vyšší rozlišení, z čehož pramení mnohem lepší zážitek z virtuální reality. V neposlední řadě se dostalo i na kvalitnější sluchátka.

HTC Vive Pro
HTC Vive Pro

Lenovo Mirage Solo a Mirage Camera

Virtuální realitu jsme si užili také s Lenovem. Mirage Solo jsou první brýle od výrobce s platformou Daydream a chlubí se velmi slušným rozlišením a příjemně se nosí, ačkoliv jde spíše o základní virtuální realitu s procesorem Snapdragon. Další novinka Mirage Camera nabízí dva fotoaparáty a možnost pořizovat panoramatické snímky.

Lenovo Mirage Solo a Mirage Camera
Lenovo Mirage Solo a Mirage Camera

Gemini

Na závěr jsme si nechali velkou zajímavost britského původu. Na veletrhu bylo představeno zcela nové zařízení, které jakoby přímo navazovalo na éru přenosných počítačů PDA. Nabízí rozevírací konstrukci, pod kterou se nachází velký dotykový displej a pohodlná klávesnice. Výbava je velice slušná a uspokojit by měla i náročného manažera. Uživatel si dokonce může vybrat při spuštění mezi Androidem a Linuxem.

Planet Computers Gemini