Blíží se veletrh MWC 2016: na co se v Barceloně můžeme těšit?

28

Každoročně nejočekávanější a nejnapěchovanější akce, veletrh Mobile World Congress, je tu! Za pár dní se otevřou vstupní haly a přední výrobci odhalí své novinky. Bude vůbec prostor pro překvapení? O mnohých z novinek již více či méně víme, a proto je ideální čas si zrekapitulovat, na co se společně můžeme těšit.

MWC 2016

Veletrh Mobile World Congress 2016 se koná opět ve španělské Barceloně. Letos se brány veletrhu otevřou v pondělí 22. února a uzavřou se ve čtvrtek 25. února. Klíčové tiskové konference však proběhnou již tradičně den předem, tedy v neděli 21. února, Alcatel si pak svoji akci přichystal dokonce již na sobotu. Naše redakce se proto do Barcelony vydala s předstihem, a to již dnes. Letos bude mít mobilenet.cz v místě dění čtyři redaktory a můžete se těšit na bohatý informační servis skládající se nejen z článků, ale také dojmů z novinek, fotografií, aktualizovaného redakčního blogu a samozřejmě videí.

Tiskové konference

Sobota 20. února

  • 18:00 – Alcatel

Neděle 21. února

  • 14:00 – Huawei
  • 14:00 – LG
  • 19:00 – Samsung

Pondělí 22. února

  • 08:30 – Sony

Středa 24. února

  • 08:20 – Xiaomi

Alcatel

Alcatel by dle všeho tolik překvapit neměl, právě proto se na očekávané novinky podíváme rovnou. Dle informací se odhalí přírůstky do dvou modelových řad, konkrétně do řady Pop 4 a Idol 4. Alcatel jako vždy představí hned několik zástupců dané řady, kteří se budou lišit pouze v detailech – například v kvalitě displeje, výši paměti RAM a interní paměti a v dalších doprovodných funkcích. Dle těch se samozřejmě bude odvíjet také cenovka.

Alcatel OneTouch Pop 4 Plus
Alcatel OneTouch Pop 4 Plus

Nejvýše postaveným modelem z řady Pop 4 bude model Alcatel OneTouch Pop 4S. Ten nabídne kupříkladu 5,5palcový displej s Full HD rozlišením a pod kapotou se pochlubí výkonným procesorem Helio X10 s osmi jádry od MediaTeku, kterému bude sekundovat 2GB operační paměť. V případě interního úložiště budou k dispozici dvě verze – buď 16 GB nebo 32 GB. Hlavní fotoaparát na zadní straně nabídne 13 megapixelů a čelní kamerka údajně až 8megapixelové rozlišení. S dalším modelem Alcatel OneTouch Pop 4S klesáme výbavou níže. Displej má sice stále úhlopříčku 5,5 palce, avšak rozlišení kleslo na HD hodnotu. Počítat bude nutné se slabším výkonem, neboť nasazen bude procesor Snapdragon 210 společně s 1,5 GB RAM. Velmi podobnou výbavu nabídne i model Alcatel OneTouch Pop 4, u něhož klesne úhlopříčka na 5 palců.

Alcatel OneTouch Pop 4
Alcatel OneTouch Pop 4

Z modelové řady Idol se můžeme těšit na model Idol 4 a Idol 4S. Základní model Alcatel OneTouch Idol 4 bude navazovat na svého předchůdce, nepříliš potěšující zprávou jistě je, že novinka poměrně výrazně povyroste a úhlopříčka displeje povyskočí ze 4,7 palců na 5,2 palců. Ruku v ruce s tím se zvýší také rozlišení, které bude nově Full HD. Těšit se určitě můžete na vyšší výkon, neboť namísto Snapdragonu 410 výrobce nasadí Snapdragon 617.

Výbava poskočí také u většího a lépe vybaveného Alcatelu OneTouch Idol 4S, který nabídne 5,5palcovou úhlopříčku a AMOLED panel. Zvýší se však rozlišení na 2 560 × 1 440 pixelů. Pod kapotou se již nebude nacházet Snapdragon 615, nýbrž modernější verze Snapdragon 652. Operační paměť má hodnotu 3 GB a interní úložiště pojme 32 GB dat.

Tisková konference Alcatelu začíná v sobotu 20. února od 18:00 hodin.

Samsung

Hlavním nedělním tahákem bude samozřejmě konference společnosti Samsung, kde se opět dočkáme představení nové vlajkové lodi na rok 2016. Tedy, u Samsungu to opět nebude pouze o jednom modelu, představit by se totiž měly hned dvě novinky – Samsung Galaxy S7 a Galaxy S7 edge. V minulém roce to Samsung se zakřivenou variantou „jen tak vyzkoušel“, po pár týdnech prodeje se však ukázalo, že zakřivení opravdu táhne. Proto bychom se i letos měli dočkat speciální oboustranně zakřivené verze s přídomkem edge.

TIP: Samsung Galaxy S7 a S7 edge: souhrn známých informací

Samsung Galaxy S7

O ploché variantě, tedy o modelu Galaxy S7, toho víme již poměrně hodně. Design bude velmi podobný, hrany však budou kulatější a čočka fotoaparátu nebude tak znatelně vystupovat nad okolní povrch. K dispozici budou i nové barevné varianty, například šedo-stříbrná vypadá velmi zajímavě. Nová bude také čistě černá varianta, kdy Samsung upustil od modrého odstínu zabarvení skla. Inovativní by měl být Samsung také co se kovového rámu týče, ten by měl být nově ze speciální hořčíkové slitiny, tedy z materiálu pevnějšího a odolnějšího, než jakým je klasicky používaný hliník.

Další spekulace hovoří o tom, že nový Samsung by měl nabídnout odolné tělo dle certifikace IP67 a navrácen by měl být i slot pro paměťové karty. Klasická verze by měla nabídnou displej o velikosti 5,1 nebo 5,2 palce s QHD rozlišením, zakřivená varianta poté 5,5 nebo 5,7 palců displej se stejným rozlišením. O špičkový výkon se bude starat procesor Snapdragon 820/Exynos 8890. Fotoaparát by měl nabídnout rozlišení 12 Mpx při světelnosti f/1.7, k dispozici nejspíše bude také alternativa k Live Photos od Applu. Paměť RAM se zřejmě zastaví na hranici 4 GB, k dispozici bude i několik variant úložného prostoru. Vybrat si budete moci mezi 32 a 64GB verzí, další jsou prozatím neznámé. Obě novinky by na trh měly dorazit již 11. března, cenovka by měla startovat na přibližně 20 000 Kč, za zakřivenou variantu si připlatíte zhruba 3 tisíce Kč.

Tisková konference Samsungu začíná v neděli 21. února od 19:00 hodin.

HTC

Od HTC si fanoušci slibují hodně, zvláště pak teď, v době, kdy se HTC potácí v červených číslech. HTC má vsadit na design již prodávaného modelu A9 a představit špičkový TOP smartphone, který bude konkurovat ostatním novinkám. Není však jasné, jestli HTC představí rovnou svoji vlajkovou loď nebo model, který zatopí vyšší střední třídě. Očekáváme také minimálně jeden model ze střední třídy a samozřejmě bude řeč také o virtuální realitě, se kterou má HTC velké plány. Brzy se totiž začne prodávat pro širokou veřejnost virtuální realita HTC Vive.

Huawei

Huawei má čas své tiskové konference tak trochu šalamounsky ve stejný čas jako LG, na veletrhu MWC 2016 však od Huawei žádné převratné novinky neočekáváme. Model Huawei Mate S se ještě na tuzemský trh nedostal, každopádně z novinek se asi nejvíce můžeme těšit na tablet MediaPad T2 10.0. Tloušťka tabletu by měla činit jen 8,5 milimetrů. Displej, jak již napovídá sám název, nabídne 10palcovou úhlopříčku s Full HD rozlišením. Pod kapotou se má nacházet procesor Snapdragon 615 a napomáhat mu má 2GB operační paměť. Pro vaše data výrobce připraví 16 GB prostoru a nezapomene na slot pro paměťovou kartu.

Huawei MediaPad T2 10.0 Pro

Kromě tabletu se také spekuluje o tom, že Huawei prozkoumá odvětví konvertibilních zařízení a nabídne produkt podobný Surfacům od Microsoftu. Jestli se takové novinky opravdu dočkáme a nebo jde pouze o spekulace, se dozvíme již za dva dny.

Tisková konference Huawei začíná v neděli 21. února od 14:00 hodin.

Sony

Od Sony neočekáváme, že by si na letošním veletrhu představilo významný model, spekuluje se spíše o střední třídě, případně o tabletu nebo wearables. Chytré hodinky by mohly dostat nástupce, stejně tak v říši tabletů je prostor pro zdokonalování. Významné modely značky Sony se vždy chlubí odolností vůči vodě a okolním nepříznivým podmínkám, možná se tedy dočkáme dalšího přírůstku mezi odolné a vybavené tablety.

Tisková konference Sony začíná v pondělí 22. února od 8:30 hodin.

LG

Samozřejmě velmi očekávaným modelem společnosti LG je vlajková loď pro rok 2016, model G5. O tom už také něco málo víme. Design projde poměrně zásadní změnou, pro LG typické rozestavění zadních tlačítek nadobro zmizí, překvapí také velmi zakulacené hrany a kovové zpracování. Logicky se LG nebude chtít nechat zahanbit před Samsungem, očekáváme tedy i nadprůměrnou funkční výbavu.

TIP: LG G5: co vše víme o chystané novince?

LG G5

U displeje se spekuluje o zvýšení úhlopříčky, konkrétně se spekuluje o hodnotě 5,6 palců při zachování Quad HD rozlišení. Displej bude nabízet funkci Always ON, což znamená, že jedna část bude moci neustále slabě svítit a zobrazovat vámi zvolené informace. Tuto novinku navíc potvrdilo samo LG.

Never go asleep while others do.LG G5, Always ON.#LG #LGG5 #G5

Posted by LG Mobile on Tuesday, February 9, 2016

Fotoaparát zřejmě nabídne rozlišení 20 Mpx a bude duální. LG si tento snímač vyžádalo od Sony, druhý fotoaparát bude sloužit pro následné přeostření snímků. Co se týče procesoru, nepředpokládáme, že by LG nasadilo cokoli méně výkonnějšího než je Snapdragon 820.

V Barceloně samozřejmě uvidíme také modely ze série K, ty už však pro nás nejsou žádnou novinkou. Zrovna před pár dny LG navíc ohlásilo prodeje modelů z řady K i na tuzemském trhu.

Tisková konference LG začíná v neděli 21. února od 14:00 hodin.

Xiaomi

Opomenout nesmíme ani Xiaomi, které na veletrhu v Barceloně s největší pravděpodobností představí Xiaomi Mi5. To má nabídnout čtečku otisků prstů pod displejem, stejně tak se očekávají dvě své různé varianty. První varianta má mít na přední i zadní straně jemně zakřivené sklo. Tělo by mělo být plastové, ale s kovovým rámem. Také nabídne 5,2" displej s Full HD rozlišením. Operační paměť bude 3 GB, úložiště by mělo být 32GB.

Xiaomi Mi5

Druhá varianta by pak měla být „ta prémiovější“ s celokovovým tělem, ale hlavně s QHD displejem. Mimo toho také zřejmě nabídne 4 GB RAM a 64 GB úložného prostoru.

Tisková konference Xiaomi začíná ve středu 24. února od 8:20 hodin.

A ostatní...

Kromě vlajkové lodi společnosti LG, modelů od Samsungu a dalších značek toho bude samozřejmě k vidění mnohem více, těšit se můžeme například na nový model společnosti Lenovo, který by měl svoji funkční výbavou zapadnout do střední třídy. Lenovo se soustředí na modely s kvalitním zvukovým výstupem, takže i od novinky očekáváme podporu zvukového profilu Dolby Atmos. Své novinky představí také Asus, od toho konkrétně máme očekávat tablet s vysokým rozlišením, funkční výbava se však opět bude řadit do střední třídy. Překvapit mohou také značky, jako je například Oppo, modely této značky jsou však bohužel stále na tuzemském trhu spíše raritou. A co byste na MWC 2016 rádi viděli vy?

Zdroje: pocket-lint.com

Diskuze ke článku
Kuba
A co Nokia, ta se tam ještě neobjeví?
Qesto
Tajně doufám, že Alcatel představí nástupce Alcatel Watch, tentokrát i s kovovým řemínkem. Sony snad představí také nové wareables, u Samsungu to zas tak moc neočekávám, ovšem třeba HTC by mohlo odhalit, jestli nějaké hodinky také chytá :)
tomas
Dufal som v lumiu 850 ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze