Bude mít TikTok problém? Američtí senátoři jej chtějí zakázat

1
Bude mít TikTok problém? Američtí senátoři jej chtějí zakázat
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Kladně se k zákazu staví i Bílý dům
  • Ve hře je omezení TikToku, ale i úplný zákaz

Sociální síť TikTok, které zažívá nebývalou popularity ve světě i v České republice, nemá zrovna na růžích ustláno. Před pár dny varoval NÚKIB, že tato čínská aplikace představuje bezpečnostní hrozbu pro všechny uživatele. Neustále totiž může sbírat data o uživateli, aniž by to bylo možné nějakým způsobem zarazit. Jako hrozbu ji vnímá i USA, respektive tamní politici.

Jak informuje interestingengineering.com, Bílý dům podpořil legislativní návrh 12 senátorů, aby mohly být služby typu TikToku, které představují hrozbu pro národní bezpečnost, zakázány. Demokratický senátor Mark Warner, předseda výboru pro zpravodajské služby, uvedl, že návrh zákona umožní ministerstvu obchodu tyto služby a aplikace omezovat a v krajním případě i zcela zakázat. Senátor dodal, že se by se zákon vztahoval na zahraniční technologie z Číny, Ruska, Severní Koreje, Íránu, Venezuely a Kuby.

V dalších fázích možného schvalování bude nutné detailněji prokázat, na kolik je TikTok skutečně nebezpečný pro USA. Stěžejní je samozřejmě sbírání dat, u kterých není známo, kam mohou mířit, případně kdo s nimi může nakládat.

Diskuze ke článku
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Tak, správně, není to americká firma, nevydělává to pro USA, americké tajné služby z toho mají houbeles, zaříznout! My tu demokracii nedáme! :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze