Brzy bude více 13Mpx fotomobilů, čipy začal vyrábět i Samsung

9

Až dosud jsme se i v top modelech výrobců mohli většinou setkat s maximálně osmimegapixelovými fotoaparáty. Mohl za to fakt, že na výrobu snímačů s rozlišením 13 Mpx mělo monopol Sony, které je v dostatečné kvalitě nestíhalo vyrábět v dostatečném množství. To se však nyní změní. Tyto senzory začínají vyrábět i Samsung a Toshiba.

Oba výrobci dokončili vývoj nových CMOS čipů s rozlišení 13 Mpx a odstranili poslední neduhy. Nic tak již nebrání spuštění masové výroby.

Toshiba představila svůj BSI CMOS snímač s rozlišením 13 Mpx 5. července. První zákazníci by se přitom tohoto čipu s označením T4K37 měli dočkat již na začátku prosince a zaplatí 20 dolarů za kus.

Tip: Techbox: vše o fotoaparátu v mobilu

Nezahálí však ani Samsung LSI, divize jihokorejského giganta zodpovědná za vývoj a výrobu všech čipů od Samsungu, která je rovněž připravena v nejbližší době spustit výrobu svých 13 Mpx CMOS senzorů. Podle zasvěcených zdrojů má již dnes objednávku na 80 - 90 milionů čipů, které by se měly objevit ve smartphonech Samsung.

Stejně kvalitní fotoaparát jako u Samsungu Galaxy S4 a Sony Xperia Z se dostane i do nižších modelů

Zákazník může být za konec monopolu Sony jen rád. Znamená to, že ceny těchto čipů budou klesat a bude jich dostatek. Už před letošními Vánocemi nebo na začátku příštího roku bychom se mohli dočkat prvních modelů střední třídy s fotoaparátem, který dnes nabízí například Samsung Galaxy S4 nebo Sony Xperia Z.

Zdroje: unwiredview.com, english.etnews.com, techon.nikkeibp.co

Diskuze ke článku
djveekey
Paráda. Jen, tak dal.
Martin P.
Wow to bude desítky megapixelů opravdu ty mazanice co běžní uživatelé nahrávají na sociální sítě opravdu potřebuje. Kýčovité fotky zvířátek, trapné pózování před cizími auty, momentky z rubriky clubing&party, případně duckface do zrcadla budou mít hned v xxMpix mnohem serióznější podání než v 8.
Tobi
Ať si ty mini senzory z maxi rozlišením strčej někam , radši ať udělaj jednou pořádně velkej čip s 8 mpx např. , Jinak v mám Huawei Honor 2 , který má 8 Mpix a fotky jsou světě div se lepší než např u Xperie Z !! :)
Velda
To mi netvrďte, že OmniVision nemá 12Mpx snímače pěknou dobu... A rozdíl mezi 12 a 13 Mpx je 0,nic.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze