LG K8 LTE
recenze

LG K8 LTE

Plastový elegán s LTE pro mladé
14

Na letošním veletrhu CES, který se konal na začátku ledna v Las Vegas, překvapilo LG představením zcela nové řady K, která směřuje do střední třídy. Řada K přesněji cílí na mladší uživatele, pro které nejsou důležité pouze technické parametry, ale berou mobilní telefon i jako módní doplněk. My jsme tentokrát otestovali model K8 LTE. Jak si vedl v našem testu?

LG K8 LTE se výkonově řadí do nižší střední třídy. Zájemcům za přibližně 3 800 Kč nabídne pětipalcový HD displej, čtyřjádrový MediaTek taktovaný na 1,3 GHz, 1,5 GB RAM nebo LTE s podporou u nás používaných pásem a NFC.

LG K8

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • datový USB kabel
  • manuál

Technické parametry LG K8

Kompletní specifikace
Konstrukce144,6 × 71,5 × 8,7 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 1 840), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetMediaTek 6735M, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP3
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 045 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:09 hodin
Dostupnostkvěten 2016, 3 799 Kč

Design a konstrukce: oblé tvary a netradiční ovládání

Většina dnešních telefonů vsází na více či méně ostré hrany. Naproti tomu je LG K8 výrazně zaoblené. To spolu s rozměry 144,6 × 71,5 × 8,7 mm, které jsou na 5palcový telefon poměrně kompaktní, přispívá k tomu, že telefon dobře padne do ruky. Hmotnost 156 gramů pak žádnou kapsu neutrhne. Telefon přitom obchody nabízí v bílé a tmavě modré barvě, kterou jsme měli na test my.

LG K8 LTE

Přední straně dominuje displej, který ve zhasnutém stavu zcela splývá s okolím. O tom, zda přední strana pokrývá odolné sklo, nicméně výrobce mlčí. Netradičně na bradě je umístěné logo výrobce, v levém horním rohu pak uvidíte čočku přední kamery. Notifikační dioda zde chybí, stejně jako senzorová tlačítka – k dispozici jsou pouze virtuální tlačítka na displeji. Alespoň že se v aplikacích, které to podporují, mohou skrýt a vytáhnout tahem od dolní hrany displeje, takže nijak nezmenšují plochu displeje.

Boky telefonu ozvláštňují zaoblené lesklé proužky, ale jinak jsou úplně prázdné. Jakákoli tlačítka byste na nich hledali marně. Za nimi musíte na zadní stranu, kde tvoří součást podlouhlého bloku s čočkou fotoaparátu na místě, kde je u vyšších modelů častěji čtečka otisků prstů. Vypínač ve středu obklopuje regulátor hlasitosti. Jedná se o netradiční řešení, na které si nutno zvykat. Stejně neobvyklé je pak umístění konektoru pro připojení sluchátek, který se přestěhoval k microUSB na spodní hranu telefonu, což je dost nešikovné a telefon s připojenými sluchátky musíte mít například v kapse vzhůru nohama.

Zadní stranu tvoří tvrdý plast se zdrsněnou texturou. Telefon se díky tomu dobře drží i s mokrýma rukama a na povrchu zad neulpívají otisky prstů. Kromě zmiňovaného bloku s fotoaparátem a tlačítky zbývá uvést už jen přisvětlovací LED, ve středu zad šedé logo výrobce a v levém dolním rohu drobný otvor hlasitého reproduktoru.

Zadní kryt lze sejmout pomocí výřezu na pravém boku. Kryt jde ale dolů vcelku ztuha. Kromě vyjímatelné baterie je zde v horní části slot na nanoSIM a nad ní se zasunuje paměťová karta. Celkové dílenské zpracování je na dobré úrovni. Nikde nic nevrže, vše lícuje jak má.

Líbilo se nám:

  • pevná konstrukce
  • hrubá textura na zádech
  • zaoblené tvary

Nelíbilo se nám:

  • netradiční umístění tlačítek a 3,5mm jacku
  • nanoSIM

Displej: automatická regulace jasu chybí

Dnes se již stává standardem úhlopříčka displeje alespoň 5 palců a právě tak velký displej nabízí i LG K8 LTE. S HD rozlišením, tedy 1 280 × 720 pixely dostaneme hustotu 294 PPI. V praxi se HD rozlišení ukazuje jako dostatečné a při běžném používání hrubší rastr ani nezaregistrujete.

LG K8 LTE

Osazený displej typu IPS je v této cenové kategorii již standardem. Tato technologie nabízí věrné podání barev i široké pozorovací úhly. Škoda jen, že telefonu chybí automatická regulace jasu. Spolehnout se tak musíte pouze na manuální nastavení. Při stažení jasu na minimum na displeji v místnosti ještě něco uvidíte, i když s obtížemi. Při nastavení jasu na maximum displej krásně přečtete i na prudkém slunci.

S dotykovou vrstvou jsem nezaznamenal žádné problémy. Čelní strana telefonu a tedy i displej jsou však poměrně náchylné na ulpívání otisků prstů, takže vám nezbyde než často leštit.

Líbilo se nám:

  • dobré podání barev a široké pozorovací úhly

Nelíbilo se nám:

  • pouze manuální regulace jasu
  • snadno se zapatlá

Zvuk: nenadchne ani neurazí

Hlasitý reproduktor má na zadní straně telefonu relativně malý otvor. Zvuk hraje dostatečně hlasitě, ale na maximum je znát zkreslení. Obecně zvuk není příliš prokreslený, basy zde chybí, ale nenáročného posluchače neurazí. Lepší situace nastává při poslechu přes sluchátka, která však v balení chybí – musíte tak použít vlastní. My jsme telefon testovali s uzavřenými sluchátky Sony MDR-ZX110W. Ekvalizér zde nicméně chybí.

LG K8 LTE

Líbilo se nám:

  • dostatečně hlasitý reproduktor

Nelíbilo se nám:

  • zkreslení při maximální hlasitosti

Baterie: jednodenní telefon

Vyměnitelná Li-Ion baterie má kapacitu 2 125 mAh, což je sice celkem slušné, ale v reálné zátěži to není žádný zázrak. Při středně velké zátěží se zapnutými mobilními daty a synchronizací se jedná o typický jednodenní smartphone, který si večer vehementně řekne o nabíječku.

Reálná výdrž je samozřejmě subjektivní a záleží, nakolik zařízení vytěžujete. Pokud ho používáte čistě jen na telefonování a SMS, klidně se dostanete na dva dny výdrže. Některé činnosti jako sledování videa, hraní některých náročnějších her, jako je hit posledních dní Pokémon GO, nebo navigace naopak dokážou vysát baterii za pár hodin.

LG K8 LTE

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test výdrže. Telefon s připojenými sluchátky a hlasitostí i jasem nastavenými na 50 procent přijímal přes Wi-Fi streamované video v rozlišení 720p. Vydržel přitom 8 hodin a 1 minutu. Rozhodně bychom však vytkli pomalé nabíjení. Na 80 procent to telefonu trvalo 2 hodiny 12 minut, ale plný stav hlásil až za 3 hodiny 9 minut.

Líbilo se nám:

  • vyměnitelná baterie

Nelíbilo se nám:

  • průměrná výdrž
  • pomalé nabíjení

Hardware a výkon: žádný rychlík

Jako čipset použilo LG čtyřjádrový procesor MediaTek MT6735 taktovaný na 1,3 GHz a s grafickým akcelerátorem Mali-T720. které doplňuje 1,5 GB RAM, z nichž vám při prvním spuštění zbývá přibližně 738 MB. Už to samo naznačuje, že se nejedná o žádného trhače asfaltu. Základní operace jako telefonování, SMS nebo surfování na internetu je plynulé a bezproblémové. Plynulé jsou i méně náročné hry. U těch náročnějších je však již znát, že telefonu dochází dech a mnohdy si pěkně dlouho počkáte.

LG K8 LTE

Z interní paměti 8 GB máte po prvním spuštění volných 3,29 GB, což skutečně není mnoho. Karty microSD jsou podporovány až do kapacity 32 GB. Škoda jen, že kartu nemůžete nastavit jako výchozí úložiště. Můžete na ní však přesouvat již nainstalované aplikace, pokud to tedy podporují.

Telefon jsme podrobili i několika benchmarkům. V AnTuTu v6.1.4 získal 29 598 bodů, v NenaMarku 2 dosáhl výsledku 58,4 FPS. Ve Vellamo v sekci Metal obdržel 853 bodů, v Multicore 1 446 bodů, v Chrome 2 400 bodů a Android WebView Browseru 2 389 bodů. V benchmarku Quadrant to bylo 6 496 bodů, v 3DMarku pak skončil s 4 831 body.

Líbilo se nám:

  • plynulý chod při běžném používání

Nelíbilo se nám:

  • maximální podporovaná kapacita paměťových karet pouze 32 GB
  • kartu není možné nastavit jako výchozí úložiště

Prostředí: Android 6.0 s některými vylepšeními

V telefonu najdete Android 6.0 Marshmallow, což jistě potěší. Nad něj použil výrobce svou důvěrně známou nadstavbu LG UX. Ta je v porovnání s jinými asijskými nadstavbami, které preferují výrazné barvy a mnohdy až infantilní grafiku, poměrně střídmá, a to jak v barvách, tak v podobě samotných ikon. Další odlišnost od těchto nadstaveb pak spočívá v zachování odděleného menu pro aplikace i widgetů.

Přehledně zpracované je i menu nastavení a potěší některé vychytávky, které LG přidalo, jako například probuzení a zhasnutí displeje dvojitým poklepáním nebo Knock Code, tedy odemykání pomocí vzoru zaklepání. Systém přitom i přes nadstavbu běží plynule a nijak se nezadrhává.

LG kromě toho vybavilo telefon svými vlastními aplikacemi a nástroji, jako je například LG Backup, který slouží, jak již napovídá název, k zálohování obsahu telefonu. Dále pak zde z dílny LG najdete třeba vlastní obchod s aplikacemi a dalším obsahem SmartWorld, RemoteCall Service, který slouží ke vzdálené komunikaci se servisem, nebo poznámkovník QuickMemo+. Celkově předinstalovaných aplikací příliš není, a tak chybí například kancelářský balík. Na druhou stranu však máte volnost si sami nainstalovat, co uznáte za vhodné.

Líbilo se nám:

  • Android 6.0
  • minimum bloatwaru

Nelíbilo se nám:

  • někomu může chybět předinstalovaný kancelářský balík

Fotoaparát: minimum nastavení a slušná kvalita

Od fotoaparátu takto levného telefonu nemůžeme chtít žádné zázraky. Ten zadní má rozlišení 8 megapixelů a nechybí mu autofokus a přisvětlovací LED. Aplikace fotoaparátu je jednoduchá a nenabízí příliš možností. Musíte se tak spokojit pouze s automatikou. Nejenže chybí scénické režimy, ale nenajdete zde ani možnost upravení ISO, kompenzace expozice nebo ostrosti. Stejně tak chybí i funkce panorama nebo HDR.

Obrazová kvalita přitom na nižší střední třídu dosahuje slušných výsledků. Při dostatku světla mají fotografie věrné barvy a na dobré úrovni je i prokreslení a ostrost. S ubýváním světla se kvalita zhoršuje a dochází k posunu barev, fotografie nejsou tak ostré a objevuje se i šum.

Podobnými kvalitami pak oplývá i video, které můžete pořizovat v HD a Full HD s 29 snímky za sekundu. Video je plynulé, neseká se a za dobrých světelných podmínek nabízí přirozené podání barev a ostrý obraz.

LG K8 LTE – testovací video, 1080p, exteriér

Kromě zadního fotoaparátu nabízí telefon i přední s rozlišením 5 Mpx. Jeho kvality jsou pro potřeby videohovorů a selfies dostatečné a nemám k němu výhrady. Praktická je možnost přisvícení displejem při zhoršených světelných podmínkách. Jako spoušť přitom můžete použít nejen tlačítka hlasitosti, ale i hlas nebo gesto. Stačí před objektivem zvednout ruku a sevřít jí v pěst. Fotoaparát následně aktivuje samospoušť s třísekundovým odpočtem.

Líbilo se nám:

  • v cenové kategorii slušná kvalita
  • zhotovení selfies pomocí gesta
  • přisvícení displejem u přední kamery

Nelíbilo se nám:

  • minimum možností nastavení fotoaparátu

Výbava: nechybí LTE ani NFC

V datové výbavě LG K8 LTE, jak již napovídá jeho název, nepostrádá podporu rychlých dat přes LTE, u kterých podporuje pásma 800 / 900 / 1 800 / 2 100 / 2 600 MHz s rychlostmi 150/50 Mb/s. Dále zde nechybí ani podpora HSPA s rychlostmi 42,2/11,5 Mb/s. Z dalších možností bezdrátového připojení máte k dispozici Wi-Fi, a to ve verzích 802.11 b/g/n s funkcí hotspotu, a Bluetooth 4.2. Výrobce nezapomněl ani na podporu NFC.

LG K8 LTE

Navigaci zajišťuje kromě dnes již standardní GPS s technologií A-GPS i konkurenční ruský GLONASS. Kombinace údajů z obou systémů zrychluje nalezení polohy a zpřesňuje ji. Zafixování polohy tak většinou trvá do deseti sekund a telefon si jí drží i v místech s horším výhledem na oblohu. Elektronický kompas však naproti tomu bohužel chybí. Jako navigační software jsou v telefonu předinstalované standardní Google Mapy.

Líbilo se nám:

  • LTE
  • NFC
  • GLONASS

Nelíbilo se nám:

  • chybí elektronický kompas

Zhodnocení a závěr: zaměřeno na mladé

V ceně kolem čtyř tisíc korun panuje velká konkurence a výrobci musí nabídnout něco navíc, co je odliší od ostatních. V tomto případě se LG K8 LTE snaží bodovat neotřelým designem, přestože tělo tvoří pouze plast. Potěší pětipalcový IPS displej, i když na druhou stranu zklame chybějící automatická regulace jasu. Hardware není žádný trhač asfaltu, ale pro běžné operace a nenáročné aplikace stačí.

Potěší podpora LTE a NFC. Oba fotoaparáty nabídnou slušnou obrazovou kvalitu, ale obslužná aplikace nenabízí mnoho možností nastavení. Další věcí, kterou bychom mohli vytknout, je pouze průměrná výdrž a zdlouhavé nabíjení. Za přibližně 3 800 Kč, kolik stojí, můžeme označit LG K8 LTE za povedený telefon zejména pro mladé uživatele.

Konkurence

Alternativou k LG K8 LTE může být například Huawei Y6, který vás vyjde na přibližně 3 500 Kč. Nabízí rovněž 5palcový HD displej, avšak typu TN. Uvnitř pak najdete čtyřjádrový Snapdragon 210 taktovaný na 1,1 GHz, 2 GB RAM a interní paměť 8 GB. Zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx, přední však jen 2 Mpx.

Huawei Y6

Lenovo nabízí například model A6010 za přibližně 3 300 Kč. Displej se shoduje s LG. Uvnitř je také čtyřjádro, i když Snapdragon 410, 1 GB RAM a 8 GB interní paměť rozšiřitelná pomocí microSD karet. Zadní fotoaparát má však vyšší rozlišení 13 Mpx. Telefon navíc Lenovo nabízí i ve verzi Dual SIM. Samozřejmostí je pak LTE se všemi u nás používanými pásmy.

Lenovo A6010

TIP: Na český trh přichází Lenovo A6010: další pětipalec s LTE

Na elegantní tělo s vysokým podílem kovu láká Xiaomi Redmi 3, které bylo představeno v polovině ledna. Za 3 900 Kč dostanete rovněž pětipalcový IPS displej s HD rozlišením. Uvnitř však tepe osmijádrový Snapdragon 616, kterému dělá společnost 2GB RAM a interní 16GB paměť. Potěší i velká baterie s kapacitou 4 100 mAh, 13megapixelový zadní a 5megapixelový přední fotoaparát. U LTE však chybí některá u nás používaná pásma.

TIP: Recenze Xiaomi Redmi 3 – Kovový kabátek a nepoužitelné LTE

Pokud z nějakého důvodu nechcete Android, ale rádi byste pětipalcový smartphone s HD rozlišením, tak je zde za 4 190 Kč dnes již starší Lumia 640 LTE, která běží na Windows Phone 8.1 s možností aktualizace na Windows 10 Mobile. Pod kapotou nabízí čtyřjádrový Snapdragon 400 taktovaný na 1,2 GHz, 1 GB RAM a interní paměť 8 GB rozšiřitelnou pomocí microSD karet. Zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx, avšak přední dnes již hluboce podprůměrné VGA.

TIP: Recenze Microsoft Lumia 640 – Střední třída s Windows Phone

lg-k8
Klady
  • LTE a NFC
  • minimum bloatwaru
  • pevná konstrukce
Zápory
  • pomalé nabíjení
  • chybí automatická regulace jasu
  • nezvyklé umístění tlačítek a 3,5mm jacku
Diskuze ke článku
Ondřej Bakan
Ondřej Bakan
Že vždycky výrobce u levnějších telefonů oj*be nějaký drobnosti, jejichž výroba musí stát přece neskutečně málo... Mám na mysli například ambient light sensor, příp. často chybí gyroskop, atd.
Standa
Tohle je telefon pro blbé a ne pro mladé. Chtěl bych vidět nadšení kohokoliv mladého s 1,5 GB RAM a 8 GB úložiště. A ještě bez regulace jasu??? To jde zadarmo drahý.
Carlos
Telefon zabit 1,5 GB RAM, 8GB ROM a senzorem jasu. Stacilo tam dat 2GB RAM, 16 GB ROM a senzor jasu. Se znackou LG se tedy pristi rok rozloucime.
Songosek
Ufff. Autorovi se nelíbilo klasické LG ovládání( prý netradiční) a dá to do mínusů? U LG5 to lidem chybí. Podobné ovládání převzal i Asus. Netradiční to bylo v době LG G2 a ne několik let poté.
Také umístění jacku dole je mínus? Protože v kapse je tel. vzhůru nohama? Vždyť u většiny telefonů je to dnes standard.
Telefon je nic moc, ale tyto minusy jsou vážně k pousmání...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze