České dráhy výrazně rozšíří Wi-Fi síť ve vlacích

4
České dráhy výrazně rozšíří Wi-Fi síť ve vlacích
Fotografie: pixabay.com
  • Na začátku roku 2022 bude Wi-Fi v 90 % dálkových vlaků a ve třetině všech denně vypravovaných spojů Českých drah v celé republice
  • Příští rok také České dráhy nabídnou už 73 vlaků s palubním zábavně-informačním portálem

České dráhy meziročně navýší garantovanou nabídku palubní Wi-Fi sítě o 1 015 vlaků. V části spojů, kde byla Wi-Fi dostupná už v letošním roce, se rozšíří počet vozů s nabídkou „wifiny“. V jízdním řádu 2022 nabídne národní dopravce 73 vlaků s palubním zábavně-informačním portálem.


V marketingových průzkumech je ‚wifina‘ u našich cestujících jednou z nejčastěji požadovaných doplňkových služeb. Ve stále více vlacích ji požadují také objednatelé veřejné dopravy. Proto nabídku Wi-Fi v našich soupravách průběžně rozšiřujeme a k začátku jízdního řádu ji budeme nabízet ve 2 248 spojích denně, do stovek dalších spojů zavedeme Wi-Fi v průběhu roku 2022,“ upozorňuje Ivan Bednárik, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Wi-Fi se rozšíří například do rychlíků ‚Vltava‘ a ‚Lužnice‘ z Prahy do Českých Budějovic a Českých Velenic, kde jsme zatím tuto službu nenabízeli. Více vozů s touto službou nabídneme také v rychlících ‚Vysočina‘ z Prahy přes Havlíčkův Brod do Brna a ‚Bouzov‘ z Brna do Olomouce a Šumperka,“ říká Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu, a upozorňuje na rozšíření služby také v regionální dopravě: „Technologii Wi-Fi jsme letos dosadili také na všechny jednotky CityElefant. Díky tomu nabídneme ‚wifinu‘ plošně také v rámci Pražské integrované dopravy a Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje ODIS a částečně také v Ústeckém a Pardubickém kraji. V souladu s požadavky objednavatelů regionální dopravy rozšiřujeme nabídku palubní sítě Wi-Fi i na dalších tratích a do dalších vozidel včetně motorových jednotek Regionova nebo modernizovaných vozů 810.

Na začátku roku 2022 bude palubní Wi-Fi síť v 90 % dálkových vlaků a ve třetině všech denně vypravovaných spojů Českých drah v celé republice. Stovky dalších spojů sice nabídnou Wi-Fi, ale v jízdních řádech například z důvodu oběhu různých souprav přímo označené nebudou. O nabídce Wi-Fi se v takovém případě cestující dozvědí přímo ve vozech, které jsou označené příslušným piktogramem.

K rozšíření snadného připojení k internetu přes palubní Wi-Fi dojde v průběhu roku 2022 v dalších vlacích. Půjde jak o nově dodané soupravy, například RegioPanter v Plzeňském a Jihočeském kraji, tak v současných vozidlech. České dráhy nyní poptávají instalaci technologie do desítek motorových vozů a jednotek, přípojných vozů do motorových souprav pro regionální dopravu a do rychlíkových vozů, které nyní obsluhují linku Labe Praha – Děčín.

V jízdním řádu 2022 se rozšíří také počet vlaků vybavených palubním zábavně-informačním portálem na celkem 73 spojů operovaných jednotkami InterPanter, Pendolino, Railjet a InterJet. Palubní portál nabízí ke stažení například hry, elektronické knihy, filmy a další zábavu a poskytují také informace o jízdě vlaků. Vedle linek Praha – Ostrava a Praha – Brno – Břeclav tak bude palubní portál k dispozici i na tratích Praha – Plzeň – Cheb a Praha – Ústí nad Labem – Karlovy Vary – Cheb.

tisková zpráva
Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
to neni jen o wifi ve vlacich, to je i o tom dostat do te wifi data... a to fakt je problem pri ne/pokryti ceskych tratí. I kdyz budou 3 SIMky nasi trojky, tak ve slabych mistech s LTE800 only to bude cistokrevny peklo, pokud to ma krmit cely vlak... Zakladem je masivni pokryti tratí, pak se da delat zbytek. Ted to bude o lapání zbytků signálu...
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
No jo regiojet jim bere lidi tak se snaží před WiFi ale to má i regiojet.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze