Češi stále používají Nokie staré 20 let, ukazují to prodeje baterií

13
Češi stále používají Nokie staré 20 let, ukazují to prodeje baterií
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Češi inovují své přístroje staré téměř 20 let
  • Nové akumulátory pořizují například do nestárnoucí klasiky Nokie 6300
  • Vyplývá to z prodejních statistik internetového obchodu BatteryShop.cz
  • Nadále používají i starší notebooky značek Dell, HP a IBM
  • Raritou je i nekončící zájem o baterie do videokamer JVC z roku 1993

V kategorii mobilních telefonů patří mezi nejstarší zástupce v portfoliu internetového obchodu BatteryShop.cz akumulátor do Nokie 6300 z roku 2006. Stejná baterie je určena i do dalšího populárního modelu finského výrobce mobilních telefonů, a to do Nokie 2600 z roku 2004. Internetový obchod prodal jen v loňském roce stovky akumulátorů s označením MTNK0002, které jsou určeny právě do těchto mobilů.

Nokie ze začátku nového tisíciletí představují jeden z nejprodávanějších modelů mobilních telefonů v historii. Zájemci oceňovali vysokou spolehlivost přístrojů, snadné ovládání a tehdy i dostupnou cenu. Tyto mobily prezentují nesmrtelnou klasiku, která je v českých domácnostech stále ještě aktivně užívána,“ vysvětluje Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz, který nabízí široké portfolio akumulátorů do mobilních telefonů, notebooků, fotoaparátů a dalších přístrojů. „Poptávka po akumulátorech do přístrojů, které jsou na trhu již dvě desetiletí, neustává, a proto neplánujeme tyto baterie stahovat z nabídky,“ doplňuje Tlapák.

V případě notebooků je největší zájem o akumulátory do trojice téměř dvacet let starých modelů od známých značek. Největší poptávka je v tomto směru po baterii NBHP0013 pro notebook HP nx6110 z roku 2005. Češi dále obnovují notebooky Dell Latitude D500 nebo D600 a v neposlední řadě přístroj značky IBM s označením ThinkPad T40. Modely značek Dell i IBM byly uvedeny na trh již v roce 2003.

Překvapivý může být fakt, že v době chytrých mobilních telefonů s kvalitním fotoaparátem stále registrujeme poptávku po bateriích do kompaktních fotoaparátů. Lidé navíc i nadále investují do videokamer z devadesátých let. Prodeje akumulátorů do těchto přístrojů se loni pohybovaly v nižších desítkách kusů,“ uvádí Radim Tlapák z e-shopu BatteryShop.cz.

V kategorii baterií do fotoaparátů je nejstarším modelem akumulátor s označením DCOL0006 určený pro kompakt Olympus Camedia C-50. Tento fotoaparát byl na trh uveden v roce 2002 a získal si velkou oblibu. Kvalitu zpracování potvrzuje například i zisk ocenění „The best of Invex“ nebo „Křišťálový disk“. Nejstarším zástupcem v portfoliu e-shopu BatteryShop.cz je akumulátor VCJV0038, který je vhodný pro videokamery JVC GR-AX35. Tento typ kamer se prodával již v letech 1993 a 1994.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
Petr Paulika
Petr Paulika
Naší zase mají ještě Sony Ericsson k800i. Držák jak sviňa.
Jan Sztacho
Jan Sztacho
V článku vzpomínaná Nokia 6300 používá baterii BL-4C (tenčí model - v orig. měl 860-950 mAh dle data výroby), Nokia 2600 měla BL-5C (tlustší model - 1020 mAh v posledních rocích distribuce originálu). Většinou když se někdo pokusil "narvat" BL-5C do Nokie 6300, tak mu odpadl horní plast, kvůli velkému tlaku na něj... Jo to byli časy... 👍
Jan Dobšíček
Jan Dobšíček
Tyto typy baterií samozřejmě využívají i jiní výrobci méně známých značek, kteří to nedotahli tak daleko aby dokázali platit výrobu a vývoj svých baterií a tak používají tyto baterie. Většinou to jsou všechno tlačítkové telefony do tisíce korun, Mobiola, sencor, aligator apod. Samozřejmě k nám na prodejnu přijde i babička s Nokii 3310 nebo 3410, vyměníme baterku a jede se dál. Pak už to řídí jen technologie operátora jak dlouho bude telefon použitelný.
Honza Poustka
Honza Poustka
Já se tomu nedivím protože dnešní telefony i notebooky nevydrží aní 2 roky záruky jak jsou poruchové.Notebooky staré 20 let vydrží vic protože jsou ještě udělané kvalitně panty jsou z kovu.Jsou těžší ale vydrží.Dnes je vše děláno tak aby to vydrželo co nejmin aby si lidé museli koupit nové aby jela výroba.A tak je to se vším ledničky pračky tekevize atd.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze