Vodafone Smart turbo 7
recenze

Vodafone Smart turbo 7

Základ snažení
13

Naší redakcí prošly téměř všechny smartphoní novinky od Vodafonu, až na jednu výjimku – model Smart turbo 7. Ten nabídne funkční základ za velmi slušnou cenu, což nenároční zájemci jistě ocení. V dnešní recenzi se zaměříme na jeho nejzajímavější aspekty a pokusíme si také zodpovědět otázku výhodnosti koupě.

Ne všichni od smartphonu vyžadují maximální funkční výbavu, QHD displej a fotoaparát, který se může měřit i s dražšími kompakty. Pokud do této kategorie zájemců spadáte i vy a hledáte základně vybavený smartphone s pár benefity za slušnou cenu, jste zde na správném místě. Přesně tak by se totiž dala novinka od Vodafonu stručně charakterizovat.

Vodafone Smart turbo 7

Technické parametry Vodafone Smart turbo 7

Kompletní specifikace
Konstrukce140,6 × 72,4 × 9,5 mm, 167 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6735M, CPU: 4×1 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP3
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:27 hodin
Dostupnostsrpen 2016, 2 377 Kč

Obsah základního balení: základ

  • Vodafone Smart turbo 7
  • nabíjecí adaptér do sítě
  • synchronizační a nabíjecí USB kabel
  • peckový headset
  • základní dokumentace

Design a konstrukční zpracování: cenu hned neprozradí

Největší problém levných smartphonů často představuje jejich design a konstrukční zpracování. Za nízkou sumu zkrátka nelze očekávat zázraky. Občas jsme však příjemně překvapeni a totéž jsme pocítili i při prvním setkání s modelem Smart turbo 7 od Vodafonu. Na první pohled potěší vcelku tenké boční rámečky displeje. Už při prvním pohledu nás napadla spojitost s Xperií E4 od Sony, i zde jsou patrné tenčí rámečky po bocích a širší na spodní a vrchní straně. Vodafone Smart turbo 7 padne velmi dobře do rukou, což zajišťují oblé rohy a vcelku příjemná úprava plastového krytu.

Vodafone Smart turbo 7

Přední část vyplňuje displej, jenž nabídne úhlopříčku 5 palců. Pod displejem nepřekvapí (a ani nepotěší) „seniorská“ kapacitní tlačítka, která jsme už viděli u loňských generací řady Smart. Senzory sice bohužel nejsou podsvícené, avšak nechybí alespoň vibrační odezva. Nad displejem kromě telefonního sluchátka a senzorů nalezneme také čočku sekundární fotoaparátu. Vodafone chválíme za to, že si na přední straně ušetřil zbytečná a lesklá loga, která by decentní tmavý vzhled zbytečně narušovala.

Na pravém boku lze nalézt jak velké tlačítko zámku obrazovky, tak také dvojtlačítko regulace hlasitosti. Dle očekávání jsou tlačítka součástí plastového snímatelného krytu, která coby vanička obepíná hrany telefonu. Tlačítka bohužel nemůžeme pochválit za dostatečný zdvih, neb jsou zapuštěná více, než by bylo záhodné. Orientace poslepu je tedy velmi zkomplikovaná. Levý bok je ovládacích prvků prostý, ve spodní části pak naleznete microUSB konektor a také průchod mikrofonu. 3,5milimetrový jack nalezneme na vrchní straně.

Vodafone Smart turbo 7

Po sejmutí plastové skořepiny se odkryje pohled na prostor uživatelsky vyměnitelné baterie. Dále se tak dostaneme ke slotu pro paměťovou microSD a microSIM kartu, baterii však nutno nejdříve vyjmout.

Vodafone je při rozměrech 140,6 × 72,4 × 9,5 milimetru vcelku kompaktní, zamrzí snad jen o trochu vyšší tloušťka. Hmotnost 167 gramů bohužel smartphone řadí mezi ty nadprůměrné těžké – v kapse o Smart turbo vědět určitě budete. Novinka je dostupná v černé barevné variantě, postupem času by se měla objevit i černo-bílá.

Líbilo se nám:

  • zaoblené tvary
  • pevná konstrukce
  • senzorová tlačítka

Nelíbilo se nám:

  • chybějící podsvětlení tlačítek
  • vyšší hmotnost

Displej: špatné pozorovací úhly

Na 5palcovém IPS displeji se rozprostírá WVGA rozlišení (854 × 480 pixelů), což nám dává výslednou jemnost 196 pixelů na palec. Netřeba nijak zvlášť upozorňovat na fakt, že displej jemný nijak zvlášť není. Ze zhruba 40centimetrové vzdálenosti si však stejně jednotlivých pixelů nevšimnete. Větší problém jsme měli s omezenými pozorovacími úhly – konkurence si se stejnou technologií dovede poradit mnohem lépe. Svůj podíl na tom má i sklo bez speciální antireflexní úpravy či oleofobní vrstvy.

Vodafone Smart turbo 7

Senzor okolního jasu funguje bezproblémově, maximální jas si však s poledním sluncem neporadí. Zamrzí také absence notifikační LED diody.

Líbilo se nám:

  • technologie IPS

Nelíbilo se nám:

  • pozorovací úhly
  • nedostatečný maximální jas
  • nízké rozlišení

Zvuk: skřípe to

Zvuková stránka bohužel nepřekvapí: dočkali jsme se toho, co u zařízení v nejnižší třídě bývá zvykem. Zvuk hlasitého reproduktoru, který je umístěn v prostoru sluchátka, sice hraje dostatečně nahlas, ale má silný plechový nádech a na maximální hlasitost jsou skladby téměř neposlouchatelné. Celkově hodnotíme hlasitý výstup jako podprůměrný, a to i vzhledem k nižší cenové relaci.

Vodafone Smart turbo 7

Výstup do sluchátek také nepřekvapí, na druhou stranu si již dokážeme představit, že by méně náročnému posluchači mohl dostačovat. Přibalená sluchátka kvalitou neohromí, na základní poslech jsou však přijatelná a navíc je můžete využít i jako handsfree.

Líbilo se nám:

  • dostatečně hlasitý výstup

Nelíbilo se nám:

  • podprůměrný zvukový projev

Baterie a výdrž: standardní výdrž

Uživatelsky vyměnitelná baterie s kapacitou 2 000 mAh nabídne zhruba 1,5denní výdrž, tedy opět nic, co by nás překvapilo. Pokud se trochu omezíte, ponecháte jas na automatice a zakážete synchronizaci dat na pozadí, můžete se dostat i na celé dva dny. Běžně však stejně budete dobíjet každý večer tak, aby byla kapacita dostatečná pro náročné používání i do dalšího dne. Večer nám typicky zbývalo okolo 27 % kapacity baterie, což dostačuje pro přežití do poledne následujícího dne.

Vodafone Smart turbo 7

Příliš nepotěší delší doba nabíjení. Na 80 % Smart turbo 7 dobijete během 1 hodiny a 50 minut, na kompletní dobití si počkáte ještě dalších 37 minut. V našem standardizovaném testu výdrže dosáhl Vodafone Smart turbo 7 na hodnotu 5 hodin a 32 minut.

Líbilo se nám:

  • uživatelsky vyměnitelná baterie

Nelíbilo se nám:

  • průměrná výdrž
  • pomalejší nabíjení

Hardware a výkon: vcelku svižně

O výkon se zde stará čtyřjádrový procesor MediaTek 6735M s taktem 1 GHz, kterému sekunduje 1 GB operační paměti RAM a 8 GB interní paměti, kterou lze dále rozšířit pomocí slotu pro paměťové karty microSD. Z interní 8GB paměti máte po prvním spuštění volných 4,4 GB, což je nadprůměrná hodnota. Výkonnostně novinka nemá zrovna jak zaujmout, Vodafone si naštěstí pohrál s optimalizací a prostředí je vcelku svižné. Na žádné hraní náročných her to není, stejně tak i multitasking dává novince poměrně zabrat, avšak na běžnou práci a základní plošinovky výkon dostačuje s přehledem.

Výsledky benchmark testů

Paměťové microSD karty jsou podporovány do kapacity 32 GB. Kartu si přitom můžete nastavit jako výchozí úložiště, i na ní přesunout aplikace nainstalované do interní paměti, pokud to tedy podporují.

Líbilo se nám:

  • podpora paměťových karet
  • svižnost při běžné práci

Nelíbilo se nám:

  • malá interní paměť

Prostředí: téměř čistý Android

V telefonu naleznete nový Android 6.0 Marshmallow, což ve srovnání s další levnou konkurencí můžeme považovat za výhodu. Co se týče prostředí, pak telefon potěší všechny příznivce čistého Androidu. Výrobce osekal ROM na úplné minimum. Žádný bloatware zde nenajdete, což má za následek, že z kapacity interní paměti zůstává více volného místa, než jsme zvyklí. Navíc i přes slabší hardware jsou animace plynulé a reakce rychlé, protože je nezpomaluje žádná nadstavba.

Ukázka uživatelského prostředí

Líbilo se nám:

  • čistý Android
  • žádný bloatware

Fotoaparát: na momentky

5Mpx čip integrovaného fotoaparátu napovídá tomu, že se na žádné zázraky těšit nemáme. Realita v podstatě naše očekávání potvrdila. Při dobrém světle jsou snímky ještě ucházející a lze je použít i jako přílohu vašich konverzací, do alba bychom je však neumísťovali. Pochválit bohužel nemůžeme makrosnímky, zamrzí rovněž sklony k přepalům. Stejně tak jsou problémové i fotky za zhoršeného osvětlení, kdy fotografiemi prostupuje vysoká dávka šumu, která kvalitu degraduje. Dobře na tom není ani přední kamera s rozlišením 2 Mpx – svými výsledky se hodí maximálně pro videohovory.

Vodafone Smart turbo 7

Podobnou nekvalitou pak oplývá i video, u kterého má telefon problém s ostřením a dynamičtějšími scénami. Maximální kvalita přitom činí HD s 30 snímky za sekundu.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Vodfaone Smart turbo 7 – testovací video, 720p, exteriér, den, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • výsledky za ideálního světla

Nelíbilo se nám:

  • pouze HD video
  • šum na nočních snímcích
  • sklon k přepalům

Konektivita: doslova překvapení

Prozatím jsme moc důvodů k radosti neměli, což se však mění v případě nabídky konektivity. Kromě dnes již samozřejmého Wi-Fi připojení se můžete těšit také na podporu HSPA a dokonce také LTE. Telefon samozřejmě podporuje všechny důležité frekvence, včetně té vodafonní 900MHz, od které se postupně ustupuje. Vodafone navíc upozorňuje, že model Smart turbo 7 nabídne i podporu Wi-Fi volání a VoLTE. Překvapí rovněž podpora NFC pro snadné párování s příslušenstvím, případně pro bezkontaktní placení v obchodech. V oblasti konektivity tedy novinka nijak nezaostává ani za mnohem dražšími modely.

Líbilo se nám:

  • podpora LTE a VoLTE
  • podpora NFC
  • hovory skrze Wi-Fi síť

Závěr a zhodnocení: do začátku ideální

Vodafone Smart turbo 7 je ukázkovým smartphonem z nejnižších tříd. Design neurazí, což v této cenové kategorii znamená výraznou přednost, nezklame ani konektivita, kterou se turbo 7 může rovnat i s mnohem dražší konkurencí. Přítomnost LTE a NFC není také u smartphonu za cenu okolo 2 700 korun běžná a Vodafone tak získává výrazný plusový bod k dobru. Ten si Smart turbo 7 může připsat i za přítomnost poměrně aktuální verze operačního systému Android 6 Marshmallow, protože stejně levná konkurence dost často pracuje na starší verzi Lollipop.

Bohužel, ne vše se povedlo a u novinky od Vodafonu nás lehce zklamal displej, který, ač se pyšní technologií IPS, nabízí omezené pozorovací úhly. Zamrzí také nižší interní paměť a podprůměrné výsledky integrovaného fotoaparátu. S přihlédnutím na prodejní cenu se však jedná o vyvážený smartphone, který do začátku určitě velkou ostudu neudělá. Na závěr se pojďme podívat, jak si za stejnou cenu vede konkurence.

Konkurence

Zhruba o 400 Kč dražší Huawei Y5 II nabídne 5palcový HD displej a čtyřjádrový procesor. Hlavní fotoaparát nabídne 8Mpx rozlišení a přední kamera s 2Mpx rozlišením disponuje dokonce i přisvícením.

Huawei Y5 II a Microsoft Lumia 550

Alternativou s operačním systémem Windows 10 Mobile může být Lumia 550, která za cenu zhruba 2 700 Kč nabídne 4,7palcový HD displej, 5Mpx fotoaparát a baterii s kapacitou 2 100 mAh. I po designové stránce působí Lumia 550 povedeným dojmem.

vodafone-smart-turbo-7
Klady
  • poměr ceny a výbavy
  • decentní design
  • podpora LTE a VoLTE
  • přítomnost NFC
  • WiFi volání i v místech bez signálu
  • slot pro paměťové karty
  • svižné prostředí Androidu 6 Marshmallow
Zápory
  • zapuštěná boční tlačítka
  • špatný zvukový výstup
  • podprůměrné fotoaparáty
  • malá interní paměť
Diskuze ke článku
Adam
Mohli dať lepšie rozlíšenie na displej :) Ale inak to pre Nízkonárokového užívateľa stačí aj keď konkurenica je lepšia :)
petrík
dnes už je minimom 8 jadrový cpu a 4 gb ram, nižšie by som isto nešiel. FHD displej je na hrade, QHD má potenciál hlavne pri zobrazovaní fotiek. videl som 4k displej od sony xperia z5 premium a rozdiel bol obrovský. ale ok kto kupuje telefón na rok vystačí si aj s FHD. QHD na dva roky a budúcnosť je 4K. Nový oneplus má 6gb ram, aplikácie sú stále zložitejšie a zložitejšie. takže keď to zhrniem, 8 jadrový cpu, 4gb ram alebo viac, 32gb pamäť plus podpora pamäťových kariet, QHD displej s jasom cez 600 nitov kvôli čitateľnosti na slnku, gorilla glass 4+, 12+mpx fotoaparát a 4k video. takto by mal vyzerať telefón dnešku ale aj s potenciálom o rok, maximálne dva.
Ondřej
Levný, malý, LTE. Prostě dobrá koupě. Ne jako ty nevýhodné, předražené a bez servisu Xiaomi.
Karel
5" a rozlišení 854 × 480 - to je prostě zločin

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze