Čistý Android, nebo tři foťáky? Nokia 7.1 vs. Samsung Galaxy A7 (2018)

Duel
36
Čistý Android, nebo tři foťáky? Nokia 7.1 vs. Samsung Galaxy A7 (2018)
  • Střední třída je na českém trhu bohatší o dvě zajímavé novinky
  • Rozhodli jsme se proto Nokii 7.1 a Samsung Galaxy A7 (2018) postavit proti sobě
  • Každý míří na trochu odlišnou cílovou skupinu, avšak za podobnou cenu

Do střední třídy v průběhu října přibyla dvojice cenově blízkých novinek od zavedených výrobců. Jedná se o Nokii 7.1 a Samsung Galaxy A7 (2018). Finka sází na konzervativní vzhled a čistý Android. Jihokorejec oponuje svěžím vzhledem a lákavými třemi fotoaparáty. Která ze dvou novinek se vyplatí více?

Nokia 7.1 a Samsung Galaxy A7 (2018)
Nokia 7.1 Samsung Galaxy A7 (2018)
Rozměry 149,7 × 71,2 × 8 mm 159,8 × 76,8 × 7,5 mm
Hmotnost 160 gramů 168 gramů
Úhlopříčka displeje 5,84 palců 6 palců
Rozlišení displeje 2 280 × 1 080 px (432 PPI) 2 280 × 1 080 px (411 PPI)
Výřez v displeji ano ne
Procesor Qualcomm Snapdragon 636 Samsung Exynos 7 Octa
Operační paměť 3 GB 4 GB
Interní paměť 32 GB 64 GB
Operační systém Android 8.1 Oreo Android 8.0 Oreo
Čtečka otisků prstů ano – na zadní straně ano – na pravém boku
Hlavní fotoaparát duální – 12 Mpx (f/1.8) trojitý – 24 Mpx (f/1.7)
Čelní fotoaparát 8 Mpx 24 Mpx
Baterie 3 060 mAh 3 300 mAh
Cena 8 790 Kč 8 990 Kč

Nokia 7.1 versus Samsung Galaxy A7 – srovnání

TIP! Podívejte se na kompletní srovnání v našem katalogu

Design, zpracování, ovládání

Pokud jde o designový směr, jde si každý telefon vlastním směrem. Nokia je dostupná pouze v jedné barvě a oslovovat bude především konzervativněji smýšlející jedince. Samsung míří spíše na mladší uživatele, což platí především o modré variantě. Ergonomie je rovněž rozdílná. Nokia je kromě tloušťky menší i užší, což výrazně přispívá k pohodlnějšímu držení. Boky má navíc Nokia zcela rovné a nikoliv výrazně zaoblené, jako můžeme vidět u Samsungu.

Konstrukční zpracování přihrává body pro Nokii. Působí bytelnějším dojmem a subjektivně nabudete pocitu, že by mohla přežít nějaký ten pád. Oba telefony přitom mají kovový rám a skleněné plochy na obou stranách.

Důležité je rovněž pohodlí při ovládání, které hraje do karet opět Nokii 7.1. Precizně zpracována tlačítka po pravém boku mají ideální zdvih i odezvu. Čtečka je sice na zadní straně, ale reaguje o něco spolehlivěji než boční čtečka na Samsungu. U telefonu Galaxy jsou navíc nevhodně umístěná i tlačítka ovládání hlasitosti.

Nokia 7.1 Samsung Galaxy A7 (2018)
Průběžný stav 1 bod 0 bodů

Displej

V případě displejů na sebe svou pozornost strhává Samsung. Jeho Super AMOLED panel je větší, bez výřezu a skvěle využívá funkce Always-on. Zobrazovač u Nokie není nijak špatný, právě naopak. Na Samsung však přeci jen ztrácí. Podporuje navíc pouze funkci ambientního displeje, který absenci LED diody nevynahradí. Rozhodně hůře než Always on u Samsungu. V případě jemnosti se oba telefony chlubí Full HD+ rozlišením, takže jemnost je více než dostatečná.

Nokia 7.1 a Samsung Galaxy A7 (2018)
Nokia 7.1 Samsung Galaxy A7 (2018)
Průběžný stav 1 bod 1 bod

Zvuk

Zvukově ani jeden telefon mnoho parády neudělá, oba spoléhají výhradně na jeden reproduktor na spodní hraně. Výstup do sluchátek je pak klasický a nechybí 3,5mm jack. V případě obou smartphonů získáte v prodejním balení také základní pecková sluchátka. Kvalitou jsou velmi blízká, ale v uších o něco lépe sedí ty od Samsungu.

Nokia 7.1 Samsung Galaxy A7 (2018)
Průběžný stav 1 bod 1 bod

Baterie

Samsung se může pochlubit silnější baterií, avšak nejde o dramatický rozdíl. Při běžné praxi zaznamenáváme o nepatrně lepší výdrž spíše u Nokie 7.1. Pro oba telefony však platí, že při střídmém používání internetových funkcí se lze dostat na dvoudenní výdrž. Nabití trvá přibližně dvě hodinky u obou. I v této části tak nebudeme sahat k udělení bodů, neboť jsou výkony velice vyrovnané.

Nokia 7.1 Samsung Galaxy A7 (2018)
Průběžný stav 1 bod 1 bod

Výkon

Výkon obou zařízení dosahuje podobných hodnot, což dokazují i výsledky benchmarků. Oba telefony se totiž chlubí osmijádrovými procesory. Samsung v této oblasti přeci jen strhává vítězství na svou stranu. Má nejen více operační paměti (4 GB oproti 3 GB), ale především dvojnásobně velké úložiště (64 GB oproti 32 GB), a to se počítá. Podpora paměťových karet je samozřejmostí. V tomto střetnutí sil dáváme bod jednoznačně Galaxy A7.

Benchmark testy
Nokia 7.1 Samsung Galaxy A7 (2018)
Průběžný stav 1 bod 2 body

Uživatelské prostředí

Běžní uživatelé budou nejvíce hledět na prostředí a jeho chod. Oba rivalové spoléhají na osmičkový Android. Zatímco Samsung používá svou nadstavbu, Nokia je věrná takřka čistému Androidu a chlubí se nejnovějšími bezpečnostními záplatami. Která cesta je lepší, je velmi subjektivní záležitostí. Nezpochybnitelným faktem však je, že zatímco prostředí Nokie nám funguje zcela bez problémů a svižně, u Samsungu jsme se drobnými záseky setkali.

Lépe optimalizované prostředí a jasně dané vyhlídky na budoucí aktualizace přiřkly bod Nokii.

Nokia 7.1 Samsung Galaxy A7 (2018)
Průběžný stav 2 body 2 body

Fotoaparáty

Nokia vsadila na duální fotoaparát s 12 megapixely, kdy sekundární kamerka je zde pro potřeby bokeh efektu. Samsung se však nezalekl a naopak nasazuje těžký kalibr. Jeho hlavní fotoaparát má 24 megapixelů a další kamerka je zde rovněž pro práci s přeostřováním. Navíc je zde však ještě ultraširokoúhlý fotoaparát. V tom je zakopána hlavní jihokorejská výhoda. Samotná kvalita běžných snímků totiž hraje do karet Nokii, která má mnohem lepší detaily i věrnější barevné podání. Bokeh zvládá o něco lépe Samsung, avšak oba modely by se za něj měly spíše stydět. Záznam videa pak neoslní ani u jednoho, nicméně Nokia jej alespoň umí ve 4K.

Nokia 7.1 a Samsung Galaxy A7 (2018)

Oslňující fotografické výsledky ve střední třídě čekat nelze. Náskok má však přeci jen Nokia, který stvrzuje i možností záznamu 4K videa. Bod je po zásluze její. Tentokrát však přidělujeme půl bod Samsungu. Jeho ultraširokoúhlý fotoaparát je totiž ojedinělý a rozhodně může přijít vhod.

Ukázkové fotografie – první snímek je Nokia 7.1, druhý Samsung Galaxy A7 (2018)
Nokia 7.1 Samsung Galaxy A7 (2018)
Průběžný stav 3 body 2,5 bodů

Konektivita

Krátce se zastavme ještě u konektivity. Přítomnost LTE či NFC je samozřejmostí. To ale neplatí pro moderní konektor. Zatímco Nokia má USB-C, Samsung se spokojil s postarším micro USB a již započatý přechod na nový standard zbytečně zdržuje.

V tomto ohledu jsou síly opět velmi vyrovnané. Na druhou stranu nasazení starého konektoru Samsungu odpustit nelze. Ano, mnohým nějaké micro USB nevadí, vše však spěje do stavu, kdy se nový standard, konektor USB-C, uplatňuje nejen ve střední, ale i v nižších třídách. Samsung svým krokem jen protahuje nepříjemnou přechodnou dobu. Bod tedy míří za Nokií.

Nokia 7.1 Samsung Galaxy A7 (2018)
Průběžný stav 4 body 2,5 bodů

Závěr a zhodnocení

Na řadu přichází závěrečné bilancování. Oba soupeři se prodávají za necelých devět tisíc korun, přičem Nokia 7.1 je o zhruba dvě stě korun levnější než Samsung. Srovnání lze označit jako vyrovnané, nicméně každý účastník dokáže ovládat jeho jinou část. Mezi přednosti Nokie patří skvělé zpracování, povedená ergonomie, slušný displej a především pak výborně odladěné prostředí či kvalitní fotoaparát. Samsung na druhou stranu dokáže zaujmout, jeho displej je oku sympatičtější a hlavně bez výřezu a má také nezanedbatelně větší úložiště. Do karet mu může hrát i ultraširokoúhlý fotoaparát. Pokud se však bez něj obejdete a smíříte s menší pamětí u Nokie, stává se Nokia jasnou volbou. Přikláníme se tak k jejímu dnešnímu vítězství, byť je velice těsné.

Nokia 7.1 a Samsung Galaxy A7 (2018)
Diskuze ke článku
Omg!
Dva zbytecne modely....
Android
Jsem téhož názoru.
Jaroslav
Pokud vím tak nokia už není finská
Blue Sun
Blue Sun
No, že by zrovna fotosouboj dopadl tak výrazně ve prospěch Nokie, to se tedy říci nedá. Noční snímky jsou z 7.1 naopak výrazně horší, než z A7, takže půlbodový rozdíl určitě ne-e...
A uměle doplněný bod za jeden konektor, který nemusí být za každou cenu lepším řešením, to je zkrátka redakční propadák.
Ode mne opět bod nedostáváte, pisálci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze