Brutální výkon deklasující PC konkurenci? Přivítejte nový čipset Apple M2

3
Brutální výkon deklasující PC konkurenci? Přivítejte nový čipset Apple M2
Fotografie: Apple
  • Vylepšena byla neurální jednotka i maximální přenosová rychlost
  • Oproti původnímu čipsetu M1 má M2 rovněž o 35 % rychlejší GPU

Apple, který relativně nedávno přesedlal na proprietární řešení procesorů určených pro Mac zařízení, představil na konferenci WWDC 2022 novou generaci s označením M2. Nový čipset využívá 5nm výrobní proces a obsahuje ohromujících 20 miliard tranzistorů, což je o 25 % více, než tomu bylo u původního čipu M1. Výrobce rovněž slibuje o 18 % rychlejší CPU a o 35 % rychlejší grafickou jednotku.

Apple M2 procesor

Výkon je dle srovnání Applu 1,9krát větší, než je tomu u poslední generace 10jádrového čipsetu pro PC. Svůj podíl na tom má jistě i vyšší přenosová rychlost, která nově činí až 100 Gbps. A jak je na tom M2 z hlediska energetické efektivity? Jako obvykle jsou čtyři jádra výkonnější, zatímco zbylá čtyři jádra jsou určena pro úsporu energie. Novinkou je rovněž vylepšená neurální jednotka či schopnost přehrávat několik 4K a 8K videí najednou. První zařízení, ve kterém se čipset M2 objeví, se stane nový MacBook Air.

Diskuze ke článku
Filip Paďourek
Filip Paďourek
Nechci marketingová čísla zpochybňovat, ale ... realita je trochu jiná. V Multi-Core výkonu je rozdíl skutečně velký, v Singl-Core už je to těsné a v grafickém výpočtu je M2 o víc než 30% slabší. Ale samo, že se to dobře poslouchá ;-)
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Ještě chybí dodat že spotřeba je o 35% větší než u M1..
Janek Fanek
Janek Fanek
Celé to vyznívá jako konec PC a Intelu, v podstatě se však jedná pouze o srovnání s výrobky 1260 P core i7 (a pod), což je malá část výroby firmy Intel. Jsem rád, že vznikla nová platforma, ale konec Intelu to zcela určitě neznamená. Používal jsem nízkovýkonové notebooky po krátký čas, z mnoha důvodů jsou pro mne nevyhovující.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze