Xiaomi Redmi Note 4
recenze

Xiaomi Redmi Note 4

Poctivý kousek bez LTE
25

Na český trh se brzy dostane další letošní novinka od Xiaomi, která opět spadá do oblíbené řady Redmi, tentokrát s přídomkem Note a ve čtvrtém vydání. Co můžete čekat? Již tradičně špičkové zpracování, kvalitní displej či perfektně odladěné prostředí. Neduh kolem neúplné podpory LTE však zůstává zachován.

Xiaomi Redmi Note 4 je telefon střední třídy, jehož cena se bude pohybovat kolem sedmi tisíc korun, za které uživateli nabídne pocit luxusu vyšších tříd: celokovové tělo, velký a kvalitní displej nebo třeba desetijádrový procesor. Novinka určitě má nač lákat, avšak bez ztráty bodu se dnešní recenze zřejmě neobejde.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Redmi Note 4 děkujeme internetovému obchodu Beryko.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Xiaomi Redmi Note 4

Technické parametry Xiaomi Redmi Note 4 64 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce151 × 76 × 8,4 mm, 175 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio X20, CPU: 10×2,1 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor4 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:43 hodin
DostupnostQ4 2016,

Obsah balení

V základní balení objevíte kromě telefonu a drobných návodů také koncovku nabíječky a USB kabel. Na nic dalšího se již nedostalo, což znamená, že budete možná postrádat sluchátka.

Xiaomi Redmi Note 4

Design a konstrukce: Xiaomi si dává záležet

Xiaomi si buduje pověst výrobce, který nevypustí jediný detail na žádném ze svých telefonů. Dnes před sebou máme vlastně obyčejný model střední třídy, avšak po stránce vzhledu bychom jej mohli zařadit výše. Celokovové tělo, mírně zaoblená záda, citlivě vybroušené přechody na čelní straně mezi displejem a samotnou konstrukcí, velmi dobře zapracované antény do těla. Doplňme, že vyjma námi testované stříbrné varianty si budete moci vybrat ještě zlatou nebo černou.

I přes větší rozměry padne telefon dobře do ruky a držení je pohodlné, čemuž přispívá tloušťka 8,4 milimetrů. Samozřejmě jej celý neobsloužíte jednou rukou, ale to modelu s 5,5palcovým displejem nelze příliš vyčítat. Z tohoto důvodu ani nijak nepřekvapí hmotnost 174 gramů.

U velkého telefonu je zásadní umístění klíčových tlačítek. Zejména odemykací klávesa bývá v permanenci, tudíž nás těší, že ji výrobce umístil na ideální místo pravého boku tak, že na něj lze bez větších obtíží dosáhnout. Za vyzdvihnutí stojí i samotná kvalita tlačítek, která na svém místě pevně drží, neviklají se a mají jistý stisk.

V poslední době na mne Xiaomi stran tlačítek pod displejem působí trochu schizofrenně. Jeden model vsadí na hardwarové tlačítko a dvě senzorové klávesy, další na tři senzorové klávesy. Jde však samozřejmě jen o zvyk. Redmi Note 4 pracuje se třemi senzorovými klávesami, které jsou podsvětlené a mají vibrační odezvu.

Absence hardwarové klávesy pod displejem přinesla zásadní problém, kam se čtečkou otisků prstů, kterou mají takřka všechny modely Xiaomi. Volba padla na zadní stranu, což není tak ideální místo. Položený telefon při aktivaci zabezpečení formou otisku prstu nijak neodemknete, nechcete-li jej zvedat. Samotná čtečka, která nefunguje jako tlačítko, nicméně pracuje velmi spolehlivě a rychle. Chválíme, že pro odemknutí telefonu stačí prst pouze krátce přiložit.

Nastavení otisků prstů

Líbilo se nám:

  • líbivý vzhled
  • špičková konstrukce
  • perfektní tlačítka

Displej: velmi dobrý

Na většině čelní strany se rozprostírá velký IPS displej. Úhlopříčka činí 5,5palce, přičemž Full HD rozlišení zajišťuje dostatečnou jemnost 401 pixelů na palec. V nastavení si můžete zvolit různou teplotu barev či velikost fontu uživatelského rozhraní, takže si každý přijde na své.

Xiaomi Redmi Note 4

Vyzdvihnout musíme až nevídaný rozsah jasu. Nejnižší hodnota oceníte v noci, kdy je displej velmi šetrný k vaším očím. Naopak nejvyšší hodnota zajistí čitelnost i za ostrého sluníčka. Reputaci si Xiaomi kazí automatickou regulací jasu, která rozhodně nefunguje tak, jak bychom si představovali. Změna jasu probíhá s několikavteřinovým zpožděním a doporučujeme spíše vše dělat ručně.

Líbilo se nám:

  • kvalitní displej
  • množství nastavení
  • velký rozsah jasu

Nelíbilo se nám:

  • líné čidlo automatické regulace jasu

Zvuk: klasika střední třídy

Na spodní hraně můžete spatřit hned několik průduchů. Se zvukovým výstupem souvisí jen ty napravo od microUSB konektoru. Mezi přednosti repráčku patří vysoká hlasitost, avšak při nejvyšších úrovních slyšitelně chrastí, což není ideální. Rozhodně tak nepřeslechnete, že vám někdo volá, ale na nějaké poslouchání hudby to opravdu není. Výstup do sluchátek pak již má zcela standardní kvalitu a nenáročnému posluchači poskytuje slušný hudební zážitek.

Nelíbilo se nám:

  • průměrný reproduktor

Baterie a výdrž: tak by měl vypadat standard

Xiaomi Redmi Note 4 disponuje unibody konstrukcí, což nám dává okamžitou odpověď na obligátní otázku, zda lze uživatelsky vyměnit baterii. Možné to není. Výrobci tak věřme, že svou novinku osadil baterií s kapacitou 4 100 mAh. Tato velice slušná hodnota ji rozhodně řadí do nadprůměru. Při středně náročném používání, kdy není nijak omezena konektivita, se klidně dostanete na dva až tři dny výdrže. Samozřejmě však telefon můžete vybít za pouhý jeden den či několik hodin, když provádíte náročné operace.

V našem testu výdrže, kdy telefon přehrával streamované video v kvalitě 1080p, dosáhlo Xiaomi Redmi Note 4 výsledku 9 hodin a 9 minut. Nabití z nuly na 80 % mu zabere 1 hodinu a 54 minut. K úplnému nabití je zapotřebí 2 hodin a 43 minut.

Líbilo se nám:

  • velmi slušná výdrž

Hardware: o místo nouze nebude

Pod kapotou se nachází lákadlo v podobě desetijádrového procesoru MediaTek Helio X20, tedy jednoho z vrcholných modelů. Doprovází jej 3 GB operační paměti, ze kterých běžně zůstává zhruba třetina volná. Výkonu má telefon rozhodně dostatek, ale na přední benchmarkové příčky neútočí. Ve známém AnTuTu dosáhl na téměř 83 tisíc bodů. Drtivá většina moderních her běží zcela plynule.

Nouzi byste neměli mít ani o úložný prostor. Zapůjčenou jsme měli verzi se 64GB úložištěm, kde zbývá po prvním zapnutí přibližně 55 GB volných pro vaše data. Na náš trh však dorazí i slabší verze s 2GB RAM a 16GB interní pamětí. Podpora paměťových karet je pak samozřejmostí u obou verzí.

Líbilo se nám:

  • slušný procesor
  • velké paměti (u lepší verze)

Uživatelské prostředí: nově a bezpečně

V případě softwaru si Xiaomi dává vždy záležet a je to vidět i tentokrát. Základ tvoří Android 6.0 Marshmallow a nejnovější nadstavba MIUI 8.0. Potěší, že se dbá i na bezpečnost – v telefonu se aktuálně nachází zářijové vydání záplat. Dle očekávání si výrobce prostředí výrazně upravil k obrazu svému. Odlišnosti shledáte u fontu, ikonek a například zjistíte, že chybí menu aplikací. Xiaomi také nespoléhá na Google aplikace a v základu se nachází jen přístup k obchodu Google Play. To dává uživateli výhodu, že si nainstaluje, co jen bude chtít. Nápomocna může být aplikace Google Installer, která nabízí přehled všech aplikací od Googlu a rovnou i možnost instalace.

Prostředí

Podobu prostředí si můžete snadno měnit pomocí různých témat a velkou radost vám udělá perfektní optimalizace, kdy vše běží jako na drátkách. V případě, že by se vám prostředí zdálo přeci jen složité, máte možnost v nastavení aktivovat Lite mód, který vše zásadně zjednoduší. Zbývá doplnit, že prodejní kusy budou plně lokalizovány do českého jazyka.

Líbilo se nám:

  • Android 6.0
  • aktuální bezpečnostní záplaty
  • perfektní optimalizace

Fotoaparát: slušný základ

Na zadní straně se vyjímá 13megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a dvoutónovou přisvětlovací LED diodou. Jde dnes již o zcela základní parametry, které nikoho nepřekvapí. Prostředí aplikace je v základním zobrazení jednoduché a přehledné. Máte však možnost využít manuální režim. Bohužel asi uspokojeni nebudete, neboť přibude pouze možnost regulovat hodnotu ISO a vyvážení bílé. Standardně je přítomna volba HDR a někdo jistě ocení také hned několik filtrů.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita fotografií spadá do průměru střední třídy, kdy za dobrého osvětlení pořídíte pěkný snímek s věrnými barvami a přijatelnou ostrostí. Čitelné jsou například i texty na vzdálenějších objektech. Ubývající světlo však vyžaduje obrnit se trpělivostí, neboť telefon déle ostří a zvyšuje se šance, že si snímek nechtíc rozmažete.

Čelní kamerka disponuje 5megapixely, dokáže vám vylepšit tvář a pokouší se také odhadnout váš věk. Jde však spíše o legrácku, neboť vás telefon umí nejen věkově podcenit, ale mnohdy vám přiřkne i dvojnásobný věk. Kvalita pro potřeby selfies ujde.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie
Ukázková fotografie z čelní kamerky

Video lze zaznamenávat maximálně ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu, kvalita obrazu i plynulost je ucházející. Mezi možnostmi může přijít vhod také režim zpomaleného videa, byť pouze v HD rozlišení, což zamrzí.

Xiaomi Redmi Note 4 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • vcelku solidní snímky

Nelíbilo se nám:

  • nepříliš kvalitní záznam videa, zejména zpomaleného

Konektivita: infraport to nezachrání

Řeč o konektivitě neobvykle zahájíme pohledem na horní hranu telefonu. Nachází se zde totiž infračervený port pro ovládání domácí elektroniky, například vaší televize. V telefonu najdete přímo aplikaci, která vám pomůže s veškerým nastavením. Dostalo se i na Bluetooth 4.2 či Wi-Fi b/g/n/ac a dobře funguje také GPS. Chybí však NFC a zcela spolehnout se nebudete moci ani na LTE. Chválíme, že Xiaomi přidalo frekvenci 900 MHz, jenže tu Vodafone opouští a nadále nebude příliš v těchto sítích využívána. Naprosto nejdůležitější frekvence 800 MHz bohužel chybí a jde tak o vážný nedostatek.

Internetový prohlížeč a infraport

Líbilo se nám:

  • infraport

Nelíbilo se nám:

  • LTE bez podpory frekvence 800 MHz

Závěrečné zhodnocení: tradiční osud Xiaomi v našich končinách

Nový model Redmi Note 4 nás opět přesvědčuje o kvalitách Xiaomi coby výrobce. Jeho telefony bychom mohli zařadit mezi to nejlepší, co lze na trhu nalézt. Platí to pokud budeme srovnávat například materiály či kvalitu dílenského zpracování. Totéž lze říci o displeji či výkonu, který na poměry střední třídy hodnotíme jako velmi dobrý. Radost vám udělá perfektně optimalizované prostředí či solidní fotoaparát.

Xiaomi Redmi Note 4

Jenže pak vypluje na povrch, že telefony Xiaomi nejsou vůbec určeny pro evropský, respektive českých trh. To se zásadně projevuje u datové konektivity. LTE sice chytíte, ale jen na některých místech. A používat moderní chytrý telefon zcela bez dat velmi omezuje. Kvůli jedinému vážnějšímu přešlapu se tak do hry vrací mnohá konkurence, kterou lze díky úplné podpoře LTE doporučit spíše.

Konkurence

Zaujmout by vás mohlo například Lenovo Vibe P1. Je sice starší, avšak také perfektně zpracované, s kvalitním displejem, ještě silnější baterií nebo podporou LTE. Cenově přitom vychází rovněž na 7 tisíc Kč.

Lenovo Vibe P1

Za zhruba tisícikorunový příplatek můžete mít Asus ZenFone 2, který rovněž neponechává nic náhodě. Z výbavy jmenujme skvělý fotoaparát nebo vysoký výkon. LTE samozřejmě zvládá v plném rozsahu.

Asus ZenFone 2

Pokud byste chtěli ušetřit, nabízí se loňský Alcatel Idol 3 (5.5), který si vás získá elegantním vzhledem, slušným hardwarem a úplnou podporou LTE. Cena se pohybuje těsně nad hranicí 6 tisíc Kč.

Alcatel Idol 3 (5.5)

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Redmi Note 4 děkujeme internetovému obchodu Beryko.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

xiaomi-redmi-note-4
Klady
  • povedený vzhled
  • perfektní zpracování
  • kvalitní displej
  • velice slušný hardware
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • výborně optimalizované prostředí
  • velmi dobrá výdrž
  • infraport
Zápory
  • pomalá automatická regulace jasu
  • nepodporuje pásmo 800 MHz u LTE
  • horší záznam videa
Diskuze ke článku
Majkkk
Bez LTE - nemá smysl se tím zabývat...
Nick Cave
Další opravdu poctivý kousek od Xiaomi, u kterého je jasné, že není určen pro náš trh..
Lukáš
Nevypadá nejhůře. Sice je to neprodejné bez LTE, navíc ještě s přirážkou od těch zlodějů. Mít všechny potřebné věci, tak o něm třeba i uvažuju. Xiaomi nechce a moc dobře ví proč, tak ať si ty šmuky nechají.
Angry Bird
Tohle je na dnesni dobu absolutni krap nejenom ze nema LTE, ale nema ani dual SIM, notif. diodu, rychlonabijeni, USB C. To uz by meli mit vsechny mobily mimo low end segment. V cine je to slespon cenove velice lacine tady ani to. Kdybych ja byl redaktor v recenzi bych telefon patricne zhodnotil - znicil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze