Chlapec žertoval se Siri o střílení ve škole. Byl zatčen

7
Chlapec žertoval se Siri o střílení ve škole. Byl zatčen
Fotografie: Apple
  • 13letý chlapec mluvil s hlasovou asistentkou na téma střelby ve škole
  • Screenshot následně umístil na sociální sítě
  • Skutečnou hrozbu nepředstavoval, ale trestu se nevyhne

13letého chlapce ve městě Valparaiso v americké Indianě napadl hloupý pubertální vtípek. Zeptal se hlasové asistentky Siri ve svém iPhonu, kterou školu by měl vystřílet. Umělá inteligence v telefonu mu odpověděla seznamem škol v okolí. To mu přišlo natolik vtipné, že se musel pochlubit snímkem obrazovky na sociálních sítích.

Pak už události nabraly rychlý spád. Někteří z jeho přátel byli znepokojeni obsahem zprávy, a tak kontaktovali místní policii. Ve světle mnoha dalších podobných masakrů nenechávají strážci zákona v takových případech nic náhodě – identita mladíka byla brzy odhalena a byl zatčen. Následující vyšetřování vyvrátilo, že by měl přístup ke zbraním nebo svou zprávu myslel jinak než jako hloupý vtip, přesto se trestu nevyhne. Dočasně skončil v ústavu pro mládež a bude čelit obvinění z nebezpečného vyhrožování.

Kromě ponaučení, že o některých věcech se nežertuje, otevírá tento případ zajímavou otázku: jak by se měl v podobných případech zachovat skutečně inteligentní digitální asistent? Měl by za každou cenu vyhovět svému majiteli (tak jak to udělala Siri v tomto případě), nebo by měl podniknout akci, aby zabránil nebezpečí? Anebo by se měl sám snažit vyhodnotit, zda se jedná o hrozbu, nebo vtip, například na základě předchozích konverzací?

Diskuze ke článku
Valentýn Prášek
Valentýn Prášek
Úchylná americká společnost je rakovinou Země. Kolikrát v životě jste nad někým povzdechli, že byste ho nejradši zabili? Uvědomujete si, že analogicky tomuto případu byste už seděli v cele?
Noxi
Krásná ukázkam toho, že technika je stále značně omezená, zatímco lidská blbost nezná hranic. Doba se asi mění a respekt k určitým hodnotám, autoritám a zásadám je fuč.
Offečka Jablečna
Banda drojdařů s komentáři o inteligenci uživatelů Apple za 3, 2, 1...
ROBERTONEFINITO
To je doba Aladin... To fakt jde mimo svobodu,respekt... Dyk... Co sem se ve 13 zanadaval na lidi co nechci aby tu byli v mím životě a taak… ženebyli iPhony.. NO... Dělám to dodnes...Respekt nemám pro nikoho, snažil jsem se ale nikdo si ho nezaslouží... doba je zlá... a já jsem zrcadlo... pak se nedivte... utahují šrouby a ničí lidskou přirozenost... vytváří chaos a sociální problémy... s armádami za zády... Války všech proti všem, v názorech a emocích, žádná tolerance, čistá nenávist... BORN TO DIE... chápu, že vedoucí to nechápou, tak sedí ve vatě a ničí mladým generacím životy, který stejně nemůžou být dobrý, protože není jednoduchý se dostat ke štěstí... a o tom, že každý si může za své, si nechte pro jiné... tohle není playstation… život je zmrd... a stejně skončíte jak jste začli… v krvi pekla (jojo chudák... ať byl čímkoliv, ještě se nerozletěl a už mu alahovia zlamali perutě.... ) Hlavně v trenkách I love NY stát na úpatí Kandaháru a machovat jak ho mají rozhoupanýho… to tomu jejich společenství šlo no... )

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze